19 бер.

Сульфат магнію. Застосування, властивості і характеристики

Що таке сульфат магнію?

Сульфат магнію - це неорганічна магнієва сіль сірчаної кислоти. Хімікат, який використовується в цілому ряді напрямків промислового виробництва.

Лабораторними методами виходить при взаємодії сірчаної кислоти і магнію, як в чистому вигляді, так і у вигляді магнієвмістних з'єднань (оксиду, гідросксіду і карбонату магнію).

Для виробничих потреб сірчанокислий магній (інша назва цієї речовини) отримують за допомогою переробки морської води, ропи солоних озер, а також натуральних мінералів бруситу, магнезиту, кізериту, карналлита, доломіту і епсоміта.

Сульфат магнію властивості і характеристики

У природних умовах магнію сульфат (на латині magnesii sulfatis) являє собою сипучий порошкоподібний продукт, утворений дрібнокристалічним частинками.

Колір речовини може змінюватися в межах від білого до світло-сірого. Запах у хімікату не виражений, смак у водних розчинів гірко-солоний.

Магній сірчанокислий сильно гігроскопічний, на відкритому повітрі нестабільний, схильний до вивітрювання.

У воді розчиняється дуже добре, особливо в підігрітій, дещо гірше хімікат розчинний в гліцерині.

Не розчиняється в сірковуглеці, метилацетаті, зрідженому аміаку, ацетоні. Майже не розчиняється в спиртах, ефірах і мурашиній кислоті.

Сульфат магнію здатний утворювати кристалогідрати з формулою MgSO4 nH2O, де n змінюється в межах від 1 до 7 (і може дорівнювати 12).

Сульфат магнію. Застосування

Даний хімікат може використовуватися у виробництві будівельних матеріалів, зокрема, з його додаванням випускають спеціальний магнезитовий цемент, який застосовується для підлогових покриттів, виготовлення ступенів, скломагнієвих листів і інших виробів.


Може використовуватися в целюлозно-паперовому виробництві для додання необхідних властивостей паперовій продукції і при випуску обробних матеріалів на паперовій основі.

Експлуатується в дорожньо-будівельної галузі, як компонент спеціального покриття для аеродромів та автомобільних доріг.

Затребуваний в прикладній хімії при виготовленні миючих засобів. Крім цього, сірчанокислий магній застосовується в ряді технологічних операцій в текстильному виробництві.


Використовується в аналітичній хімії, як лабораторний реактив.

Сульфат магнію. Застосування в медицині

Також даний продукт широко застосовується у фармакологічній сфері в якості інгредієнта для виготовлення великої номенклатури лікарських препаратів.

Зокрема, широко відомий 25% -ний розчин хімікату, який використовується при лікуванні гіпертонічних кризів, судомних синдромів, гіпомагнеміі і ряду інших захворювань.

Також медикаменти, що містять сірчанокислий магній, використовуються при лікуванні інтоксикацій солями важких металів і барійвмістними сполуками.

Можуть застосовуватися при профілактиці передчасних пологів в акушерській практиці.

Добриво сірчанокислий магній

Однак найбільша кількість даного хімікату споживається в аграрному секторі, де він використовується в якості комплексного засобу підвищення врожайності.

Сульфат магнію для рослин є важливим джерелом магнію, який необхідний культурам для якісного розвитку зеленої маси, а також сірки, завдяки якій зернові накопичують більшу кількість клейковини, олійні збільшують відсоток олійної складової.


Потрібні ці поживні речовини і іншим сільськогосподарським культурам.

Зручна форма поставки (для аграрних потреб дане добриво може бути, як у вигляді порошку, так і у вигляді гранул), а також хороша розчинність в воді істотно підвищують засвоюваність поживних компонентів і спрощують процедуру внесення.

В агропромисловому комплексі практикується таке використання даного засобу, як передпосівна обробка земельних ділянок, різні види кореневого підживлення сульфатом магнію, на різних етапах вегетативного розвитку рослин, коли добриво вноситься у вигляді водного розчину.

А також ефективна позакореневе підживлення сульфатом магнію з розподілом по листовій масі.

Крім цього, даний агрохімікат може легко вводитися методами фертигації (внесення спільно з поливної водою).

Обмежень за кліматичними зонами і за типами оброблюваних грунтів щодо сірчанокислого магнію немає.

Однак при використанні його на піщаних грунтах і супісках з підвищеним вмістом кислотної складової необхідно попереднє розкислення земель, оскільки надлишки кислоти можуть послаблювати засвоюваність магниєвмістних компонентів, нівелюючи цінність від їх внесення.

В цілому ж, при обробці сільськогосподарських земель в залежності від типу вирощуваних культур рекомендовано дотримуватися наведених нижче норм щодо застосування даної речовини.

Використання сульфату магнію для томатів і огірків. Норми внесення

Для цієї культури практикується передпосівна обробка з розрахунку 100 кг речовини на 1 га.

Після цього в період вегетації, протягом одного місяця, двічі проводять прикореневе підживлення водним розчином з пропорціями 300 г на 100 л води і з витратою приблизно 1л розчину на 1 рослину.


Також застосовують хімікат і для позакореневого підживлення, готуючи для цього водний розчин: 150 г на 100 л води.

Ефективний сульфат магнію для розсади томатів. І в цьому випадку використовуються водні розчини речовини, проте, витрата готової суміші на одну рослину потрібно скорочувати в 2 - 3 рази в залежності від розмірів паростка.

Аналогічні норми внесення можуть бути рекомендовані і при застосуванні сульфату магнію для огірків.

Сірчанокислий магній для зернових і технічних культур. Норми внесення

При вирощуванні жита, пшениці, ячменю озимих і ярих сортів рекомендується внесення даного добрива при передпосівній обробці в межах 80 - 140 кг на 1 га.


Кукурудза - 100 - 180 кг на 1 га.

Соя - 80 - 100 кг на 1 га.

Ріпак - 150 - 200 кг на 1 га.

Соняшник - 100 - 150 кг на 1 га.

Сульфат магнію в садівництві

Сірка, що міститься в цьому агрохімікаті, сприяє накопиченню плодами більшої кількості цукру, а додаткове введення магнію стимулює швидке дозрівання і формує у плодів здатність зберігати необхідні споживчі властивості протягом тривалого часу.


При цьому рекомендується внесення при посадці для саджанців: 30 г сухої речовини на 1 дерево і 20 - 25 г на 1 саджанець чагарників. Також практикується прикоренева підгодівля водним розчином. Для дерев з розрахунку 250 г на 100 л води, для чагарників 150 г на 100 л.

Рекомендовані добові норми витрат для молодих дерев 5 л розчину, для дерев від 5 років і старше 10 л, для чагарників 2 - 3 літри в залежності від розмірів.

Сульфат магнію для часнику і цибулі. Норми внесення

Підживлення сірковмістними речовинами необхідне багатьом цибульним культурам для зростання луковичної частини рослини і запобігання пожовтіння кінчиків листя.

Як джерело сірки для цих культур у багатьох господарствах використовуються сульфати заліза, амонію і магнію, а часто і їх суміш.


Для цих цілей також готується водний розчин з розрахунку 300 г сульфатів на 100 л води.

І отриманий склад рівномірно вноситься в ґрунт у весняний передпосівний період, в пропорції 10 л на 1 - 1,5 м².

Сульфат магнію для полуниці і суниці. Норми внесення

Важлива властивість сірковмісних речовин - сприяти накопиченню цукру в плодах ягідних рослин, а також не допускати дефіцит магнію для листової маси, зробили сірчанокислий магній обов'язковим компонентом ефективності цього напрямку рослинництва.


Тому для цієї групи культур рекомендовано при посадці вносити по 20 - 25 г сірчанокислого магнію на один кущ.

Далі в якості додаткової підгодівлі можлива обробка із застосуванням цього хімікату: при фертигації з розрахунку 200 - 250 г на 100 л води, і методами обприскування по зеленій масі рослин (рекомендована пропорція 100 - 150 г на 100 л води).

Сульфат магнію для винограду. Норми внесення

Даний хімікат часто входить до складу комплексних добрив для виноградарської діяльності. Тому в чистому вигляді при вирощуванні винограду він застосовується вкрай рідко і тільки при появі виразних ознак його дефіциту (масова зміна кольору зеленої листової маси, особливо нижніх листів, і їх опадання).


В цьому випадку готують поживний розчин сірчанокислого магнію в таких пропорціях: 200 г сухого хімікату на 100 л води.

У цьому поєднанні отриману суміш використовують для поливу виноградників. При проведенні обприскування дозування речовини зменшують вдвічі при тій же кількості води.

Сульфат магнію для квітів та інших декоративних культур. Норми внесення

У рослин, для яких практикують вазонний метод вирощування, необхідна норма внесення сірчанокислого магнію становить 10 г сухої речовини на ємність, обсяг якої дорівнює 15 л. Зазначена кількість вноситься в вазон перед висадкою рослини, при цьому додаткова обробка водним розчином хімікату проводиться протягом сезону, не частіше одного разу на місяць.

Застосовують сульфат магнію для троянд.


Ці рослини гостріше інших декоративних культур реагують на дефіцит магнію, тому для них прийнятні норми, які рекомендовані для плодових чагарників при посадці.

А також у разі прояву ознак нестачі магнію (пожовтіння і випадання листя, поява дрібних бутонів та інше) вносять цей мікроелемент за допомогою водного розчину з 3% -ної концентрацією з розрахунку 1 л на 1 кущ.

Експлуатують сульфат магнію для хвойних декоративних порід. При посадці потрібно внести дозу добрива в межах 30 - 50 г на один саджанець.


Також може застосовуватися позакореневе внесення (методом обприскування по зеленій масі) розчину хімікату з розрахунку 200 г на 100 л води.

Можливе використання сульфату магнію для кімнатних рослин. Загальних рекомендацій для цих культур не існує, оскільки різні рослини можуть відчувати різну потребу в компонентах цього з'єднання.

Точне дозування добрива зазвичай вказують його виробники або постачальники квіткової продукції.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити сульфат магнію в Україні за найвигіднішою ціною з можливістю оперативної доставки в будь-який населений пункт країни.

Поділитися: