19 сер.

Диметилсульфоксид. Застосування, властивості і характеристики

Що таке диметилсульфоксид?

Диметилсульфоксид - це хімічна сполука, що представляє велику номенклатуру сіркоорганічних речовин, відмінною рисою яких є наявність в їх молекулярній структурі атомів вуглецю і сірки. При цьому сірка може бути представлена в різновалентному стані і здатна мати стійкі зв'язки з атомами азоту, кисню та іншими хімічними елементами.

Формула диметилсульфоксиду C2H6OS. Вперше даний хімікат був отриманий лабораторними методами в середині ХІХ століття, але потім протягом майже ста років, поки не були доведені його властивості апротонного сильнополярного розчинника, не мав істотного промислового застосування.

Більш активне вивчення сполуки, а пізніше і ефективне використання в індустріальній сфері почалося в 50 - 60-х роках ХХ століття.

Для виробничих потреб диметилсульфоксид (в спеціальній літературі часто позначається скорочено ДМСО, або DMSO) отримують методом окислення вихідного продукту - диметилсульфіду - азотною кислотою.

Крім того, дане з'єднання є одним з побічних продуктів целюлозно-паперового виробництва.

При лабораторному синтезі ДМСО як окислювач для диметилсульфіду може використовуватися також діоксид азоту або кисень в чистому вигляді.

Диметилсульфоксид. Властивості і характеристики

Зовні цей реактив виглядає, як безбарвна і масляниста рідина з температурою плавлення + 18,45ºC, температурою кипіння + 189ºC, із підвищеними гігроскопічними властивостями і повною відсутністю запаху в очищеному від домішок вигляді.

При недостатньому очищенню має виразний, неприємний, солодкуватий запах, властивий діметилсульфіду (найпростіший органічний сульфід або тіоефір).

ДМСО має яскраво вираженні розчинювальні властивості, внаслідок чого розчиненню в ньому легко піддаються різні органічні і неорганічні речовини.

Даний хімікат добре розчиняє більшість солей неорганічних кислот, полімерні сполуки, активні фармацевтичні компоненти, смоли, гази і ряд інших речовин.

У тому, що стосується здатності змішування з іншими розчинниками, то ДМСО легко утворює суміші з водою, ацетоном, аніліном, бензолом, дихлоретаном, пиридином і хлороформом.

Крім того, добре змішується з більшістю спиртів, ефірів, органічними і неорганічними кислотами.

При цьому подібні суміші дозволяють отримувати унікальні за своїми властивостями розчинники.

Так за допомогою змішування з тетрахлорметаном отримують суміш, в якій розчиняються такі метали, як кобальт, хром, ванадій, молібден, кадмій, цинк та інші.

А розчин ДМСО в бутілброміді здатний піддати розчиненню золото.

При цьому, на відміну від більшості відомих промислових розчинників, даний реактив характеризується, як малотоксична для живих організмів речовина з мінімальним дратівливим ефектом навіть при безпосередньому зіткненні з епітеліальними тканинами і слизовими оболонками.

Крім цього, DMSO, відноситься до легкозаймистих речовин, але завдяки тому, що є малолетучим хімікатом з низькою випаровуваністю, не створює надмірної небезпеки, внаслідок слабо вираженої здатності утворювати горючі і вибухонебезпечні пароповітряні суміші з атмосферним киснем.

Диметилсульфоксид. Застосування

Названі вище властивості розчинника, а також відносно низький рівень небезпеки для людського організму і навколишнього середовища зробили диметилсульфоксид розчинником з найширшою сферою виробничого застосування.

Даний хімікат використовується в таких галузевих напрямках промислового виробництва, як хімічна промисловість, де речовину використовують при отриманні широкої номенклатури полімерних матеріалів і промислових очищувачів. Затребуваний також реактив як пластифікуючий агент.

Застосовується хімікат і в виготовленні електролітичних рідин. У цій сфері особливо в нагоді така його властивість, як здатність мати високу діелектричну постійну.

У лабораторній діяльності та аналітичній хімії при проведенні досліджень в кріогенній сфері даний хімічний продукт може використовуватися в якості речовини-кріопротектору для живих тканин, що піддаються глибокому заморожуванню.

Будучи доданим до води, ДМСО істотно знижує температуру її кристалізації, завдяки чому водні розчини диметилсульфоксиду входять до складу антифризів і інших технічних рідин.

Крім цього, ДМСО може експлуатуватися в шкіряному виробництві. Підвищені показники розчинника зумовили його здатність проникати крізь шкіри при їх обробці і разом з цим проводити вологу всередину даного матеріалу.


Зазначена вище властивість хімікату особливо широко використовується у фармакології та косметологічній сфері. Одним з найперших і найбільш відомих лікарських препаратів, розроблених на його основі, є димексид.

Диметилсульфоксид, що входить до складу даного засобу, проникаючи через тканини організму пацієнта, здійснює комплексний лікувальний вплив на суглоби, зв'язки, шкірні покриви і м'язові групи.

Використовується даний препарат при лікуванні забитих місць, розтягнень зв'язок, запальних оточених проявів, гнійних ран, опіків, артритів, радикулітів і ряду інших захворювань.

Пізніше з'явилися також включаючі диметилсульфоксид аналоги названих ліків з більш широкою групою лікувальних показань і додатковими компонентами, що підсилюють медикаментозний вплив основної активної речовини.

Аналгетична та протизапальна дія, властива даному з'єднанню, зробило можливим широке застосування диметилсульфоксиду в косметиці.

Проникаюча здатність речовини дозволяє йому проводити в більш глибокі шари епідермісу живильні і лікувальні компоненти.

Завдяки наявності таких властивостей даний інгредієнт майже не застосовується при виготовленні декоративної косметики, але зате широко затребуваний при виготовленні лікувально-відновлювальних косметичних засобів.

Як наслідок, косметологічні концерни у великій кількості випускають бальзами, креми та мазі з диметилсульфоксидом живильного, зволожуючого і відновлювального характеру.


Інтернет-магазин Хімелемент пропонує диметилсульфоксид купити в Україні на найбільш вигідних умовах з можливістю оперативної доставки в будь-який населений пункт країни.

Поділитися: