30 груд.

Стеаринова кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке стеаринова кислота?

Стеаринова кислотаце органічна речовина, представник групи одноосновних карбонових кислот. Інші назви даного хімікату октадеканова кислота, цетилоцтова кислота.

Це насичена жирна кислота, найбільш широко представлена серед натуральних жирів тваринного походження. Входить також і до складу більшості натуральних рослинних жирів, але помітно у меншій кількості.

Вперше лабораторними методами була отримана на початку ХІХ століття, під час переробки свинячого сала. З того часу хімікат отримав широке застосування у господарській діяльності, а технології його виробництва зазнали суттєвих змін.

Стеаринова кислота властивості та характеристики

У звичайних умовах, даний реактив, за умови достатньої очищеності від сторонніх домішок виглядає як сипуча кристалічна маса, яка утворена дрібними, безбарвними частинками, позбавленими виразного запаху.

У деяких випадках може мати вигляд порошку, що складається з білих пластів'ячих елементів.

У воді речовина розчиненню майже не піддається, але помітно краще розчиняється в ацетоні, бензолі, гексані, дихлорметані, діетиловому ефірі, діаміловому спирті, хлороформі, етилацетаті та етиловому спирті. При цьому, при підігріві розчинника процес розчинення прискорюється.

Температура плавлення стеаринової кислоти +69 ºС, температура кипіння +376,1 ºС. Щільність 0,94 г/см3.

Ця сполука здатна реагувати з лугами, утворюючи металеві солі стеаринової кислотистеарати. Найбільш відомі з нихстеарати кальцію та натрію.

Клас небезпеки стеаринової кислоти класифікується як вкрай низький.

Синтез стеаринової кислоти

Основним виробничим методом, що застосовується для синтезу цього хімікату є метод гідролізу стеарину. Природної жирової сировини, що є сумішшю пальмітинової, стеаринової та олеїнової кислот.

Стеаринова кислота застосування

Цей реактив широко застосовується у найрізноманітніших господарських напрямах. Однією із таких галузей є косметологічне виробництво.

Тут октадеканова кислота може використовуватися як компонент багатьох мазей і бальзамів лікувально-відновлювального характеру.

А також може застосовуватися при виготовленні миючих засобівце можуть бути тверді сорти мила, шампуні та гелі для душу.


Крім цього, застосовується стеаринова кислота у медицині. Сам продукт і деякі його похідні можуть використовуватися як допоміжні компоненти різних медикаментозних засобів. Їх використовують при випуску таблетованих препаратів, супозиторіїв, капсул та мазей.

Інші галузі хімічної сфери можуть експлуатувати цей хімікат як інгредієнт мастильних матеріалів для технічних засобів. Застосовують стеаринову кислоту для свічок, гумотехнічних виробів та інших видів продукції.

У деяких випадках можливе споживання даного реактиву і у харчовій сфері. Стеаринова кислота та її солі входять до комплексних харчових добавок з індексом Е570. Це так звані жирні кислоти, які можуть застосовуватися як емульгатори, загусники, стабілізатори, глазуруючі агенти і піногасники.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість усім покупцям купити стеаринову кислоту в Україні, на найбільш вигідних умовах, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: