29 трав.

Спирт фурфуриловий. Застосування, властивості та характеристики

Що таке спирт фурфуриловий?

Спирт фурфуриловий - це органічна сполука з класу одноатомних спиртів. Має досить широку сферу виробничого застосування, для промислових потреб цей хімікат одержують реакцією відновлення альдегіду фурфуролу.

Цей різновид хімічної взаємодії отримав назву реакції Канніццаро, це широко поширений в індустріальній галузі спосіб переробки альдегідів, в результаті якого отримують спирти (як у даному випадку), або карбонові кислоти (у цьому випадку з альдегідами проводяться реакції окислення).

Спирт фурфуриловий властивості та характеристики

Даний хімічний продукт є рухомою, рідкою субстанцією, як правило, прозорою і безбарвною, але у деяких випадках може мати жовтуватий відтінок різного ступеня насиченості. Має сильний характерний гіркий запах, належить до класу отруйних речовин.

Є сильним розчинником, добре змішується з водою, іншими спиртами, масою інших розчинників органічного і неорганічного походження, єдиним винятком із цього списку є вуглеводні парафінового типу (алкани).

У плані можливості хімічної взаємодії цей хімікат здатний вступати у всі реакції, властиві спиртам. У деяких випадках виявляє властивості, характерні для бензальдегіду.

Нагрівання, в контакті з сильними у хімічному відношенні кислотами призводить до реакції полімеризації, яка у разі застосування для цього кислот неорганічного типу може приймати вибуховий характер.

Фурфуріловий спирт. Клас небезпеки

Цей реактив належить до небезпечних для здоров'я людини хімікатів. Неприпустиме його проковтування та пряма взаємодія з тканинами людського організму.

Речовина здатна сильно подразнювати слизові оболонки. У зв'язку з цим, при роботі з цим хімікатом, у виробничих умовах необхідно обладнати приміщення ефективними припливно-витяжними системами, використовувати індивідуальні засоби захисту для персоналу та дотримуватись вимог техніки безпеки.

Спирт фурфуриловий де використовується

Сучасна виробнича галузь використовує, насамперед, розчинні властивості даного хімікату, тому він широко застосовується як регулятор в'язкості різних клеючих складів, лакофарбових матеріалів, а також як пластифікуючий агент при виготовленні смол, технічних рідин (для заповнення гальмівних і гідравлічних систем), виробів та засобів побутової та виробничої хімії.

У деяких інших технологічних ланцюжках хімічної галузі ця речовина може використовуватися як сировинний матеріал для подальшої переробки. Наприклад, отримання фурану та деяких інших хімічних речовин.

Паливно-виробнича сфера експлуатує горючі властивості цього реактиву. З його участю випускається широка номенклатура реактивного пального, затребуваного в авіаційній та ракетобудівній промисловості.

Споживається фурфуриловий спирт також у нафтовидобувному виробництві, нафтопереробці та ливарній промисловості. Агрохімія використовує цей продукт у виготовленні сільськогосподарських препаратів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім клієнтам купити фурфуриловий спирт в Україні на найвигідніших умовах, скориставшись гнучкою системою знижок і високим рівнем сервісу нашої компанії.

Поділитися: