27 жовт.

Дибутилфталат (ДБФ). Застосування, властивості та характеристики

Що таке Дибутилфталат (ДБФ)?

Дибутилфталат (ДБФ) – це складна органічна сполука, хімічна формула у структурному вигляді виглядає як C6H4(COOC4H9)2.

Належить до похідних фталієвої кислоти, її дибутиловий ефір. У природних умовах майже не зустрічається, відомо, що деяка кількість речовини може міститися у тканинах квітів гвоздики.

Дибутілфталат (ДБФ) властивості та характеристики

У стандартному вигляді даний хімічний продукт є нев'язкою, малолетючою, злегка маслянистою рідиною без виразних ароматичних властивостей.

Є безбарвною і прозорою речовиною, проте, у деяких випадках хімікат може мати певний жовтуватий відтінок.

Речовина майже не поєднується з водою, але чудово поєднується з різними органічними сполуками, багато з яких здатна розчиняти.

Ця властивість і була широко використана у різних напрямках виробничої діяльності.

Цей продукт не належать до надзвичайно хімічно активних реактивів, він стабільний при зіткненні з атмосферним повітрям, проте пряме потрапляння сонячних променів дестабілізує дибутилфталат, призводячи до його руйнування.

Дибутилфталат клас небезпеки

Представлений хімікат не є сильнодіючою токсичною речовиною для людини та теплокровних тварин.

Однак неприпустиме його потрапляння у систему травлення, а також тривале вдихання парів речовини.

Крім того, продукт горючий, тому вибухо- та пожежонебезпечний при зберіганні. Непридатний для зберігання у пластиковій тарі, яка зазнає руйнування при її використанні для ДБФ.

Для цих цілей можуть бути використані тільки металеві та скляні ємності з кришками, що герметично закриваються.

А робочі приміщення, де він зберігається та переробляється, мають бути оснащені вентиляційними системами.

Крім цього, неприпустимий витік речовини на ґрунтових поверхнях, особливо у великих кількостях, здатних спричинити забруднення ґрунтових вод і прилеглих водойм.

Тим не менш, дибутилфталат за основними характеристиками значно безпечніший, ніж інші органічні розчинники, що і спричинило його широке використання у господарській сфері.

Дібутілфталат (ДБФ) де використовується?

У виробничій діяльності широко використовуються розчинні властивості даного хімікату.

Він досить швидко та ефективно розчиняє різні види смол, каучуків, полівінілхлорид та інші полімерні матеріали, ефіри целюлози та інші речовини.

З його допомогою виготовляється найширша номенклатура лакофарбових виробів, клеючих складів (найпоширеніший прикладклей БФ), а також деякі косметичні засоби декоративного характеру (лак для нігтів та інше).

Не менш широко відомий дибутилфталат-пластифікатор. У цій якості ДБФ застосовується у виготовленні гумотехнічних виробів, полімерних покриттів, будівельних матеріалів плівкового та листового типів, а також ізоляційних покриттів для кабельно-провідникової продукції, багатофункціональних синтетичних смол та інших розробок, герметиків та штучної шкіри.

Продукт може також застосовуватися у виготовленні репелентів, необхідних для захисту від комах. Затребуваний у лабораторно-аналітичній хімії.

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" надає можливість купити дибутілфталат (ДБФ) в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: