27 січ.

Саліцилова кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке саліцилова кислота?

Саліцилова кислота - це органічна речовина, що представляє хімічний клас фенольних кислот. Ця сполука відома у прикладній хімії з середини XIX століття, коли вона вперше була лабораторними методами синтезована з кори верби.

Крім цього природного матеріалу у природних умовах може також міститись у цілій низці рослинних організмів (квіти, трави, чагарники), проте у тканинах цих рослин саліцилова кислота частіше міститься не у чистому вигляді, а у вигляді її похідних.

Саліцилова кислота властивості та характеристики

Саліцилова кислота (формула даної речовини С7Н6О3) зовні є сипучою кристалічною масою, яка утворена безбарвними частинками, позбавленими виразних ароматичних властивостей.

У воді цей продукт розчиняється досить слабко, проте цей показник здатний суттєво зростати при нагріванні води.

Розчинність в інших речовинах помітно вища, наприклад, в етанолі та інших спиртах, етилацетаті, фтороводороді, ацетоні та діоксані хімікат розчиненню піддається дуже легко без додаткового впливу.

А у трихлоретилені, бензолі, пентахлоретані, тетрахлорметані та тетрахлоетилені майже не розчиняється за жодних умов.

Речовина є двоосновною кислотою, здатною вступати у різні хімічні реакції з іншими реактивами. Зокрема, може взаємодіяти з лугами, утворюючи при цьому солісаліцилати, також вступає у реакції електрофільного заміщення, може розчинятися у розчинах солей натрію, утворюючи подвійні солі з гірким смаком.

Крім цього, у хімічній галузі відома ще низка реакцій за участю саліцилової кислоти, що використовуються у лабораторних та індустріальних цілях.

Саліцилова кислота застосування

Важливою характеристикою даного хімікату є яскраво виражені антисептичні властивості. Що й зумовило його використання у виробничих цілях. Найбільше цього хімікату споживають фармакологічна і косметологічна галузь.

У фармакології на його основі виготовляється велика номенклатура дерматологічних засобів. Допомагає саліцилова кислота від прищів, висипів, подразнень, мозолів та інших неприємних утворень на шкірі.

Однак ця речовина затребувана не тільки при лікуванні епітеліальної тканини, а й у низці інших медикаментозних засобів із зовсім іншими лікувальними властивостями. Використовується при виготовленні жарознижувальних, знеболювальних, протиревматичних препаратів, що знімають запалення.

Аналогічним чином застосовується саліцилова кислота у косметиці. У цій сфері також у нагоді стала здатність даного з'єднання надавати антисептичну дію, частіше це необхідно при виготовленні лікувально-відновлювальних косметичних засобів. Не менш широко експлуатуються кератолітичні властивості речовини.


Саліцилова кислота для обличчя - це чудовий відлущуючий і очищаючий засіб, за допомогою якого видаляють відмерлі клітини шкірного покриву, чорні крапки і відбувається загальне омолодження шкіри

Крім цього, саліцилова кислота може застосовуватися у виготовленні промислових барвників. Азобарвники на її основі використовуються при фарбуванні виробів із пластику, шкіри, волокнистих матеріалів та інших видів продукції.

Може також використовуватись у деяких напрямках аналітичної хімії та інших сферах діяльності.

Саліцилова кислота для нігтів

Багато дерматологічних засобів, призначених для лікування грибкових захворювань нігтів, мають як базовий компонент саме це з'єднання. Як правило, це засоби місцевого нанесення – креми, мазі, бальзами.

Відомі також народні засоби, до яких може входити ця речовина.

Лікування лишаю саліциловою кислотою

Лішаї відносяться до набагато серйозніших дерматологічних захворювань і потребують більш ґрунтовного лікування. Однак і для цього випадку сучасна фармакологія має цілу низку лікувальних розробок, до складу яких входить саліцилова кислота.

Саліцилова кислота для вагітних

Серйозним винятком із групи потенційних користувачів засобів, які мають у своєму складі даний інгредієнт, є вагітні. Оскільки сучасною наукою доведено його несприятливий вплив на центральну нервову систему плоду, що формується.

Тому на час вагітності рекомендується відмовитися від системного використання косметичних засобів і лікарських препаратів, що містять саліцилову кислоту, замінивши їх аналогами без її вмісту.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість усім покупцям купити саліцилову кислоту в Україні на найбільш вигідних для вас умовах, з оперативною доставкою у будь-який регіон країни.

Поділитися: