12 лют.

Аміачна вода (аміак водний). Властивості, застосування і норми внесення

Що таке Аміачна вода (аміак водний)?

Аміачна вода (аміак водний) - це водний розчин синтетичного або кам'яновугільного (коксохімічного) аміаку. Прозорий рідкий продукт інколи з жовтуватим відтінком і характерним для аміаку різким, неприємним запахом.

Концентрація аміаку в розчині 18 - 25%. Розрізняють дві марки речовини: марка А частіше застосовується в якості сировини для виробничої діяльності, марка В широко поширена в аграрній сфері як азотне добриво.

Властивості аміачної води (аміаку водного)

За консистенцією даний хімікат майже ідентичний воді. Щільність речовини 0,91 - 0,93 г / см³ (в залежності від концентрації аміаку). Процес випадання твердої фази починається при температурі -31º С і триває приблизно до -53,9º С.

Серед водних розчину аміаку агресивна для багатьох кольорових металів (олово, мідь, цинк та інші), а також для їх сплавів (латуні і бронзи). Безпосереднє зіткнення викликає сильну корозію даних матеріалів. Не схильні до дії водного аміаку алюміній, сталь, чавун, скло і гума.

Аміак зі складу даної речовини здатний легко випаровуватися, що зумовило обов'язковість його зберігання і транспортування в щільно закритій тарі, що виготовляється із застосуванням стійких до його впливу матеріалів.

Застосування аміачної води (аміаку водного)

Даний хімікат активно використовується в промислових галузях виробництва. У будівництві його експлуатують як протиморозною присадки.

Переважно використання саме такого протиморозним компонента при створенні залізобетонних конструкцій, так як даний реактив інертний при зіткненні зі сталевими елементами залізобетону (арматура та інші металоконструкції) і не викликає їх корозії, що робить всю конструкцію міцніше і довговічніше.


Крім цього, водний розчин аміаку широко затребуваний в хімічній промисловості. Його застосовують при виготовленні лакофарбових матеріалів і кальцинованої соди.


Також даний хімікат використовується в якості сировини для виробництва інших сполук азоту. Його використовують у фармакології, як основний інгредієнт нашатирного спирту.

Ще завдяки низькій температурі кристалізації даний хімікат затребуваний, як компонент хладагентов-наповнювачів для холодильної техніки. Крім того, аміак водний технічний необхідний при виробництві феросплавів, марганцю, вибухових матеріалів та інших видів промислової продукції.

І, як вже було сказано вище, водний розчин аміаку має найширше застосування в сільському господарстві.

У тваринництві їм обробляють корми для худоби з метою їх амонізації. Але левова частка виробленої аміачної води споживається агропромисловим виробництвом в якості засобу для підвищення врожайності земель.


Використання аміачної води в якості азотного добрива в господарствах створює масу переваг в порівнянні іншими джерелами азоту.

Аміачна вода - це більш економічний агрохімікатів з відносно низькою собівартістю. Виготовлення цього продукту на 25 - 40% дешевше, ніж виробництво гранульованих джерел азоту.

Пов'язано це з тим, що при його виробництві немає потреби у формуванні гранул, сушінні, кондиціонуванні та інших технологічних операціях.

Також цей різновид добрив більш проста в зберіганні, немає необхідності в сухих і кондиціонерами складських приміщеннях.

Плюс до цього при практичному використанні, завдяки рідкій формі поставки, трудовитрати на внесення водного аміаку в грунт виявляються в 2 - 3 рази нижче, ніж у багатьох інших аналогів.

Даний вид добрива має і деякі недоліки. Одним з них є низький рівень концентрації азоту в структурі цієї речовини. Так найнасиченіший 25% -ний аміак водний в перерахуванні на чисте речовина має трохи більше 20% азоту.

Це нижчий показник, ніж у багатьох інших азотовмісних хімікатів. Тому потрібний рівень вмісту азоту в грунті досягається господарствами внесенням більшої кількості кошти в фізичній масі.

Також відомо, що багаторазове застосування аміачної води на одних і тих же площах призводить до закислення грунту.

Ця обставина через деякий час вимагає проведення додаткових заходів з вапнування ґрунту.

Але навіть з урахуванням описаних вище особливостей, водний розчин аміаку часто виявляється найбільш ефективним і економічним азотним добривом.

Внесення аміачної води (аміаку водного)

Даний агрохімікатів застосовують для обробки всіх різновидів земель сільськогосподарського призначення та при вирощуванні всього спектра аграрних культур.

Вносять водний аміак в період післяпосівної осінньої обробки земель, а також ранньою весною в передпосівний період. Практикується метод внесення - прикореневій з подальшим закладенням грунтів.

Глибина впровадження залежить від гранулометричного складу грунтів. При цьому, чим легше грунту, тим більше глибина.

Для порівняння, на землях з легким гранулометричним складом рекомендована глибина становить 14 - 18 см, а на більш важких грунтах 10 - 12 см.

Менш глибокі методи закладення показали свою неефективність внаслідок великих втрат азоту, швидко випаровуються з поверхні грунту.

Однак деякі господарства практикують фертигацію - внесення даного добрива спільно з поливної водою.

Таким методом вдається трохи знизити трудовитрати на введення хімікату, але в жарку погоду використовувати його недоцільно через швидкого і рясного випаровування аміаку.

Ефективна аміачна вода проти цілого ряду шкідників сільськогосподарських культур. Висока концентрація парів аміаку надає відлякують вплив на багатьох з них, зокрема, на таких, як хлібна жужелиця, слимаки, хрестоцвіті блішки, гусениці та інших.


І в цілому на полях, де застосовують цей агрохімікатів, загальна кількість шкідників набагато менше, ніж на орних землях, удобрюваних іншими джерелами азоту.

Норми внесення аміачної води (аміаку водного)

Цей різновид добрив вноситься під всі сорти аграрних культур. Точне дозування може залежати від різних факторів і в кожному конкретному випадку їх застосування піддається додаткової коригування.

Загальні існуючі норми внесення представлені нижче (дозування дається в перерахунку на діючу речовину - азот):

1) Зернові культури (озимі та ярі) 40 - 60 кг / га;

2) Технічні культури (включаючи прядильні, олійні, виключаючи овочеві) 60 - 90 кг / га;

3) Овочеві культури 50 - 70 кг / га.

Використання водного аміаку в якості основного засобу обробки земель дозволяє в достатній мірі наситити грунт азотом на весь вегетативний період рослин. Особливо навесні, на тому етапі їх життєдіяльності, коли потреба в цьому елементі живлення максимальна.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає найширший вибір продукції хімічного виробництва. У числі інших найменувань продукції, в нашому асортименті, представлений і аміак водний. Купити цей хімікат ви зможете за найкращою ціною в Україні, і на самих вигідних для вас умовах.

Поділитися: