12 бер.

Діамонійфосфат (ДАФ). Застосування, властивості і норми внесення

Що таке Діамонійфосфат (ДАФ)?

Діамонійфосфат (ДАФ) - це амонійна сіль ортофосфорної кислоти виходить в результаті хімічної взаємодії амонію і даної кислоти. Неорганічне з'єднання, що має ряд напрямків виробничого використання.

Діамонійфосфат (формула (NH 4) 2 HPO 4) зовні виглядає, як сипуча субстанція, утворена округлими, гранульованими частинками, колір яких може змінюватися в межах від світло-сірого до світло-коричневого.

Властивості діамонійфосфат (ДАФ)

Речовина чудово розчиняється в воді, розчинність діамонійфосфат 71 г в 100 грамах води (при t = 20º С). Рівень гігроскопічності класифікується, як низький.

У стандартних умовах стабільна речовина, але при нагріванні до 70º С, починає активно втрачати аміак, в результаті чого трансформується в моноамонійфосфат. Має підвищену кислотність, рН даного хімікату дорівнює 8,0.

Чи не відноситься до числа токсичних реактивів, негорючий і не вибухонебезпечне з'єднання. З цієї причини клас небезпеки діамонійфосфат визначається, як мало небезпечний і відносять цю речовину до реактивів 4-го класу, в роботі з якими не рекомендовано обов'язкове дотримання підвищених заходів захисту персоналу і навколишнього середовища.

Застосування діамонійфосфат (ДАФ)

Експлуатується даний хімікат в найрізноманітніших напрямках господарської діяльності, найвідомішим з яких є сільське господарство.

У цій галузі виробництва ДАФ є одним з найбільш затребуваних в агропромисловому комплексі комплексних добрив, а також використовується в тваринництві як добавки до кормів для тварин, що нормалізує роботу травного тракту у різних порід худоби.


У промислових галузях цей реактив застосовується у виробництві харчових продуктів, діамонійфосфат використовується при отриманні багатьох різновидів дріжджів (пивні, хлібопекарські, спиртові).


А також відсутність горючих властивостей у даного хімікату послужило тому, що він застосуємо в якості компонента негорючих просочень, використовуваних при отриманні будівельних матеріалів (тканинних, дерев'яних і інших).

На цих же властивостях гидрофосфата амонію (інша назва цієї речовини) засновано його використання у виробництві сумішей-наповнювачів для вогнегасних засобів.


Використовують ДАФ і в фармацевтиці, при отриманні ряду лікарських препаратів. У хімічній індустрії із застосуванням цього хімікату виготовляються промислові антисептики.

Норми внесення діамонійфосфат (ДАФ), при використанні в якості добрива

Підвищений вміст в структурі даної речовини азоту (близько 17%) і фосфору (46%) зумовило популярність цього добрива в господарствах.

ДАФ може використовуватися для основного обробітку, може використовуватися в комплексі з іншими агрохімікатами, або входити до складу тукосумішей. При його використанні для різних видів обробки земель рекомендуються такі норми внесення:


Методи внесення можуть бути: поверхневе розсіювання з подальшим закладенням і перемішуванням, або локальне (стрічкове) внесення на необхідну глибину (8 - 10 см).

Можливо також внесення методом фертигації (спільно з поливної водою - цей метод застосовується для багатьох водорозчинних агрохімікатів) і при підгодівлі на різних етапах вегетації рослин.

Застосовуватися дане добриво може на всіх типах грунтів, використовуваних в агропромисловому виробництві, однак при обробці земель з низьким вмістом азоту, потрібно застосовувати додаткові джерела азотосодержащих з'єднань з тим, щоб вирівнювати співвідношення N- P, наближаючи його до 1: 1.

Ефективно речовина на кислих грунтах (солонці і солончаки), на лужних і дерено-підзолистих, а на сірих лісових і каштанових необхідний рівень ефективності ДАФ показує тільки за умови достатнього зрошення.

Виробники діамонійфосфат

Популярність кошти серед аграріїв послужила тому, що на сучасному ринку хімічної сировини цей хімікат представляють багато виробників з різних країн.

У нашому асортименті є ДАФ латвійського виробництва (поставляється в тарі європейського зразка, біг-бег маса 1 т) і представлена продукція виробництва КНР (поставляється в мішках масою по 25 кг).

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість всім категоріям користувачів продукції хімічного виробництва купити діамонійфосфат в Україні на найбільш вигідних умовах з можливістю доставки в будь-який населений пункт країни.

Поділитися: