31 лип.

Бензоат натрію. Застосування, властивості та характеристики

Що таке бензоат натрію?

Бензоат натріюце органічна сполука, сіль, утворена лужноземельним натрієм та бензойною кислотою, що представляє ряд карбонових кислот.

Лабораторними методами цей хімікат отримано наприкінці дев'ятнадцятого століття, після чого був широко задіяний у різних галузях сучасного хімічного виробництва.

У натуральних умовах, як сама речовина, так і вихідний матеріал для його отримання (бензойна кислота) можуть міститися у ряді продуктів харчування, таких як ягоди, фрукти, овочі, креветки і продукція переробки молока.

Бензоат натрію властивості та характеристики

Бензоат натрію (формула речовини C6H5COONa) у своєму стандартному стані є кристалічною, сипучою масою, утвореною дрібними безбарвними частинками, що не мають чіткого запаху (у деяких випадках він може характеризуватись як слабкий, схожий на запах бензойного альдегіду) і смакових властивостей.

Хімікат добре розчиняється у воді, дещо гірше в етиленгліколі, помітно гірше у спиртах, піридині та гліцерині. Малорозчинний (або майже не розчиняється) в ефірах, ацетоні, бензолі, гептані та хлороформі.

Основною властивістю даної речовини, що послужила його поширеності в хімічному промисловому виробництві, є здатність впливати на патогенну мікрофлору, загальна антисептична дія, пригнічення активності мікробів.

Бензоат натрію застосування

Головною областю застосування цієї речовини є харчосмакова галузь.

У цій сфері діяльності натрію бензоат використовується як консервант (індекс Е211).

З його застосуванням випускається найширша номенклатура продуктів харчування, таких як продукція м'ясо- та рибопереробки, соковмісні та безалкогольні напої, варення та джеми, а також соуси, заправки та напівфабрикати.

Крім цього, варто назвати також кондитерські вироби та десертну продукцію.

Однак харчова індустрія далеко не єдина сфера діяльності, де може бути потрібний цей хімікат.

У техніці бензоат натрію використовується як компонент захисних гальванічних покриттів для металевих виробів, у виробництві піротехнічних засобів та інших напрямках виробництва.

Потрібний цей продукт також і у фармацевтиці. З його застосуванням виготовляється ряд ліків, які застосовуються для лікування простудних захворювань, засобів для зниження ваги, препаратів-спазмольгетиків.

Може також задіютивася як допоміжний засіб при лікуванні нервових розладів (шизофренія).

Бензоат натрію у косметиці

Подібний з харчовою промисловістю спосіб застосування у бензоату натрію та у косметичному виробництві.

Тут також знадобилася здатність бензоату натрію запобігати розвитку грибкових утворень та продовжувати термін придатності продукції.

У цій якості використовують даний реактив при виготовленні миючих засобів для тіла та волосся, а також у декоративній та лікувально-відновлюючій косметиці.

Крім того, це можуть бути креми та бальзами для догляду за шкірними покривами, лікувальні дерматологічні розробки та зубні пасти.

Чи шкідливий бензоат натрію?

Говорячи про можливу шкоду від споживання цього хімікату, потрібно почати з того, що не існує жодного серйозного наукового дослідження, яке однозначно підтверджує це припущення.

Відомо, що бензоат натрію у поєднанні з аскорбіновою кислотою здатний утворювати бензол, який має сильні канцерогенні властивості.

Однак дослідження напоїв та продуктів харчування, що містять обидва ці інгредієнти, не підтвердили реальної небезпеки для споживача.

Не підтвердилися також припущення про гіперактивність у новонароджених дітей і хворобу Паркінсона, цироз печінки і деякі нейродегенеративні захворювання. 

Загалом, жодна з міжнародних організацій, що працюють у сфері охорони здоров'я, не відносить даний хімікат до небезпечних для здоров'я людини або навколишнього середовища.

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" пропонує всім покупцям купити бензоат натрію в Україні на найбільш вигідних умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: