Танін. Застосування, властивості та характеристики
Що таке танін?
Танін - це хімічна сполука, що належить до групи поліфенолів рослинного походження і має у своєму складі велику кількість гідроксильних груп (-ОН).
У природних умовах речовини, що належать до цієї групи, можуть зустрічатися в низці рослин.
Природні властивості танінів послужили їх широкій поширеності у багатьох галузях виробничої діяльності.
Танін властивості та характеристики
Зовні більшість танінів виглядають, як порошкова маса, яка утворена частками жовтого кольору, відтінок якого може змінюватися в інтервалі від світло-жовтого до буро-жовтого, ближче до коричневого.
Речовина має дуже характерний запах - різкий в'яжучий, і не менш характерний сильний в'язкий смак, властивий хімікатам, що мають дубильні властивості.
Дана група речовин має хорошу водорозчинність, дещо гірше таніни розчиняються у спиртах і гліцерині, майже не піддаються розчиненню у бензині, хлороформі, безводних ефірах та інших відомих розчинниках.
Усі відомі у сучасній хімії таніни поділяються на дві підгрупи:
- Таніни, що гідролізуються. Є похідними багатоатомних спиртів, у яких ОН-групи повністю або до певної міри етерифіковані галовою кислотою або іншими сполуками, близькими їй за властивостями;
- Таніни конденсовані. Утворюються внаслідок реакції конденсації сполук фенолу.
Для виробничого споживання таніни отримують з натуральної рослинної сировини, якою може використовуватися макуха, що залишається після віджиму винограду, плодів кісточкових рослин, кори дуба та плодів.
Танін застосування
Першою галуззю, в якій були затребувані таніни, була шкіряна справа. Дубильні властивості цих реактивів продовжують широко експлуатуватися в цій галузі і у наші дні.
Крім цього, схожу функцію дана група хімікатів виконує і у текстильній промисловості, для ряду тканин таніни можуть бути використані як засіб для протравлення перед фарбуванням та нанесенням орнаменту.
Широко задіяні таніни і у фармакологічному виробництві. На їх основі та з їх додаванням випускається найширша номенклатура лікувальних препаратів, що застосовуються для лікування різних видів отруєнь, розладів травної системи, кровотеч та гемороїдальних явищ.
Дані препарати також можуть прописуватися як протизапальні засоби і для промивання шлунка.
У техніці відомий таніновий перетворювач іржі, що застосовується для боротьби з корозійними проявами на металовиробах та деталях машин.
Крім цього, деякі види танінів застосовуються у хімічній галузі при виготовленні спеціальних видів клею, що використовуються у деревообробному виробництві.
Танін у вині
Широко використовуються ці речовини у виноробстві. Оскільки виноградна шкірка, кісточки та стебла є природними джерелами таніну, ці сполуки завжди є обов'язковим компонентом кінцевого продукту.
Однак у ряді випадків, коли виноматеріали мають недостатню кількість таніну, винне сусло додатково збагачується джерелами терпких відтінків смаку, необхідних для повного букету.
Для деяких сортів вина може також використовуватися танін, що отримується з дубової, каштанової сировини, з американського чагарнику тара, а також деяких інших рослин.
Задіяння танінів у харчовій галузі не обмежується виключно виноробством.
В інших сферах харчового виробництва широко застосовується добавка Е181.
Її призначення – це функція харчового барвника, а також надання терпкого присмаку різним напоям та продуктам харчування.
Інтернет-магазин Хімелемент пропонує купити танін в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.