26 жовт.

Цистеїн гідрохлорид (L). Застосування, властивості та характеристики

Цистеїн гідрохлорид (L). Властивості та характеристики

Цистеїн гідрохлорид – це хімічна сполука органічного типу, що належить до групи кислих солей, що утворюються при взаємодії органічних основ із соляною кислотою.

В даному випадку вихідним продуктом для отримання цієї речовини послужив цистеїн - аліфатична, сірковмісна амінокислота, яка в природних умовах у достатній кількості міститься в різних тканинах людського організму та організмів інших ссавців.

Крім того, може міститися в структурі ряду продуктів харчування, таких як свинина та м'ясо птиці, яйця, молоко та молочнокислі продукти, а також часник, цибуля, деякі види цвітної капусти, пагони пшениці, сочевиця та інші продукти.

Цистеїн належить до умовно замінних амінокислот, може синтезуватися людським організмом і організмами тварин, бере участь у ряді обмінних процесів, що супроводжують формування білків епітелію, волосся та нігтів.

Цистеїн відносять до групи оптично активних амінокислот. Існує два ізомери даної сполуки: L- та D-ізомер, їх структурні формули є дзеркальним відображенням один одного.

Однак у господарських цілях помітно частіше використовується саме L-ізомер, що отримується промисловими методами при гідролізній переробці людського волосся та пташиного пера.

Крім цього, існують технології виробництва синтетичного цистеїну. Однак синтетичний продукт є переважно матеріально-витратним у порівнянні з аналогом, виготовленим при переробці натуральної сировини.

Цистеїн гідрохлорид (формула даної сполуки C3H8ClNO2S) є похідною від вищеописаної амінокислоти речовиною, легко схильною до розчинення у воді.

Що за умови збереження низки властивостей, властивих первинному хімікату, значно полегшує його використання у виробничих цілях.

Зовнішньо є сипучою кристалічною масою, утворенною дрібними безбарвними частинками, без запаху. Температура плавлення хімікату 178°C. Не розчиняється в ефірах і практично не розчиняється у спиртах.

Застосування цистеїну гідрохлориду (L)

Даний хімікат отримав досить широку поширеність як сировина для різних галузей виробничої діяльності.

Зокрема, l-цистеїн гідрохлорид у великій кількості споживається фармакологічною сферою. З його використанням виготовляється широка номенклатура лікарських препаратів, показаних при лікуванні онкологічних захворювань, ревматоїдного артриту, хвороб артерій, порушень у роботі системи органів дихання (бронхіти та емфізема легень).

Крім цього, ця сполука може використовуватися як компонент медикаментозних засобів, що прописуються для післяопераційного відновлення, лікування опікових уражень та при виведенні солей важких металів з організму пацієнтів.

Крім названих напрямів у медицині існує широкий перелік ліків, що включають цистеїн, які застосовуються при лікуванні інтоксикацій. У тому числі наслідки алкоголізму та тютюнопаління.

Крім медикаментозного спрямування у фармакології даний хімікат використовується при випуску БАД, а також засобів, що належать до категорії спортивного харчування. Затребуваний при виготовленні косметичної продукції та засобів для догляду за волоссям.


Крім цього напряму виробничої сфери Л-цистеїн гідрохлорид використовується в харчовій галузі.

Застосовується як харчова добавка (індекс Е920), необхідної для поліпшення споживчих властивостей хліба та хлібобулочних виробів.

Зокрема, закріплює рівномірність консистенції тіста, що готується, з фіксацією колірних властивостей готового продукту.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям купити цистеїн гідрохлорид в Україні на найбільш вигідних умовах з можливістю оперативної доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: