28 черв.

Добриво бор. Застосування, властивості та характеристики

Що таке Добриво Бор?

Добриво Бор (N-65 B-150) – високоефективний засіб підживлення сільськогосподарських рослин, головна функція якого полягає у попередженні можливої нестачі бору.

Саме цей хімічний елемент має вирішальне значення у формуванні майбутніх урожаїв, оскільки здатний якісно впливати на процес цвітіння культур, а, отже, на формування плодів, їх розвиток та споживчі властивості.

У свою чергу, стабільна нестача сполук бору в тканинній структурі рослини часто призводить до таких наслідків, як схильність до ураження збудниками цілого ряду захворювань.

Зокрема, це можуть бути всі різновиди гнильних хвороб (біла, чорна та сіра гнилі), склеротініози, альтернаріози, фомоз, фомопсис та інші захворювання.

Також одним із наслідків бородефіциту є загальне зниження імунітету, що часто призводить до зниження кількісних та якісних показників урожаю, а іноді і до його повних втрат.

З цієї причини важко переоцінити важливість бору для підживлення рослин, а також необхідність своєчасної ліквідації його нестачі та профілактики цього явища.

У цьому плані використання господарствами Добрива Бор (N-65 B-150) може бути важливим елементом всього агротехнологічного циклу в рослинництві.

Позакореневе підживлення бором

Група рослин, яка вимагає внесення даного елементу, отже, потенційна область застосування даного добрива, дуже широка і включає овочеві, баштанні, бобові, злакові, коренеплідні, а також садові дерева, ягідні кущі та виноградники.

Найпоширеніший і найефективніший спосіб внесення – це позакореневий, у комплексі післясходової обробки.

Загальні нормативи введення речовини для такого методу:

- Для зернових культур (а також для технічних) 200 – 300 л/га;

- Для овочевих рослин 350 – 400 л/га;

- Для садових та кущових (ягідних) 800 – 1000 л/га.

Бор для картоплі

Як відомо, квіткова зав'язь, у разі даної культури, не є природним місцем формування плоду, але це ніяк не знижує необхідність якісного цвітіння, в якому бор та його сполуки беруть найактивнішу участь.

Крім цього, бор необхідний для розвитку кореневої системи (де, до речі, і формуються плоди), активізації процесу кущіння та утворення зеленої маси.

Відповідно, його недолік часто породжує слабке стеблеутворення, хлороз листка, проблеми з запиленням та інші небажані наслідки.


Бор для плодових дерев

Саме садові культури, як ніякі інші, залежать від ефективного цвітіння, яке є головною умовою як утворення плодової маси, так і споживчих властивостей плодів.

Тому в багатьох господарствах садового комплексу, крім прикореневого підживлення, різними засобами, що містять бор, практикується обприскування із застосуванням Добрива Бор (N-65 B-150).


Бор для винограду

Важливим є цей хімічний елемент також і для винограду. Тут крім основної функції - стимуляції всіх процесів, що супроводжують цвітіння, речовини, що містять бор, у структурі винограду беруть участь у русі вуглеводних компонентів харчування рослини.

Насамперед йдеться про цукор. З'єднання бору сприяють його переміщенню до грон, що утворюються, допомагають його накопиченню протягом всього циклу формування ягід.


Бор для сої

Технічні культури також відчувають потребу в борі та речовинах, що його містять. Цвітіння – це також найважливіший етап у життєдіяльності, але бор необхідний цим культурам і на більш ранніх стадіях життєдіяльності.

У спеціальній літературі, присвяченій технічному рослинництву, вказується, що бор може бути дуже корисний для сої в період її проростання, оскільки він бере участь у розвитку бульбочкових бактерій, які надалі покращують споживання азоту клітинами рослини, збільшують його засвоюваність та інші якісні показники росту.

Також бор у сої та інших технічних культурах здатний стимулювати зростання кореневої системи, оптимізує кисневий обмін і поглинання поживних речовин із добрив, що вносяться.


Бор для томатів

Бутонізація - це стадія розвитку томатів, коли бор їм найбільше необхідний, і коли він споживається найбільш активно. Тому так важливо його попереднє внесення.

Однак, як показує практика, бор часто необхідний багатьом культурам (і томати тут теж не виняток) і на пізніших етапах вегетації. Вже сформовані плоди, що розвиваються, можуть відчувати потребу в додаткових внесеннях елементів живлення з включенням бору в їх складі. Зазвичай для цього використовують пульверизаційне внесення бакових водних сумішей зеленою масою.


Підживлення бором огірків

Застосування боровмісних засобів для підживлення огірків практично ідентичне використанню їх при вирощуванні томатів.

Багато в чому збігаються терміни внесення, норми витрати, методи та інші аспекти регламенту експлуатації.


Підживлення бором полуниці

Кущі полуниці також потребують живлення бором. Але їхня відмінність від інших квітучих садово-городних культур у тому, що їм рекомендовані позакореневі способи внесення, але суворо у період до початку цвітіння.

Як джерело бору може без обмежень використовуватися Добриво Бор (N-65 B-150), якому характерна висока частка засвоювання, відсутність фітотоксичних ознак та побічних ефектів.

Жодних введень бору та його сполук, починаючи з етапу цвітіння полуниці та пізніше, не рекомендується.


Бор для розсади

Немає особливих обмежень для використання Добрива Бор (N-65 B-150) для рослин на стадії одержання їх розсади. Норми витрати та способи використання нічим не відрізняються від зазначених вище.

Своєчасне одержання збалансованого харчування, в якому, крім іншого, містяться ще й сполуки цього хімічного елементу, закладають міцну основу подальшої життєдіяльності рослин.


Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям купити Добриво Бор в Україні за вигідними цінами, з оперативною доставкою у всі регіони країни.

Поділитися: