29 сер.

Метилацетат. Застосування, властивості та характеристики


Що таке метилацетат?

Метилацетат – це хімічна сполука, яка представляє клас складних ефірів (інша назва класу – естери), метиловий ефір оцтової кислоти.

Досить широко поширена у природі, зокрема, входить до складу ефірних олій таких рослин, як м'ята, жасмин, лабазник та інших.

Крім цього даний реактив знайдений у коньяках та бренді різних сортів із тривалими термінами витримки. Хімікат знайшов застосування у низці напрямів виробничої діяльності.

Для цього у великій кількості синтезується сучасною прикладною хімією. Відомо кілька технологій промислового синтезу цього хімікату, з яких найбільшого поширення набув метод етерифікації етанової (оцтової) кислоти, тобто взаємодії вихідної речовини з етиловим спиртом. Обов'язкова умова – це присутність сірчаної кислоти як каталізатору. Відомі також методи:

- Піролізу натуральної деревини;

- Взаємодія оцтового ангідриду з метиловим спиртом (також із застосуванням каталізуючих компонентів);

- Реакції перкарбону та ацетону з використанням кислот Льюіса як каталізатору. Ця взаємодія отримала назву реакції Баєра-Вілігера.

Метилацетат властивості та характеристики

Зовні речовина виглядає як прозора однорідна і безбарвна рідина, схожа на воду. Хімікат має щільність, близьку до густини води 0,933 г/см³.

Однак має виразні ароматичні властивості, запах метилацетату близький до фруктового. Добре поєднується з цілим рядом поширених розчинників органічного та неорганічного походження, зокрема, з водою, ацетоном, простими спиртами та ефірами, а також деякими іншими рідкими реактивами.

Метилацетат належить до сильних розчинників, які широко використовуються у виробничій діяльності. З інших властивостей варто виділити здатність піддаватися зворотній гідролізації у вихідні продукти – оцтову кислоту та спирт, з використанням сильних основ та сильних неорганічних кислот.

Метилацетат клас небезпеки

Поширеність даного продукту у різних галузях господарської діяльності обумовлена його низьким рівнем токсичності для людського організму.

Однак даний хімікат здатний при безпосередньому контакті дратувати слизові оболонки людини, пари речовини, при тривалому незахищеному вдиханні можуть викликати стан, близький до легкого наркотичного.

Реактив горючий, здатність до пароутворення досить висока, пари важчі за атмосферне повітря, можуть, накопичуючись у низинах і поглибленнях, призводити до вибухо- і пожежонебезпечних ситуацій.

Тому неприпустимо зберігання даного хімікату у нещільно закритій тарі, зберігання поблизу сильних окислювачів – сірчаної чи соляної кислоти, а також інших речовин.

Слід уникати проведення робіт з вогнем у місцях зберігання та експлуатації даного продукту. Обов'язковою умовою безпечного застосування метилацетату є оснащення виробничих приміщень вентиляційними пристроями, використання засобів індивідуального захисту органів дихання та дотримання правил техніки безпеки.

Метилацетат застосування

Головна властивість даної сполуки, що використовується у виробничій сфері, - це здатність ефективно розчиняти широку номенклатуру смол, масел, жирових утворень та інших матеріалів.

Завдяки цьому, з використанням даного ефіру пов'язано виробництво великої кількості лакофарбових засобів, складів, що клеять, промислових очищувачів, складних розчинних композицій, для подальшого використання в різних технічних галузях.

Може також використовуватися у косметологічному виробництві при випуску деяких різновидів декоративної косметики та засобів її видалення.

Застосовується у харчовій промисловості, зокрема, як головний інгредієнт при отриманні безкофеїнової кави та різних сортів чаю.

Деяка кількість метилацетату споживається аналітичною хімією, а також даний хімікат може використовуватися як вихідна сировина при синтезі оцтового ангідриду та деяких інших хімічних продуктів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям купити метилацетат в Україні на вигідних умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: