27 бер.

Суперфосфат. Застосування, властивості, характеристики та норми внесення

Що таке суперфосфат?

Суперфосфат - це хімічна сполука, продукт взаємодії природного мінералу фосфориту з сірчаною кислотою. Зовні виглядає, як сипуча кристалічна маса, що складається з частинок кольором від світло-сірого (майже білого) до сірого насиченого.

Суперфосфат є одним з найбільш поширених видів добрив, що застосовуються в аграрному комплексі для насичення оброблюваних земель фосфорвмісними речовинами.

Простий суперфосфат містить до 29% сполук фосфору, представлених в його структурі здебільшого у вигляді легко засвоюється оксиду фосфору.

Однак у вигляді кристалічного порошку дана речовина часто схильне злежування, втрати розсипчастості і зниження корисних властивостей.

Тому в господарствах більш популярний суперфосфат гранульований, він краще зберігається, не порошить, що не злежується і зберігає всі поживні речовини протягом усього терміну зберігання.

Існує і широко використовується в рослинництві подвійний суперфосфат, відмінною рисою цього добрива є підвищений вміст фосфору (майже 50% P 2 O 5). Випускається в гранульованому вигляді і має більш якісні експлуатаційні показники.

Також популярністю користується аммонізірованний суперфосфат, комплексне добриво, яке від названих вище аналогів відрізняється наявністю в його складі з'єднань азоту, завдяки чому має більш широку сферу застосування і показав високу ефективність на землях з низьким рівнем гумусному складової (супіски, суглинки, дерново-підзолисті та інші ).

Застосування суперфосфату, способи і сезонність внесення

Експлуатуються суперфосфат на всіх типах грунтів сільськогосподарського використання та при вирощуванні всього спектра сучасних агрокультур.

Практикуються такі способи внесення: основний під зяблеву оранку, порядковий, застосовується позакореневе підживлення суперфосфатом.

При основному способі внесення вводять суперфосфат восени під зяб, рівномірно розсіюючи необхідну кількість речовини по всій оброблюваної площі.

Далі культиваторами або дисковими боронами проводиться закладення добрива в грунт, при цьому деяка частина внесеного матеріалу зосереджується не так на глибині залягання майбутньої кореневої системи рослин, і в результаті виявляється не засвоєної рослинами.

З цієї причини багатьма господарствами практикується локальне (або стрічкове) внесення.

Потрібну кількість суперфосфату в початковій стадії закладається невеликими осередковими утвореннями на висоті залягання коренів рослин, зосереджуючи в цих місцях максимально можливу кількість поживних речовин, закладаючи відразу основи формування майбутньої кореневої системи, її харчування і розвиток, і, як наслідок, створення майбутнього врожаю.

Суперфосфат. норми внесення

В якості основного засобу обробки дану різновид добрив вносять, дотримуючись наступних загальних дозувань:


Однак багато компаній, які займаються виробництвом суперфосфату і інших різновидів добрив, для своїх розробок можуть встановлювати інші дозування, що враховують особливості складу речовини, умови експлуатації, сезонність та інші важливі чинники.

Останнім часом популярний серед вітчизняних виробників сільгосппродукції польський суперфосфат різних марок.

Аналізуючи керівництва по застосуванню різних виробників цих хімікатів, можна прийти до висновку, що рекомендовані ними дозування їх продукції можуть суттєво відрізнятися від загальноприйнятих.

Тому ще раз нагадаємо про важливість скрупульозного вивчення інструкцій по використанню та іншої нормативної документації виробника перед придбанням та практичним застосуванням його продукції.

Підживлення суперфосфатом

Крім активного використання даного добрива в якості основного засобу обробки земель, суперфосфат активно застосовуються, як засіб для додаткової підгодівлі культур.

Найчастіше при проведенні даних заходів не використовується дана речовина в чистому вигляді, з нього готують водний розчин з тієї чи іншої концентрацією речовини.

Створення таких сумішей ускладнюється тією обставиною, що фосфатні добрива - це зазвичай слаборозчинні в воді сполуки.

Тому для отримання водних розчинів гранульовані суперфосфат заливають гарячою водою і відстоюють протягом деякого часу для розчинення гранул.

Вносити суперфосфат в такому вигляді можна прикореневими методами. Таким чином частіше обробляють орні площі восени при підготовці до зимівлі.

А також вносять добриво позакореневими методами протягом усього сезону життєдіяльності рослин. Які види підгодівлі застосовують для кожної конкретної культури, ми розглянемо далі.

Підживлення томатів суперфосфатом

Про дефіцит фосфору в харчуванні цих рослин сигналізують жовтіють і загортають усередину листки на кущі томата. При цьому фосфорне «голодування» може спостерігатися у них на самих ранніх вегетативних етапах.

Тому ніколи не буде зайвою підгодівля розсади томатів суперфосфатом. Роблять це за допомогою розчину речовини, що готується з розрахунку 1 кг добрива на 10 л води.

Отриманий розчин безпосередньо перед застосуванням ще раз розводять водою у співвідношенні 150 г розчину на 10 л води. І отриманою сумішшю обприскують касети з розсадою.

Можна для збільшення ефекту засвоєння фосфору обприскування поєднати з введенням невеликої кількості водорозчинного азотного добрива (до 20 г на 10 літрів розчину для обприскування).

Потім при висаджуванні готової розсади в грунт корисно підгодувати молоде рослина з розрахунку приблизно 5 г суперфосфату на кожен висаджують паросток.


Позакореневе підживлення томатів суперфосфатом

На більш пізніх вегетативних етапах практикують підживлення: розчиняють добриво в пропорції 50 г на 10 л води, і далі розпилюють отриманий розчин невеликими дозами (приблизно 10 мл на кожен кущ). Ці заходи проводять зазвичай під час цвітіння томатів.


Суперфосфат для картоплі

При підготовці до посівної майбутнього року в рамках післязбиральної обробки, в площі, які готуються під посадку картоплі в числі інших засобів прийнято вносити і джерела фосфору, найпоширенішим з яких зазвичай виявляється суперфосфат.

При цьому вносять його з розрахунку 300 кг речовини на 1 га площі прикореневими методами із закладенням (в деяких господарствах навіть практикується неглибоке перемішування грунту).


Позакореневе підживлення картоплі суперфосфатом

Всі види позакореневих підживлень застосовуються на більш пізніх вегетативних періодах. Для проведення фосфатних підгодівлі використовують прості і подвійні суперфосфат.

Для цього готується розчин речовини в співвідношенні 1 кг добрива на 100 літрів води і при безпосередньому внесення варто дотримуватися норм витрати суміші 10 т на 1 га.

Оптимальним терміном проведення таких заходів визначають закінчення цвітіння кущів картоплі, десь приблизно за 1 місяць до початку збирання коренеплодів.

Завдяки додатковому внесенню фосфору вдається істотно поліпшити показники врожайності, благотворно вплинути на процес розвитку бульб і підвищити в них вміст крохмалю.

Суперфосфат для полуниці

Із застосуванням даної речовини рекомендується проведення позакореневих підживлень цієї культури. Проводити їх рекомендується до 4 разів протягом сезону.

Для цього виготовляють водний розчин добрив, в якому повинні бути водорозчинні джерела азоту і калію, а також додають 400 г суперфосфату на 100 л води. І вносять цей розчин з розрахунку 1 л на 1 м² посадок.

Перше внесення проводять відразу після посадки, друге внесення під час цвітіння, третє після зняття врожаю.


І часто застосовується четвертий внесення перед самим приходом зими. Для цього готують водний розчин інший концентрації, що містить 300 г суперфосфату і близько 200 г водорозчинного калійного добрива ( Екоплант - наприклад) на 100 л води і вносять його, допомагаючи рослині пережити прийдешню зиму і готуючи грунт для майбутнього врожаю.

Суперфосфат для лука

Внесення фосфоровмісних речовин, при вирощуванні цибулі практикують з осені.

Чудово підходить для цих цілей суперфосфат, його вносять з таким розрахунком, щоб весняне танення снігу посприяло кращому засвоєнню всього комплексу поживних речовин, наявних в його складі.


Вносять даний хімікат з розрахунку 20 - 25 г на 1 погонний метр посадок.

Навесні після того, як паростки укореняться і зійдуть вище 10 см, проводять додаткову підгодівлю фосфором.

В цьому випадку беруть 600 - 700 г речовини і розводять це кількість добрива в 100 літрах води і отриманим розчином обприскують посадки цибулі.

Суперфосфат для капусти

Підживлення цієї культури фосфорвмісними речовинами починають ще на стадії вирощування розсади. Першу підгодівлю, для якої використовується суперфосфат, проводять через тиждень-півтори після проведення пікіровки.


Проводять її з застосуванням водного розчину добрив, в якому представлені: суперфосфат в кількості 400 г, а також водорозчинні азотні (найбільш поширений варіант - аміачна селітра , кількість - 250 г) і калійні добрива ( хлористий калій - 100 г), розчинені в 100 л води.

І безпосередньо перед висадкою розсади ще раз обробляють водним розчином тих же добрив, але вже з іншого концентрацією (на 100 л води): суперфосфат - 800 г, селітра - 300 г, хлорид калію - 200 г.

Підживлення солодкого перцю суперфосфатом

Першу підгодівлю цього овоча суперфосфатом проводять для розсади, у якій з'явилося 5 перших повноцінних листочків. Застосовується для цього розчин даного добрива у воді, що готується в пропорції 500 г суперфосфату на 100 л води.


Для кращого засвоєння фосфору корисно в цей розчин додати азотне добриво ( сечовину або аміачну селітру ) в кількості 250 г на той же об'єм води, і полити отриманим складом розсаду в касетах.

Після висадки і вкорінення розсади (приблизно 7 - 10 днів) вносять 100 - 150 кг суперфосфату на 1 га посадок. У цю ж підгодівлю вносяться близько 50 кг аміачної селітри і 60 - 100 кг сірчанокислого калію. Подальші підгодівлі цієї рослини виробляють без застосування добрив-джерел фосфору.

Суперфосфат для часнику

Для цієї культури оптимальними грунтами є супіски, легкі суглинки і інші грунту легкого гранулометричного складу. У цьому випадку оптимальний план підживлення для часнику виглядає таким чином:

1) восени, під зяблеву оранку вносять на 1 га майбутніх посадок 4 т перегною в суміші з 150 кг суперфосфату;

2) в вегетативний період (для часнику це за 15 - 20 днів до появи перших сходів) в оброблювані площі вносять весь комплекс добрив за формулою (в перерахунку на кількість діючої речовини) N120: P60: K90. При використанні в якості джерела фосфору простого суперфосфату, його необхідну кількість складе 300 кг на 1 га оброблюваних площ.


Суперфосфат для газону

Практикується використання суперфосфатів і для газонної трави. В цьому випадку в оброблювані площі в осінній період вноситься близько 50 - 70 г речовини з розрахунку на 1 м² трав'яного покриття.


Суперфосфат для малини

Малина, як і всі інші ягідні культури, відчуває сильну потребу в фосфорі (і калії) в осінній період.

Тому в період післязбиральної обробки в посадки малини протягом кінця серпня - початок вересня вносять фосфатні і калійні добрива.

Спосіб внесення в господарствах для цієї культури зазвичай практикується стрічковий - в заздалегідь підготовлену канавку, глибина якої 20 см, а відстань від кущів 30 см, вноситься суміш суперфосфату і калійних солей ( сульфат або хлорид калію ) відповідно, в поєднанні 60:40. Норма витрати 100 г суміші на 1 кущ малини.

Застосовують суперфосфат і при посадці малинових кущів. В цьому випадку готується живильна суміш для посадкового матеріалу, яка готується в таких пропорціях: 8 кг перегною, в них додають 200 г суперфосфату і 80 г солей кальцію. Отриманий продукт перемішують з посадкової землею в місці посадки саджанців і рясно поливають.


Суперфосфат для кімнатних квітів

Стосується дане добриво і для вирощування декоративних культур. Вносять його частіше у вигляді водного розчину, концентрація якого повинна складати 600 г добрива на 100 л води. Отриманий розчин вводять в площі під посадку квітів і інших декоративних рослин з розрахунку 1 л на 1 м² посадок.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм клієнтам купити суперфосфат в Україні   за найвигіднішими для вас цінами, скориставшись при цьому оперативною доставкою в будь-який вказаний вами населений пункт нашої країни.

Поділитися: