27 трав.

Фумарова кислота. Формула, характеристики та застосування

Що таке фумарова кислота?

Фумарова кислота - це органічна речовина, широко представлена ​​в природних умовах. Міститься у тканинах грибів, лишайників та інших рослин.

Свою назву речовина отримала від латинської назви рослини дим'янка аптечна (Fumária officinális), у структурі якої її вперше було знайдено.

У мінімальних кількостях міститься також у тканинах організмів ссавців, де ця сполука бере активну участь процесі вуглеводного обміну.

Фумарова кислота (формула НООС–СН=СН–СООН) трансізомеретилен-1,2-дикарбонової кислоти. Відомий також цис-ізомер цієї речовини – малеїнова кислота.

Обидва ці ізомери мають ідентичний зовнішній вигляд, виявляють аналогічні властивості в ряді хімічних взаємодій (зокрема, легко відновлюються до бурштинової кислоти), але мають і низку відмінностей, як щодо деяких хімічних і фізичних властивостей, так і в областях їх застосування в господарських цілях .

Крім того, малеїнова кислота, на відміну від свого ізомеру, ніде не зустрічається у натуральному вигляді у природних умовах.

Властивості та характеристики фумарової кислоти

Зовнішньо з'єднання виглядає, як сипкий продукт, утворений безбарвними моноклинними кристалічними частинками, позбавленими запаху, мають кислий смак з деяким фруктовим відтінком.

У воді кристали речовини розчиняються дуже слабко. Майже також слабко схильні до розчинення у спиртах, ефірах і ацетоні, зовсім нерозчинні в бензолі, ксилолі, тетрахлорметані і хлороформі.

Речовина має слабко виражені кислотні властивості, хімікат стабільний в стандартних умовах, не схильний до мимовільного розпаду.

Фумарова кислота здатна утворювати солі, які називаються фумаратами. Аналогічна назва і у ефірів, утворених цією кислотою.

Фумарати (і солі, і ефіри) широко застосовуються у фармакологічному виробництві як компонент багатьох лікарських препаратів.


Застосування фумарової кислоти

Головною сферою застосування даного хімікату є харчосмакове промислове виробництво.

У цій галузі діяльності фумарова кислота використовується як харчова добавка з індексом Е297.

Функціональне призначення цього компонента – регулювання кислотних властивостей продукту. В цій якості речовина використовується при виготовленні: різної пекарної та кондитерської продукції, соковмісних та газованих напоїв, консервованих виробів та інших продуктів харчування.

Також велика кількість фумарової кислоти споживається хімічною прикладною галуззю. Даний хімікат експлуатується як сировина для виготовлення поліефірних смол, що висихають олій (група рослинних олій натурального походження, що застосовуються для виробництва різних видів просочення для конструкційних матеріалів) і компонентів, що пластифікують, для хімічного виробництва.

Крім цього, фумарова кислота служить сировиною для виробництва її солей та ефірів. Фумари, як вже було сказано, набули найширшого поширення у фармакології.

Зокрема, з їх використанням виробляють плазмозамінники крові та краплі для лікування очних хвороб. Ці речовини використовуються при виробництві препаратів від псоріазу та інших лікарських засобів.

Також у фармакології потрібні інші речовини-похідні фумарової кислоти – холінові солі, що застосовуються для виготовлення ліків, призначених для лікування відхилень у роботі центральної нервової системи людини.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити фумарову кислоту в Україні за найвигіднішою ціною, з доставкою по всій території країни.

Поділитися: