29 вер.

Мідний купорос. Характеристики, властивості і застосування

Що таке мідний купорос?

Мідний купорос - це хімічна сполука неорганічного типу, мідна сіль сірчаної кислоти. Тверда, кристалічна речовина, у безводному вигляді виглядає, як білий, сипучий порошок і має сильні гігроскопічними властивості.

У міру насичення водою даний хімікат набуває більш звичний яскраво-синій колір і втрачає свою гігроскопічність.

Формула мідного купоросу CuSO4. Інші назви - сірчанокисла мідь, сульфат міді. У природних умовах у великій кількості міститься в структурі декількох натуральних мінералів, які служать сировиною для його виробництва.

Хімікат добре розчиняється в воді, крім того, піддається розчиненню в гліцерині і важкій воді, помітно гірше розчинення відбувається в спиртах, диметилформаміді і етиленгліколі. Практично неможливо розчинити сернокислу мідь в зрідженому аміаку, ацетоні, бензонітрілі, метиламіні, етилацетаті і фтороводороді.

Смак класифікується, як «купоросний», тобто, характерний для цієї групи солей, неприємний, пекучий, терпкий з металевим присмаком, запах чітко не виражений.

При тривалому зіткненні з навколишнім повітрям кристали речовини вивітрюються і помітно втрачають характерне синє забарвлення.

Щільність в кристалічному стані 3,64 г / см³, температура плавлення мідного купоросу дорівнює +110 ° C, температура розкладання +650 ° C.

Застосування мідного купоросу

Даний хімікат є однією з найбільш поширених неорганічних солей, що застосовуються в виробничо-господарської діяльності.

Зокрема, цей реактив широко поширений в різних галузях прикладної хімії, де з його використанням пов'язані такі виробництва: отримання мінеральних барвників, гальванопластика, отримання ацетатного волокна і інші напрямки в галузі.

Також даний хімікат є офіційно зареєстрованою харчовою добавкою з індексом Е519, використовуваної в харчосмакової сфері, як консервант і фіксатор колірних властивостей продукту.

Є ряд інших господарських областей, де знадобилися антисептичні властивості сірчанокислої міді. Однією з них є обслуговування великих водних резервуарів, в яких з її застосуванням вдається запобігати процес цвітіння водойми.

Мідний купорос для басейну

Даний спосіб є одним з найбільш простих і ефективних методів для очищення і збереження зовнішньої привабливості води в басейнах.

Перевага цього методу полягає в тому, що сульфат міді не має чіткого запаху, і відразу вигідно відрізняється від іншого досить популярного методу - хлорування.


Мідний купорос вважається малонебезпечною речовиною для людей і теплокровних тварин, при цьому неприпустимо його пряме зіткнення з питною водою і продуктами харчування, а також тривале і незахищене вдихання пилу і інших виділень мідного купоросу.

При таких методах обробки води важливо точно слідувати зазначеним в інструкції до засобу дозувань.

Мідний купорос від цвілі

Даний напрямок використання хімікату також став популярним в наслідок наявності у нього антисептичних властивостей. За допомогою сірчанокислої міді проводять санітарну обробку приміщень, як в побуті, так і у виробничій сфері. Завдяки чому вдається знищувати патогенну флору, яка сприяє гнильним проявам і цвілі.

Таким чином, обробляють стіни будинків, виготовлені з природного каменю, бетону, цегли та деревини. Ефективний мідний купорос при санітарній обробці погребів і прибудинкових територій.

Крім названих вище напрямків застосування хімікату, варто вказати ще будівельну галузь, аналітичну хімію і деякі випадки в металообробці.

Однак найбільш важливою господарської сферою застосування купоросу залишається сільське господарство.

Мідний купорос для рослин

Збудниками більшості захворювань у сільськогосподарських культур, садових дерев і декоративних рослин є мікроорганізми грибкового походження.

Тому обприскування мідним купоросом в силу зазначених вище властивостей даного хімікату є одним з найбільш поширених методів боротьби з ними.

Популярність саме цього засобу грунтується на його відносній дешевизні, доступності, високому рівні ефективності обробки і простоті застосування, як для великих фермерських господарствах, так і для пересічного городника.

А також важливою перевагою залишається те, що сірчанокисла мідь не належить до числа вибухо- і пожежонебезпечних реактивів.

При цьому в комплекс даних заходів може входити, як безпосередня обробка рослин мідним купоросом, так і протруювання грунту на різних ділянках, господарських споруд, теплиць і насіннєвого матеріалу.

Знезараження грунту мідним купоросом

У ряді випадків фунгіцидна обробка повинна починатися з грунту. У тих випадках, якщо зараження вже досить сильне і грибкова середа надійно вгніздились на певних ділянках оброблюваних площ, після зняття врожаю проводиться обробка грунту мідним купоросом.

Однак, мідь, якою багатий даний хімікат, хоч і є сама по собі важливим для багатьох культур мінералом, але накопичуючись у великій кількості в грунті, не дозволяє рослинам засвоювати залізо і деякі інші мікроелементи.

Тому з такою обробкою важливо не перестаратися, і зазвичай в спеціалізованих джерелах рекомендується проводити протруєння земель сірчанокислої міддю не частіше ніж один раз на 5 років.

Для цього рекомендується використовувати 1% -ий водний розчин мідного купоросу і вносити його потрібно з витратою не більше 2 л розчину на 1 м².

Весняна обробка грунту мідним купоросом

Аналогічні обробки в деяких випадках можуть проводитися і в передпосівний період з метою підготовки ґрунту до посадкових робіт.

Однак перед їх проведенням важливо переконатися в реальній необхідності саме такої обробки.

Оскільки, повторимося, перенасичення грунту мідновмістними сполуками може завдати більше шкоди, ніж користі.

Наприклад, чорноземи не відчувають нестачі в цьому мікроелементі і додаткове внесення міді для них зазвичай є неприпустимим.

Виправданим це може бути на грунтах підзолистого типу, в яких природний вміст міді мінімальний, плюс до цього дані грунти мають яскраво виражену лужну реакцію, а сульфат міді - це кисла сіль, внесення якої здатне нейтралізувати надлишки лугу. Провівши при цьому фунгіцидний ефект на оброблювані площі.

Але і в цьому випадку зловживати з такими обробками небажано. І проводити їх тільки в результаті серйозного лабораторного аналізу грунту з вказаною вище періодичністю, концентрацією діючої речовини та нормами витрати.

Мідний купорос для картоплі

Крім того, що сірчанокисла мідь володіє фунгіцидними властивостями, їй притаманне також інсектицидна дія. Мідний купорос токсичний для комах. Тому з його застосуванням проводять такі види обробки картоплі:

  • Протруєння садивного матеріалу перед висадкою;
  • Обробку листової маси у дорослих кущів;
  • Обробку семянки для підготовки до її тривалого зберігання.


Мідний купорос від фітофтори картоплі

Окремого розгляду заслуговує дана різновид заходів, які проводяться в разі серйозного зараження фітофторозом.

В цьому випадку знезараження проводиться за схемою, зазначеної вище, тобто, восени після збирання врожаю в площі, які зазнали поразки фітофторою, вноситься 1% -ний водний розчин речовини.

Важливим елементом боротьби з цим захворюванням є збір, знищення рослинних залишків і недопущення попадання заражених фрагментів рослин на знезаражуючу площу.

Мідний купорос для огірків

Даний агрохімікатів може широко застосовуватися і для вирощування цього різновиду овочів.

Огірки схильні до поразки збудниками таких захворювань грибкового типу: борошнистої роси, аскохітозу, різних видів гнилі (коренева і сіра), ложної борошнистої роси та інших хвороб.


Для їх профілактики можуть оброблятися насіння огірків перед посадкою і посадочні площі під них.

А для лікування хворих рослин застосовують внесення розчину купоросу на листову масу методами обприскування.

Мідний купорос від кореневої гнилі

Цей різновид захворювань рослин належить до числа найбільш небезпечних хвороб з найширшою сферою можливого поширення та згубними наслідками для врожаїв злакових і овочевих культур.

Крім загальних заходів по боротьбі з кореневою гниллю, таких як оптимізація сівозміни, своєчасне видалення з полів хворих рослин, важливим елементом лікування і профілактики цього захворювання є санітарна обробка уражених площ із застосуванням розчину мідного купоросу.

Рекомендована концентрація діючої речовини 1%, але у випадках особливо сильного зараження дозу можна збільшувати до 3 - 5%.

Мідний купорос для обробки дерев

У цій галузі рослинництва даний хімікат також є важливим елементом боротьби за оздоровлення рослин та профілактики їх захворювань.

Мідний купорос в садівництві, у вигляді розчинів речовини, застосовується для санітарної обробки пошкоджень на поверхні стовбурів і гілок дерев.


Це можуть бути наслідки механічного впливу або мимовільно з'явившихся тріщин на корі, а також ураження грибковими утвореннями. Такі пошкодження змащують 1% -ним водним розчином купоросу.

Також сірчанокисла мідь може входити до складу сумішей инсектицидного дії. Найпоширенішою з них є бордоська рідина.

До її складу крім сірчанокислої міді входить вапняне молоко - суміш води з гашеним вапном.

Бордосска рідина застосовується як засіб для профілактики і лікування заражень патогенною мікрофлорою.

Крім садових дерев цим препаратом обробляють кущові посадки і виноградники. Вона придатна для обробки листової маси і для «побілки» стовбурів дерев, винограду та інших кущових культур.

Мідний купорос для кімнатних рослин

Декоративні та кімнатні рослини не менше інших представників флори схильні до поразки грибковими захворюваннями. Тому і в цій сфері стали в нагоді здатності сульфату міді надавати бактерицидну і антисептичну дію.

Із застосуванням цього хімікату (в чистому вигляді або у вигляді сумішей) пов'язано лікування даної групи рослин від антракнозу, септоріозу, сірої та білої гнилі та вже згаданого вище фітофторозу.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує всім покупцям купити мідний купорос в Україні за найбільш привабливою ціною з можливістю швидкої доставки в будь-який регіон нашої країни.

Поділитися: