28 лют.

Амінооцтова кислота (гліцин). Застосування, властивості та характеристики

Що таке амінооцтова кислота (гліцин)?

Амінооцтова кислота (гліцин) - це органічна сполука, одна з безлічі амінокислот, що входять до складу білків. Здатна природно синтезуватися клітинами людського організму. 

Належить до групи карбонових кислот, є найпростішою із відомих у сучасній хімії органічних аліфатичних кислот.

Інші назви цієї сполуки – гліколол, амінобутанова кислота.

Амінооцтова кислота (гліцин) властивості та характеристики

У стандартних умовах гліколол є порошкоподібним продуктом, утвореним дрібними кристалічними частинками, без виразних ароматичних властивостей, але з помітним солодкуватим смаком.

Амінооцтова кислота (гліцин) формула речовини у стандартному вигляді C2H5NO2. Це єдина з відомих протеїногенних амінокислот, яка не має оптичних ізомерів. 

У нормальних умовах реактив стабільний, під впливом атмосферного повітря та сонячного світла не розкладається, шкідливих виділень не створює, не горючий, не токсичний. 

Добре розчиняється у воді, за різними температурами, розчиненню в інших відомих розчинниках (включаючи органічні) майже не піддається.

Як і більшість кислот здатна утворювати солі металів. У цьому випадку – це складні солі гліценати (інша назва: хелати). 

Крім цього, може реагувати зі спиртами, утворюючи при цьому складні спирти, а при взаємодії з іншими кислотами виявляє властивості основи.

Амінооцтова кислота (гліцин) застосування

Цей хімікат має найширшу сферу застосування з господарською метою. Найважливішою є фармакологічна галузь, де гліцин часто використовують у чистому вигляді, як натуральний антидепресант. 

Це простий і надійний заспокійливий засіб, що не викликає звикання і не має протипоказань та побічних ефектів. 

Може входити до складу багатокомпонентних лікарських засобів з іншими лікувальними показаннями.

Крім цього, гліколол широко застосовується у харчовій галузі, де він відомий як харчова добавка Е640 з функцією смакового модифікатора та ароматизатора.

Крім названих галузей амінооцтова кислота може експлуатуватися як сировина для хімічного виробництва. 

З її участю, у тій чи іншій якості, у різних технологічних процесах отримують пептиди, нітрати целюлози, гіппурову та аміногіппурову кислоти, а також низку інших хімікатів. 

Застосовується у виготовленні лакофарбових матеріалів та деяких видів добрив для агровиробництва.

Затребувана амінобутанова кислота у добувній промисловості як компонент бурових розчинів. Може використовуватися у виробництві ракетних паливних матеріалів, використовується і у гальванопластиці.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість усім покупцям купити амінооцтову кислоту (гліцин) в Україні на найвигідніших для вас умовах, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.


Поділитися: