24 бер.

Метилен хлористий. Застосування, властивості та характеристики

Що таке метилен хлористий?

Метилен хлористий – це хімічна сполука, що належить до групи речовин – галогеналканів, що мають у своєму складі галоген-водневий зв'язок.

Вперше було отримано лабораторними методами у середині ХІХ століття, має найширшу область промислового застосування та вважається найменш небезпечним хімікатом у своєму класі.

Для виробничих потреб синтезується прямим хлоруванням метану у високотемпературних умовах (близько 400 - 500˚С).

Результатом такої реакції є утворення складної суміші хлорвмістних сполук, з якої очищений дихлорметан (інша поширена назва сполуки) виділяється після ректифікації.

Метилен хлористий. Властивості та характеристики

За своїми зовнішніми характеристиками даний реактив є прозорою і безбарвною рідиною з рівномірним складом і характерним для більшості галогенвмістних речовин солодкуватим запахом. 

Що стосується колірних властивостей, то залежно від ступеня очищення хімікату, він може мати слабовиражений відтінок жовтого або рожевого кольору.

У стандартних умовах метиленхлорид стабільний, до саморозкладання не схильний, має яскраво виражені розчиняючі властивості.

Розчиняє смоли, жири, мастильні матеріали, а також бітум та інші речовини. Чудово поєднується з органічними розчинниками, особливо спиртового та ефірного походження, що дозволяє створювати на його основі складні розчинники промислового застосування.

Метилен хлористий. Клас небезпеки

Незважаючи на те, що цей хімікат визнаний найменш небезпечним у своєму класі сполук, він несе серйозну небезпеку при промислових операціях за його участю.

При тривалому попаданні парів дихлорметану в дихальні шляхи можливе гостре отруєння, що виявляється у розладі слизових оболонок організму людини, а також у розладі роботи шлунково-кишкового тракту та нервової системи.

При сильніших випадках інтоксикації можливі випадки, подібні до наркотичного ефекту, здатні призводити до зупинки дихальної функції.


У зв'язку з цим рекомендується проводити всі роботи з цією речовиною використовуючи засоби хімічного захисту.

Реактив не є горючим, але підтримує горіння інших горючих речовин. При безпосередньому впливі відкритого вогню спалахує, але самостійно не горить.

З цієї причини неприпустимо зберігання метилен хлориду у присутності легкозаймистих матеріалів, сильних окислювачів та проведення поблизу місць його зберігання вогневих і зварювальних робіт.

Також відомо, що будь-який прямий контакт з представниками групи лужних металів здатний призводити до вибухів, тому у виробничих приміщеннях, в яких проводиться переробка хлористого метилену, необхідно виключати будь-які операції з лужними металами.

Також неприпустиме спільне зберігання цих видів сировини та їхнє спільне транспортування.

Загалом же зберігання метилену хлористого, і навіть транспортні операції із ним виконуються із застосуванням міцної металевої герметичної тари (бочки, цистерни, зокрема, авто- і ж/д). 

Обов'язково при цьому дотримання норм складування (кількість ярусів для конкретної тари) та інших вимог, зазначених у паспорті безпеки на хлористий метилен, виданому виробником сировини.

Метилен хлористий. Застосування

Названі вище яскраво виражені розчиняючі властивості послужили широкій поширеності хімікату як очищувача, розчинника, пластифікатора, а також екстрагуючого агента.

У цій якості метилен хлорид використовується у хімічному промисловому виробництві, у виготовленні полімерів, волокнистих та гумотехнічних матеріалів, парфумерних та неметалічних мінеральних виробів, електроніки та оптичних приладів.

У харчовій галузі даний реактив затребуваний для отримання розчинних продуктів (кава, екстракти хмелю та інших харчових компонентів).

Обмежено застосовується дихлорметан при склеюванні полімерних деталей. Може використовуватися як спінюючий інгредієнт для поліуретану, задіяний у хроматографії, широко поширений в аналітичній хімії та як реактив для лабораторної діяльності.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям купити хлористий метилен в Україні на найвигідніших умовах.

Поділитися: