31 сер.

Танін. Застосування, властивості та характеристики

Що таке танін?

Танін - це хімічна сполука, що належить до групи поліфенолів рослинного походження і має у своєму складі велику кількість гідроксильних груп (-ОН).

У природних умовах речовини, що належать до цієї групи, можуть зустрічатися в низці рослин.

Природні властивості танінів послужили їх широкій поширеності у багатьох галузях виробничої діяльності.

Танін властивості та характеристики

Зовні більшість танінів виглядають, як порошкова маса, яка утворена частками жовтого кольору, відтінок якого може змінюватися в інтервалі від світло-жовтого до буро-жовтого, ближче до коричневого.

Речовина має дуже характерний запах - різкий в'яжучий, і не менш характерний сильний в'язкий смак, властивий хімікатам, що мають дубильні властивості.

Дана група речовин має хорошу водорозчинність, дещо гірше таніни розчиняються у спиртах і гліцерині, майже не піддаються розчиненню у бензині, хлороформі, безводних ефірах та інших відомих розчинниках.

Усі відомі у сучасній хімії таніни поділяються на дві підгрупи:

- Таніни, що гідролізуються. Є похідними багатоатомних спиртів, у яких ОН-групи повністю або до певної міри етерифіковані галовою кислотою або іншими сполуками, близькими їй за властивостями;

- Таніни конденсовані. Утворюються внаслідок реакції конденсації сполук фенолу.

Для виробничого споживання таніни отримують з натуральної рослинної сировини, якою може використовуватися макуха, що залишається після віджиму винограду, плодів кісточкових рослин, кори дуба та плодів.

Танін застосування

Першою галуззю, в якій були затребувані таніни, була шкіряна справа. Дубильні властивості цих реактивів продовжують широко експлуатуватися в цій галузі і у наші дні.

Крім цього, схожу функцію дана група хімікатів виконує і у текстильній промисловості, для ряду тканин таніни можуть бути використані як засіб для протравлення перед фарбуванням та нанесенням орнаменту.

Широко задіяні таніни і у фармакологічному виробництві. На їх основі та з їх додаванням випускається найширша номенклатура лікувальних препаратів, що застосовуються для лікування різних видів отруєнь, розладів травної системи, кровотеч та гемороїдальних явищ.

Дані препарати також можуть прописуватися як протизапальні засоби і для промивання шлунка.

У техніці відомий таніновий перетворювач іржі, що застосовується для боротьби з корозійними проявами на металовиробах та деталях машин.

Крім цього, деякі види танінів застосовуються у хімічній галузі при виготовленні спеціальних видів клею, що використовуються у деревообробному виробництві.

Танін у вині

Широко використовуються ці речовини у виноробстві. Оскільки виноградна шкірка, кісточки та стебла є природними джерелами таніну, ці сполуки завжди є обов'язковим компонентом кінцевого продукту.

Однак у ряді випадків, коли виноматеріали мають недостатню кількість таніну, винне сусло додатково збагачується джерелами терпких відтінків смаку, необхідних для повного букету.

Для деяких сортів вина може також використовуватися танін, що отримується з дубової, каштанової сировини, з американського чагарнику тара, а також деяких інших рослин.

Задіяння танінів у харчовій галузі не обмежується виключно виноробством.

В інших сферах харчового виробництва широко застосовується добавка Е181.

Її призначенняце функція харчового барвника, а також надання терпкого присмаку різним напоям та продуктам харчування.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує купити танін в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: