30 трав.

Саліцилат натрію. Застосування, властивості та характеристики

Що таке саліцилат натрію?

Саліцилат натріюце органічна сполука, одна з похідних саліцилової кислоти, її натрієва сіль. У чистому вигляді даний продукт у жодних натуральних речовинах не виявлено, утворюється тільки синтетичними методами, найпростіший з якихце взаємодія саліцилової кислоти з гідроксидом натрію.

Саліцилат натрію властивості та характеристики

Зовні цей хімікат виглядає як сипуча кристалічна маса, утворена дрібними безбарвними частинками, що не мають виразних ароматичних властивостей. У деяких випадках ці частинки можуть набувати вигляд пластівців або дрібних лусочок.

Кристали даної сполуки мають помітний солодкуватий смак, з деякою присутністю гіркоти. Колір часом може характеризуватися, як трохи жовтуватий. Розчинність у воді висока, помітно гірше речовина розчиняється у спітрах та гліцерині, в ефірах майже нерозчинна.

Продукт стабільний у стандартних умовах, не розкладається при сонячному світлі, при впливі атмосферного повітря, не пилить, не створює випарів, не відноситься до небезпечних для навколишнього середовища реактивів.

Також натрію саліцилат не відносять до небезпечних для організму людини речовин, проте слід уникати потрапляння його надмірної кількості до травного тракту, вдихання пилу та тривалого контакту зі шкірними покривами.

Саліцилат натрію отримання

Основним виробничим методом одержання натрію саліцилату в сучасній хімічній індустрії є переробка феноляту натрію, з використанням вуглекислого газу, із застосуванням реакції Кольбе-Шмітта. Процес протікає за умов підвищеної температури (+170°С) і тиску (близько 7 – 13 МПа).

Саліцилат натрію застосування

Дане з'єднання володіє тим же набором властивостей, що і вихідний продукт (саліцилова кислота) та всі його похідні. Це антисептичні, болезаспокійливі та жарознижувальні властивості. Тому основною галуззю, де затребуваний саліцилат натрію, є виробництво лікарських засобів для медицини та ветеринарії.

Крім того, велика кількість даного реактиву споживається індустріальною хімією. Тут дане з'єднання може використовуватися як сировина для синтезу саліцилату міді та деяких інших сполук.

Саліцилат натрію застосування у медицині

У сучасній фармакології існує широка номенклатура медикаментозних розробок, що включають цю речовину. Призначатися можуть при лікуванні великого переліку захворювань, як дерматологічних, так і вірусних інфекцій.

У ряді випадків такі ліки можуть застосовуватися як альтернативний болезаспокійливий засіб (наприклад, при індивідуальній непереносимості аспірину).

Саліцилат натрію у косметиці

Аналогічна функція цього хімікату і у косметологічній сфері, де з його застосуванням отримують очищаючі та лікувально-відновлювальні засоби для шкіри. А також цей компонент може виконувати допоміжну функцію консерванту для косметичних виробів.

Інтернет-магазин "ХімЕлемент" пропонує всім своїм покупцям купити саліцилат натрію в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: