26 вер.

Розчинник Р-4. Застосування, властивості та характеристики


Що таке розчинник Р-4?

Розчинник Р-4 – складна багатокомпонентна композиція, що включає кілька хімічних речовин органічного походження, призначена для надання необхідних технологічних кондицій різним хімічним матеріалам.

Як правило, застосовують його для розчинення лакофарбових засобів, шпаклівок, ґрунтовок та деяких інших хіміко-технологічних продуктів.

Склад розчинника Р-4 включає три основні компоненти, що належать до групи продукції нафтопереробки. Це фенілметан (інші назви толуол або метилбензол), ароматичний вуглеводень, із найширшою сферою виробничого застосування.

Його відсотковий вміст у складі Р-4 найбільший, близько 62%. Також у структурі даної композиції містяться ацетон, широко відомий у технічній сфері розчинник, представник хімічного класу кетонів і бутилацетат, складний ефір, який часто застосовується у хімічній індустрії, як розчинний та пластифікуючий агент.

Кількість цих компонентів у складі даного розчинника становить відповідно 26% і 12%.

Простота отримання, відносно низька вартість та чудові характеристики зробили цей хімікат дуже популярним засобом у сфері розробки барвників та супутніх малярських матеріалів.

Розчинник Р-4 властивості та характеристики

Зовні цей реактив виглядає, як прозора, безбарвна рідина, рівномірної консистенції, без будь-яких ознак осаду та суспензії.

Щільність розчинника Р-4 дещо нижча за щільність води, що робить його досить леткою і легкорухливою речовиною.

Ароматичні властивості даного продукту роблять його досить легко впізнаваним хімікатом - у нього досить різкий і характерний запах, властивий багатьом продуктам нафтопереробки.

Важливою характеристикою цього розчинника є його вибухо- та вогненебезпечні властивості. Продукт сильно горючий, а підвищена випаровуваність сприяє тому, що його пари здатні утворювати горючі повітряні суміші з атмосферним киснем.

Наявність такого набору характеристик сильно вплинула на всі виробничі та складські заходи, які проводяться за його участю.

Зберігати та застосовувати Р-4 слід виключно у оснащених ефективною вентиляцією приміщеннях. Тара для зберігання повинна мати кришки, що герметично закупорюються, неприпустиме тривале перебування продукту у відкритих ємностях.

Заборонено використання відкритого вогню у безпосередній близькості від ємностей з цим розчинником. При виникненні вогнища загоряння, за участю даного реактиву, для гасіння потрібно використовувати стаціонарні протипожежні пристрої, що подають дрібнодисперсно розпилену воду, пінні вогнегасники та вуглекислий газ.

Також слід уникати тривалого незахищеного вдихання випаровування речовини, для цього рекомендовано використання респіраторів.

При безпосередньому контакті розчинника зі шкірними покривами людини або слизовими оболонками необхідно негайно обмити уражену зону великою кількістю води.

Розчинник Р-4 для чого застосовується?

Як вже було згадано вище, основною галуззю використання даного хімікату є виробництво лакофарбових засобів та супутніх малярських матеріалів.

Властивості компонентів, використаних при виготовленні даного продукту, дозволяють розчиняти найширшу номенклатуру синтетичних смол, що застосовуються у сучасному хімічному виробництві, при отриманні різноманітних барвників.

Найважливішою практичною властивістю цього розчинника є те, що при отриманні потрібної консистенції барвника не змінюється кондиція його базових компонентів (зазвичай це синтетичні смоли).

Залишається стабільною їхня міцність при висиханні, ступінь поверхневого натягу, рівномірність розподілу по нанесеній поверхні, глибина кольору, глянець та інше.

Крім цього, Р-4 обов'язковий компонент багатьох шпаклівок і ґрунтовок, затребуваний як виробничий очищувач для обладнання.

При дотриманні необхідних заходів безпеки може застосовуватися, зокрема, й у побутових умовах. У чистому вигляді застосовується як знежирюючий засіб при підготовці різних поверхонь до фарбування.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує всім своїм покупцям купити розчинник Р-4 в Україні, на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: