28 лют.

Ксилол. Застосування, властивості та характеристики

Що таке ксилол?

Ксилолце представник групи однойменних речовин (інша назвадиметилбензоли), класу органічних сполук, так званих вуглеців ароматичного ряду.

Ксилоли входять до складу кам'яновугільних смол, нафти, продукції перегонки сухої деревини, деяких газоподібних речовин та побічних продуктів, що утворюються при синтезі толуолу.

Диметилбензоли, що застосовуються у промисловій сфері, зазвичай отримують при переробці кам'яного вугілля (коксуванням вихідного матеріалу), або при каталітичному реформінгу нафтових бензинових фракцій.

Формула ксилолу в обов'язковому порядку передбачає наявність бензольного кільця та пари метильних груп та у стандартному вигляді виглядає таким чином – (СН3)2С6Н4.

Ізометрична номенклатура цих речовин налічує всього три найменування: орто-, мета-і параксилол.

У техніці під словом "ксилол" часто розуміється суміш, що складається з двох або всіх трьох ізомерів речовини.

Ксилол властивості та характеристики

Будь-який з реактивів, що представляють даний хімічний клас, є легкою, рухомою, безбарвною і прозорою рідиною.

Питома вага будь-якого ізомеру ксилолу менша за вагу води приблизно на 12 – 14%.

Ця речовина має дуже характерний різкий запах, схожий на запах бензину. Тактильне відчуття при дотику трохи маслянисте.

З водою майже не поєднується, проте поєднується з великою номенклатурою органічних речовин.

Багато з яких (смоли натурального та синтетичного походження, пінопласт та інші матеріали) піддаються повному розчиненню в даному продукті.

Як наслідок, розчинник ксилолце широко поширений в індустріальній сфері очищувач, пластифікуючий та розчиняючий агент.

Щодо інших хімічних сполук диметилбензол характеризується як досить активний реагент, здатний вступати у реакції алкілування, хлорування, нітрування та сульфування.

У стандартних умовах хімікат стабільний під впливом атмосферного повітря, прямих сонячних променів, невеликого підвищення температури та інших неекстремальних факторів впливу не розкладається, зберігає певну стабільність.

Однак, як і більшість легкорухливих рідин, здатний виявляти ознаки підвищеного пароутворення.

Пари ксилолу досить токсичні, при тривалому вдиханні накопичуються у різних тканинах людського організму.

У внутрішніх органах людини деяка кількість ксилолу здатна перероблятися і виводитися з організму без помітної шкоди, проте при сильній інтоксикації спостерігаються порушення у роботі центральної нервової системи, органів травлення, слуху, дихальної та серцево-судинної системи.

Ксилол застосування

Найважливішим напрямом виробничої експлуатації даного хімікату є використання його розчинних властивостей.

З його застосуванням пов'язано виробництво великого переліку лакофарбових засобів, вологоізолюючих покриттів, полімерних матеріалів, синтетичних смол та іншої продукції.

Ксилол розчиняє епоксидну смолу, акрил, вініл, нітроцелюлозу, хлоркаучук та інші матеріали.

У чистому вигляді може використовуватися як виробничий очищувач або може входити до складу складних багатокомпонентних миючих засобів.

Крім цього хімічна індустрія використовує ксилоли як сировину для засобів захисту сільськогосподарських рослин (пестициди та гербіциди), ксилідинів, фталевої кислоти, фталевого ангідриду, бутилбензойних кислот та інших речовин, що використовуються у різних технологічних ланцюжках хімічного виробництва.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує купити ксилол в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: