30 лип.

Етоксіпропанол. Застосування, властивості та характеристики

Що таке етоксіпропанол?

Етоксіпропанол - це органічна хімічна сполука, що представляє групу ефірів пропіленгліколю. У цьому разі це етиловий ефір вихідного продукту.

Даний хімікат має дуже широку сферу практичного використання у виробничій сфері. Належить до найбільш поширених індустріальних розчинників, оскільки володіє досить низькою токсичністю у порівнянні з багатьма аналогами при високій розчиняючій ефективності.

Етоксіпропанол властивості та характеристики

У стандартних умовах даний хімічний продукт є досить легкою і рухомою рідиною, щільність якої знаходиться в межах 0,890-0,907 кг/1 см³. З низьким рівнем поверхневого натягу, що зумовило підвищене випаровування речовини.

Колірні характеристики частіше відсутні, в окремих випадках може мати певний жовтуватий відтінок. Реактив зазвичай повністю прозорий, рівномірний за консистенцією і не дає ніякого осаду в ємності, де міститься. Ароматичні властивості виражені досить чітко, запах характеризується, як ефірний, не містить різких, задушливих і неприємних характеристик.

Формула етоксипропанолу у стандартному вигляді - С5Н12О2. Даний реактив, як і вихідний для нього продукт - пропіленгліколь, має сильно виражені гігроскопічні властивості.

І, як вже було сказано вище, є ефективним розчинником для низки речовин із груп смол, жирів, масел, лакофарбових засобів та інших речовин.

Крім цього даний продукт добре поєднується з цілим рядом інших розчинників - з водою, спиртами, іншими ефірами та іншими хімікатами.

Що стосується класу небезпеки для людини, то етоксіпропанол низько токсичний для людського організму, але здатний викликати подразнення слизових оболонок.

При тривалому контакті з епідермісом сприяє знежиренню, що може призводити до дерматитів.

Також важливо зазначити, що дана речовина належить до горючих і легкозаймистих рідин, має досить низьку температуру самозаймання ~255°С.

Як наслідок, усі роботи з його застосуванням повинні проводитись у приміщеннях, забезпечених ефективною вентиляцією, з дотриманням правил протипожежної безпеки та із застосуванням індивідуальних засобів захисту.

Етоксіпропанол застосування

Речовина широко використовується в хімічній індустрії, як розчинник при переробці синтетичних і натуральних смол, виробів з ефірів целюлози, при виготовленні низькотемпературних рідин (антифрізів), отриманні ряду барвників і синтетичних покриттів для всіляких товарів (лінолеум, інші листові та плівкові оздоблювальні матеріали).

А також як компонент клеючих складів, як знежирюючий інгредієнт для очисників побутового та виробничого призначення.

Крім названих галузей, даний ефір може споживатися в обробній галузі, як частина флотаційних сумішей, що застосовуються при збагаченні кольорометалевих руд.

Використовується у косметологічній галузі, а також як розчинний компонент у флексографічному друку та в деяких інших видах друківного виробництва.

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" пропонує всім своїм покупцям купити етоксіпропанол в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: