14 трав.

Перекис водню. Характеристики, властивості і застосування

Що таке перекис водню?

Перекис водню - це неорганічна хімічна речовина, бінарна сполука водню з киснем, перший представник ряду пероксидів, складних реактивів, що характеризуються обов'язковою присутністю кисню в молекулі речовини і наявністю ковалентних зв'язків між атомами цього елемента.

Інша назва цього хімікату - гидроген пероксид (походить від «перекис водню» латинською мовою - hydrogenii peroxydum). Речовина вперше була отримана і описана в 1818 році французьким хіміком Луї Жаком Тенаром і завдяки своїм унікальним фізико-хімічними властивостям отримало широке розповсюдження в ряді напрямків господарської діяльності.

Характеристики та властивості перекису водню

Зовні хімікат виглядає, як безбарвна, прозора рідина, повністю позбавлена ароматичних характеристик, що має яскраво виражений «металевий» смак. Молекула перекису водню H2O2 несиметрична і сильно полярна, що зумовило високий рівень активності з'єднання при взаємодії з іншими хімікатами. 

Важливими характеристиками даної речовини є: його нестабільність (при цьому розпад перекису водню здатний відбуватися спонтанно, і в процесі розпаду виділяється вода і деяка кількість вільного кисню). А також для пероксиду водню характерна наявність яскраво виражених окислювально-відновлювальних властивостей і приналежність до числа сильних розчинників.

Даний реактив ефективно змішується з водою, спиртами, ефірами, скрапленим аміаком, ацетоном, аніліном, етилацетат і іншими речовинами. Та не змішується з бензолом.

Раніше зазначені властивості дозволяють відносити хімікат до вибухонебезпечних речовин, особливо при наявності в складі даної рідини домішок важких металів. 

В цьому випадку мимовільний розпад гидроген пероксиду супроводжується вибуховим ефектом. Концентрована перекис водню також має здатність до самозаймання в разі її прямого контакту з різними горючими матеріалами.

Крім зазначених властивостей, важливою характеристикою речовини є його в'язкість. Щільність пероксиду водню приблизно на 40% вище за аналогічний показник у води і становить 1,4 г / см³. Однак при цьому за своїми консистентними показниками зовні даний реактив володіє більшою схожістю з водою, ніж з сиропом. Має підвищену плинність і не відрізняється сильним поверхневий натяг (але цей показник у нього трохи вище, ніж у води).

Термічні властивості хімікату обмежені досить вузьким температурним інтервалом, трохи більше 150 ºC. При цьому температура замерзання перекису водню -0,4ºC. При швидкому охолодженні до цієї температури речовина утворює стеклообразную масу, що зменшується в об'ємі при кристалізації. Відзначимо, що водні розчини пероксиду водню замерзають при набагато нижчих температурах. Для порівняння: 30% -ний розчин стає монолітом при -30 ºC, а 60% -ний кристалізується при -53 ºC.

Температура кипіння перекису водню +150,2 ºC. Кипіння може супроводжуватися розкладанням речовини і утворенням вибухонебезпечних газоподібних випарів.

Опис властивостей цього хімікату було б неповним без вказівки його сильно виражених дезинфікуючих властивостей. Внаслідок чого даний реактив використовується в ряді галузей виробничо-господарської діяльності в саме як ефективний антисептик.

Скількох процентний буває перекис водню (стандартні концентрації)

У водних розчинах речовина проявляє помітно вищий рівень стабільності, не проявляє активність до мимовільного розпаду. Саме з цієї причини в господарських цілях частіше використовуються суміші перекису водню з водою різної концентрації.

Найбільш поширені у виробничій сфері такі водні розчини речовини:

1) Перекис водню 35%. Застосовується в якості компонента при виробництві косметичних засобів, лікарських препаратів, а також в чистому вигляді може використовуватися, як антисептик для різних побутових і виробничих видів чистки і санобробки. Ефективно при дезінфекції робочих приміщень, робочого одягу, води для басейнів і інших об'єктів.


2) Перекис водню 50%. Набагато більш могутній антисептичний засіб. Застосовується при відбілюванні тканин в текстильній галузі, в целюлозно-паперовому виробництві. Також може використовуватися, як компонент виробництва в фармакології, і крім цього, в харчовій галузі практикується дезінфекція перекисом водню пакувального матеріалу для продуктів харчування і різних елементів технологічного обладнання, які безпосередньо прилягають до продуктів.


3) Перекис водню 60%. Затребуваний даний хімікат у виробництві реактивного палива. Крім того, широко застосовується в якості реактиву при виробництві різних будівельних і оздоблювальних матеріалів пінистого типу. А також традиційно може використовуватися, як дезинфікуючий засіб і як відбілювач для целюлозно-паперового та текстильного виробництва.


Що таке пергідроль

Це водний розчин перекису водню з концентрацією основної речовини в межах 27,5 - 35%. Крім води в складі суміші зазвичай також представлені деякі стабілізуючі компоненти (частіше в цій якості використовується фосфат натрію), і можуть бути присутніми домішки (сліди сірчаної і оцтової кислоти, а також інших хімічних речовин).

Має властивості високоефективного антисептика і консерванта, може використовуватися, як і інші водні розчини пероксиду водню в ряді дезинфікуючих заходів на виробництві та в побутових умовах. У тому числі і для очищення води для басейнів.

Перекис водню в медицині

Даний хімікат широко використовується при медикаментозному лікуванні різних захворювань. Найчастіше для цих цілей застосовують 3% -ний розчин речовини, механізм дії якого коротко можна описати таким чином. 

При безпосередньому зіткненні хімікату з пошкодженою епітеліальної тканиною людського організму, речовина розпадається з виділенням кисню. При цьому створюються негативні умови для розвитку мікроорганізмів (особливо анаеробного і гнильного характеру). Це супроводжується утворенням піни та видаленням з ураженої ділянки сторонніх тіл і забруднюючих елементів.

Користь перекису водню в цьому випадку полягає в тому, що крім безпосередньої нейтралізації можливих джерел зараження рани, що утворюється шар піни створює захисну прошарок, що зупиняє кровотечу з пошкоджених судин.

Крім цього, перекис водню може використовуватися в якості ефективного антидоту при отруєнні калію перманганату. У цьому випадку 3% -ний розчин речовини комбінують з 3% -ним розчином оцтової кислоти.

Перекис водню для басейну (очищення басейну перекисом)

Одним з найбільш поширених напрямків використання цього хімікату є санітарна обробка басейнів і інших резервуарів для води великого об'єму. При додаванні пероксиду водню в воду для басейнів приватного або промислового користування швидко і ефективно пригнічується розвиток патогенної мікрофлори, характерною для водойм замкнутого типу, вода не темніє під прямими сонячними променями, не спостерігається зростання кількості водоростей і інших видів рослинності на стінках і на дні резервуара. Застосовуються для цих цілей водні розчини речовини в різній концентрації.


Скільки перекису лити в басейн

Якщо для обробки води ви використовуєте 35% -ний розчин, то рекомендована доза 0,75 л хімікату на 1 м³ води. При цьому рекомендують обробку проводити при температурі води в басейні не вище 28 ºC, з показниками рН в межах 7,2 - 7,4. 

Періодичність проведення обробки залежить від частоти використання, кількості тих, що купаються і інших показників. Середній показник періодичності рекомендується в межах 30 - 40 днів.

У тих же випадках, якщо для цих цілей використовується розчин з 50% -ною концентрацією речовини, то дозування рекомендують на рівні 0,5 л з розрахунку на той же об'єм води. А рекомендації по періодичності обробки можна застосувати зазначені вище.

Добриво перекисом водню

Застосування даного хімікату з такою метою засновано на нестабільності речовини. Як вже було сказано вище, атоми кисню мають ковалентний зв'язок, внаслідок чого в разі розпаду виділяється вода і вільний кисень, необхідний для дихання рослинам. 

Підживлення перекисом водню допомагає рясно постачати киснем кореневу систему культури. При цьому структура речовини не містить ніяких хлорвмісних компонентів, важких металів та інших шкідливих речовин.

Крім цього, відомо, що цей хімікат згубний для різної патогенної мікрофлори, отже, обробка пероксидом водню стебел і листя рослин здатна допомогти позбутися від шкідливих мікроорганізмів і деяких комах-шкідників. Зокрема, таких як борошнисті червці, павутинні кліщі, попелиці, щітовики, тріпси та інші. Практикується і обробка насіння за допомогою протравлювального складу, одним з компонентів якого може бути пероксид водню.


Перекис водню для квітів і кімнатних рослин

Простота застосування, доступність і незмінно якісні результати використання послужили великій популярності цього засобу для обробки різних декоративних культур. Всі переваги підживлення перекисом водню можуть бути застосовані в домашніх рослин і квітів у горщиках або невеликих палісадниках на прибудинковій території.


Перекис водню для квітів. Пропорції і способи застосування

Можливе використання даного хімікату в якості поживної добавки до поливної води. У цьому випадку 20 мілілітрів 3% -ного перекису водню додають з розрахунку на 1 літр поливної води і використовують для звичайного поливу.


У тому випадку, якщо є потреба в боротьбі з шкідниками домашніх рослин, то готується суміш, що складається з: 1 літра води, 30 крапель медичного спиртового розчину йоду і 45 мл пероксиду водню. Даним засобом слід ретельно обприскати листя, гілки та стовбури рослин.

А, якщо є потреба протравить насіння, то посадковий матеріал потрібно протягом 4 годин витримати в суміші наступного складу: на 1 літр води 40 мл 3% -ного перекису водню. Таке насіння менш чутливе до більшості захворювань і виявляює більш високий рівень схожості.

Перекис водню в побуті

Крім традиційного застосування в медичних цілях і при вирощуванні домашніх рослин існує ще кілька поширених напрямків використання цього хімікату. Пероксид водню може бути ефективним миючим і дезинфікуючим засобом для цілого ряду корисних побутових пристосувань. У багатьох випадках ще й з антисептичним ефектом.

У перекису водню можна вимочувати обробні дошки для кухні, зубні щітки, губки і мочалки для миття посуду.

Обробка цим хімікатом овочів і фруктів є не тільки чудовою санітарною обробкою цих продуктів харчування, а й сприяє їх більш тривалому зберіганню без ознак псування.


А також виводять цвіль в важкодоступних місцях, очищають нагар на каструлях і сковорідках, чистять керамічну плитку і використовують в якості відбілювача при пранні.

Виведення плям перекисом водню

У попередній частині статті було сказано, що даний хімікат може використовуватися в текстильному виробництві для обробки тканин. Також це хімічна речовина може використовуватися в побуті в якості засобу для виведення плям високої ефективності.


З його допомогою видаляються плями крові, чорнила, жиру, чаю, вина, кави та інших забруднювачів. Рекомендується обробити пляму за допомогою невеликої кількості перекису водню, потерши її смоченою серветкою або злегка окропивши хімікатом.

Далі дати «відбілювачу» попрацювати, а потім відправити вибілений одяг в звичайне прання. Ефект буде особливо гарний у випадку, якщо обробляється одяг білого кольору.

Купити або дізнатися ціну перекису водню в Україні ви можете на нашому сайті.

Поділитися: