23 лют.

Камфора. Застосування, властивості і характеристики

Що таке камфора?

Камфора - це органічна хімічна сполука рослинного походження, відноситься до групи терпеноїдів, входить до складу ряду натуральних ефірних масел.

У великій кількості міститься в структурі багатьох рослин. Натуральну камфору добувають з розмарину, полину, базиліка і ялиці.

Однак найбільший вміст цієї речовини в листі і деревині камфорного лавра, дерева, область поширення якого охоплює багато країн південно-східної Азії.

Крім натуральної відома також і камфора синтетична. Для виробничих потреб даний хімікат отримується шляхом переробки скипидару, або головного компонента цієї речовини - α-пинена.

Властивості і характеристики камфори

Зовні камфора виглядає, як кристалічна порошкоподібна маса, яку утворюють дрібні частинки білого кольору з різким пряним запахом і гіркуватим охолоджуючим смаком.

У воді кристали сполуки не розчиняються, але добре розчиняються в жирних і маслянистих речовинах, а також в спиртах, ефірах, толуолі, хлороформі, тетракарбонілі натрію і фріоні 113.

Кристали камфори характеризуються підвищеною крихкістю і нестабільністю при контакті з атмосферним повітрям. Тому зберігати речовину рекомендовано в щільно закритих ємностях.

Відноситься до числа легкозаймистих реактивів.

Крім цього, у великих дозах при пероральному прийомі всередину камфора здатна приводити до отруєння. При цьому, доза в 4 грами вважається потенційно смертельною для людини.

Камфора. застосування

Даний хімікат має найширшу сферу застосування в господарських цілях. У хімічному промисловому виробництві камфора використовується, як сировина для синтезу ряду складних реактивів з найширшою сферою застосування. Також, багато сполук, що містять камфору використовуються в ароматерапії.

Крім того, хімічна сировина, що містить камфору в своєму складі, може використовуватися в косметологічному виробництві при виготовленні косметичних засобів лікувально-відновлювального характеру.


Також на основі камфори виготовляються репеленти у вигляді таблеток та інші засоби для боротьби зі шкідливими комахами (моль, комарі, таргани).

Крім названих областей камфора може використовуватися в якості спеції для деяких кулінарних напрямків, а також як флегматизатор при виготовленні бездимного пороху, і затребувана, як реактив для аналітичної хімії.

Камфора в медицині

Одне з головних напрямків використання речовини - це фармакологічна галузь, де камфора експлуатується при виготовленні великої номенклатури лікарських препаратів з найширшим спектром показань.

Дані препарати застосовуються при лікуванні відхилень в роботі травної функції і дерматологічних захворювань.

Крім цього, використовуються для профілактики очних захворювань, дезінфекції зовнішніх пошкоджень, зміцнення імунітету і нормалізації обміну речовин.

Також даний хімікат знайшов своє застосування у виготовленні медикаментів для ветеринарної галузі.

Камфора-порошок є обов'язковим інгредієнтом камфорного масла, зовнішнього засібу комплексної дії, що застосовується при лікуванні маститів, тендовагінітів, бурситів, артритів і ряду інших захворювань у тварин.

Може використовуватися для зовнішньої протизапальної і противобактериальной обробки епітеліальних тканин.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує своїм покупцями порошок камфори купити в Україні на найвигідніших умовах з можливістю доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: