29 черв.

Глутамат натрію. Застосування, властивості та характеристики

Що таке глутамат натрію?

Глутамат натрію – це органічна речовина, натрієва сіль глутамінової кислоти. Вперше лабораторними методами цей хімікат був синтезований при переробці ламінарієвих водоростей комбу понад сто років тому японськими вченими.

Відкриття цієї речовини стало важливою подією, що вплинуло на розвиток загальносвітового харчового виробництва.

Крім названих морських рослин, глутамат натрію у природі може міститися також у ряді продуктів харчування рослинного та тваринного походження.

Як приклади можна навести м'ясо, рибу, сири, томати, устриці, броколі.

Міститися в них може як вихідний продукт (глутамінова кислота), так і його похідні у вигляді натрієвої солі.

Глутамат натрію властивості та характеристики

Даний хімікат у його чистому, без домішок, вигляді є кристалічним порошком, що складається з дрібних безбарвних частинок, майже позбавлених виразних ароматичних властивостей.

Смак цієї речовини не підпадає під стандартні підрозділи (гіркий, солодкий, кислий або солоний), і в окремих харчових культурах характеризується як окремий різновид смаку.

Так званий м'ясний смак, властивий усім відомим видам продуктів харчування білкового походження.

Дана обставина послужила широкому поширенню глутамату натрію в харчовій галузі, де він широко експлуатується як підсилювач смаку для багатьох м'ясних, рибних та інших продуктів.

З'єднання має хорошу розчинність у воді, помітно гірше розчиняється у спиртах, ефірах та інших відомих розчинниках.

Не належить до вибухонебезпечних і отруйних речовин. Стабільне у стандартних умовах, не розкладається під впливом сонячного світла та атмосферного повітря, і немає достовірних наукових даних про його шкідливість для організму людини при помірному споживанні.

Глутамат натрію застосування

Головна і єдина на сьогоднішній день сфера експлуатації даного реактиву - це харчове виробництво.

Харчова добавка глутамат натрію (індекс у міжнародній класифікації Е621) є обов'язковим компонентом продукції м'ясокомбінатів, рибопереробки та інших напрямів харчової галузі. Включення саме глутамату натрію до складу цих продуктів харчування обумовлено тим, що саме натрієва сіль глутамінової кислоти (на відміну від калієвої або будь-якої іншої солі) має більш сильний і чітко виражений смак, властивий усім білковим продуктам.

При цьому повністю відповідає смаку аналогічного компонента, що міститься в натуральних продуктах.

Глутамат натрію, де міститься?

Розробки харчової сфери виробництва, при виготовленні яких даний інгредієнт використовується в обов'язковому порядку, це: ковбаси та інші м'ясні делікатеси, рибні вироби та морепродукти, консерви, напівфабрикати з м'яса та риби.

Крім цього, сюди також можуть бути віднесені локшина та макаронні вироби швидкого приготування, снекова продукція (чіпси та інше), сухі супові суміші, концентровані бульйонні кубики, приправи та соуси.

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" пропонує всім своїм покупцям купити глутамат натрію в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: