12 черв.

Яблучна кислота. Властивості, характеристики та застосування

Що таке яблучна кислота?

Яблучна кислота - це органічна речовина, двухосновна гідроксикислота, належить до числа оксикарбонових кислот, що мають в своєму складі гідроксильну і карбоксильну групи.

Важливою характеристикою цієї групи речовин є здатність проявляти властивості кислоти (утворювати солі, складні ефіри та інші сполуки), а також властивості спиртів (освіта простих ефірів, схильність до окислення та інше).

Сіль яблучної кислоти називається малат, найпоширеніші хімікати з цієї групи сполук: малат кальцію, малат амонію - використовуються в якості харчових добавок в ряді галузей харчової галузі.

Яблучна кислота в природних умовах міститься в тканинах ряду рослинних організмів, зокрема, в кислих плодах таких рослин, як агрус, виноград, малина, горобина, цитрусові та інші.


Крім цього, міститься в листі ревеню, виявлена в структурі листя тютюну у вигляді солей нікотину. У великій кількості міститься в плодах яблуні, в зв'язку з чим дане з'єднання і отримало свою назву.

На даний момент науці відомі два ізомери даного хімікату. Енантіомери яблучної кислоти - це L-форма і D-форма речовини. Вони мають схожу структуру і властивості, але в природі більшою мірою представлена L-форма яблучної кислоти. D-енантіомер частіше має синтетичне походження.

Властивості і характеристики яблучної кислоти

У стандартних умовах даний хімікат являє собою сипучий порошкоподібний продукт, утворений дрібними, безбарвними голчастими кристалами.

Частинки речовини не мають стійкого запаху, дуже кислі на смак, при цьому можуть мати певний фруктовий відтінок у смаку, сильно гігроскопічні, добре розчиняються у воді.

Також розчинні в спиртах, ефірах, ацетоні, діоксані та інших розчинниках. Майже не піддаються розчиненню в трихлоретиленом.

Дуалізм властивостей цього хімікату (наявність властивостей, характерних, як кислотам, так і спиртів) має на увазі можливість окислення яблучної кислоти.

Деякі хімічні взаємодії цього реактиву вже стали класичними реакціями. Зокрема, такі, як окислення концентрованої сірчаної кислотою і окислення перманганатом калію. У першому випадку результатом взаємодії буде утворення кумалінової кислоти, а в другому оксалілуксусної.

Речовина не відноситься до числа токсичних і вибухонебезпечних хімікатів. З цієї причини не вимагає яких-небудь особливих умов при зберіганні і практичному використанні в господарських цілях. Однак внаслідок високого рівня гігроскопічності реактиву зберігатися яблучна кислота повинна в закритій і надійній тарі.

Застосування яблучної кислоти

Даний хімікат отримав широке розповсюдження в різних сферах виробничої діяльності, найбільш важливою з яких є харчосмакове промислове виробництво. У цій галузі може застосовуватися, як сама яблучна кислота, так і її похідні (солі - Малатья).

Даний реактив використовується в якості харчової добавки Е296. Основною функцією цього інгредієнта є регулювання кислотності продукту, за допомогою цього компонента знижують показники рН таких продуктів харчування, як фруктові соки і нектари, а також деякі види кондитерських виробів і продукції пекарського виробництва.


Популярна дана харчова добавка в виноробній галузі та інших напрямках харчової промисловості. Відсутність токсичної складової і натуральне походження роблять її застосування абсолютно нешкідливим для споживача.

Єдиним обмеженням в її відношенні може вважатися та обставина, що даний інгредієнт не рекомендований для використання у виготовленні дитячого харчування для немовлят.

Крім цього, яблучна кислота може застосовуватися в косметології. Цей компонент використовується в ряді косметичних засобів декоративного та лікувально-відновлювального призначення.

Важливою перевагою цієї добавки, крім названих вище плюсів, є гіпоалергенність речовини, внаслідок якої цей інгредієнт не призводить до алергічних реакцій у користувача.

Його використовують при випуску засобів по догляду за волоссям, кремів і бальзамів для шкіри, а також деяких миючих засобів та товарів побутової хімії.


Яблучна кислота в медицині

Також цей хімікат широко застосовується в фармакологічному виробництві. З його застосуванням проводиться велика номенклатура лікарських препаратів, показаних при лікуванні порушень в роботі шлунково-кишкового тракту (різні види проносного), а також відхилень в роботі дихальної системи (кашель, хропіння та інші відхилення).

А також відомі такі властивості яблучної кислоти, як здатність виконувати функцію каталізатора для деяких лікарських засобів. І крім цього, дана речовина може використовуватися, як смакова добавка (регулятор кислотності) препаратів, призначених для внутрішнього застосування.

Дізнатися ціну і купити яблучну кислоту в Україні ви можете на нашому сайті.

Поділитися: