29 січ.

Метоксипропанол. Застосування, властивості та характеристики

Що таке метоксипропанол?

Метоксипропанолце органічна сполука, одна з похідних пропіленгліколю, її метиловий ефір. Формула метоксипропанолу С4Н10О2.

Цей реактив має найширшу область виробничого застосування. Щорічно у всьому світі виробляється від 100 до 500 тисяч тон цієї речовини.

Отримують цей хімікат у результаті каталітичної реакції 1,2-епоксипропану та метанолу з подальшою перегонкою отриманого продукту.

Метоксипропанол властивості та характеристики

Зовні, у стандартних умовах, дана речовина є легкою, рухомою рідиною з виразним запахом, що нагадує запах спирту.

За консистенцією хімікат також нагадує спирти, його питома вага приблизно на вісім відсотків нижче за питому вагу води. Метоксипропанол повністю прозорий, немає ні кольору, ні відтінку.

Добре змішується з водою та багатьма іншими хімічними речовинами, переважно органічного походження, має властивості високоефективного розчинника.

Розчиненню даним реактивом схильний цілий ряд хімічних сполук, які належать до класів: синтетичних смол, полімерних матеріалів, продуктів переробки каучуку, натуральних масел (лляне і рицинове), а також деякі інші речовини.

Не піддаються розчиненню у метоксипропанолі полівініловий спирт, копалова смола, полівінілхлорид, полістирол та ацетилцелюлоза.

Метоксипропанол клас небезпеки

Даний хімікат належить до вибухо-і пожежонебезпечних реактивів. Підвищена рухливість сприяє утворенню легкозаймистих пароповітряних сумішей.

Крім того, даний продукт здатний бурхливо реагувати з іншими речовинами, що володіють властивостями сильних окислювачів, а також з міддю та деякими її сполуками, алюмінієм, хлоридами та ангідридами кислот.

Наявність цих властивостей істотно впливає на правила зберігання та експлуатації хімікату.

Тобто, у виробничих та складських приміщеннях потрібне встановлення вентиляційних систем достатнього рівня ефективності.

Потрібне дотримання правил техніки безпеки та недопущення перевищення граничних норм вибухонебезпечної концентрації парів речовини в атмосфері всередині цехів та складів.

При цьому метоксипропанол вигідно відрізняється від багатьох інших розчинників низьким рівнем токсичного впливу на людський організм, тварин і навколишнє середовище.

Реактив нетоксичний при разовому зіткненні з тканинами живих організмів та при нетривалому вдиханні його випаровувань.

Метоксипропанол застосування

Промисловість широко використовує розчинні властивості цього продукту у таких галузях, як автомобілебудування, агрохімія, косметологія, хімія полімерів.

Однак найбільша кількість цього хімікату споживається у друківному виробництві. У цій сфері господарської діяльності метоксипропанол є розчинником для барвників, що використовуються у друківній справі.

Його головною перевагою є висока швидкість випаровування, яка призводить до швидкого висихання нанесеного малюнка, а також забезпечує високий рівень поверхневого натягу барвника, що висихає, що надає майже ідеальну форму нанесеному малюнку, орнаменту або покриттю.

Крім цього, даний хімікат може широко використовуватися як очищувальний засіб широкого спектру застосування для промислового клінінгу у найрізноманітніших технічних виробництвах.

Це може бути очищення верстатного обладнання, підготовка металевих поверхонь до фарбування, прибирання виробничих приміщень, тощо.

Крім цього метоксипропанол у ряді технологічних циклів використовується як пластифікатор для полімерів і синтетичних смол.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує купити метоксипропанол в Україні за вигідною ціною, з оперативною доставкою по території країни.

Поділитися: