23 лют.

Касторове масло. Застосування, властивості та характеристики

Що таке касторове масло?

Касторове масло - це продукт переробки насіння рослини рицина звичайна. Натуральне масло, що має давню історію у виробничому застосуванні, і яке продовжує залишатися затребуваним реактивом у сучасній індустрії.

За своєю будовою ця речовина є складною комбінацією тригліцеридів жирних і карбонових кислот.

При цьому близько 85 – 95% складу касторової олії припадає на тригліцерид рицинолевої кислоти, решта – це похідні олеїнової, лінолевої, ліноленової, стеаринової, дигідростеаринової кислот та кілька домішок.

Касторове масло властивості та характеристики

За зовнішніми властивостями дана речовина - це в'язка, безбарвна рідина, в більшості випадків не має жодних певних ароматичних властивостей, або має майже невиразний, але характерний запах. Стабільно, чудово зберігається в будь-якій тарі, при цьому не випаровується, не густіє і не утворює плівок на поверхні.

Добре розчиняється у спиртах, з водою не змішується без додавання емульгаторів. У стандартних умовах не поєднується з нафтопродуктами.

Касторова олія тривалий час служила базовим технічним засобом для мастила, але сучасні синтетичні олії витіснили його із цієї сфери застосування.

Однак навіть у нинішніх умовах існують деякі специфічні галузі техніки, де даний продукт продовжує використовуватися як мастильний матеріал.

Причиною цього стали відмінні термічні властивості касторової олії: застигає при охолодженні до -16С, спалахує при +275С. 

Крім цього речовині властива інертність у хімічних взаємодіях та відсутність токсичних властивостей.

Застосування касторового масла

Цей продукт широко застосовується у ряді напрямів хімічного виробництва, де використовується як сировина для широкої номенклатури хімічних сполук.

Це можуть бути алкідні та епоксидні смоли, карбонові кислоти, поліуретани та інші речовини.

Крім цього рицинова олія затребувана в харчосмаковій індустрії. У деяких напрямках виробництва цей компонент застосовується як харчова добавка (Е1503) з функцією розділювального агента.

А також обладнання для цієї галузі виробництва є тим самим згаданим вище специфічним різновидом техніки, в якій рицинова олія використовується, як мастило для вузлів і деталей машин.

Касторове масло в косметології

Здатність даного продукту сприятливо впливати на шкіру використовується в косметичній галузі. Тут з його використанням випускається широкий спектр лікувально відновлюючих кремів, мазей, бальзамів та інших засобів для епітеліальної тканини.


Крім цього, рицинова олія служить компонентом багатьох засобів по догляду за волоссям, завдяки зміцнюючим властивостям.

Касторове масло в медицині

Хімікат має властивість нормалізовувати перистальтичну функцію організму, тому затребуваний гастроентерологічною сферою як засіб від запорів та інших розладів у роботі шлунково-кишкового тракту.

У хірургії та деяких інших галузях медицини застосовують рицинову олію для очищення кишечника пацієнтів у рамках підготовчих заходів до порожнинних операцій та інших лікувальних заходів.

Крім цього, деякі хімічні сполуки, які є похідними рицинової олії, використовуються при отриманні лікарських препаратів, що використовуються для лікування онкологічних захворювань.

Також досить поширене застосування касторової олії для схуднення та комплексного вирішення проблем з ожирінням та зайвою вагою у пацієнтів.


Сам по собі цей продукт не має здатності спалювати жир, але завдяки здатності очищати організм від шлаків, затребуваний як допоміжний елемент комплексу заходів для нормалізації ваги.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує своїм покупцям купити касторове масло в Україні за найвигіднішими цінами, з можливістю доставки в будь-який регіон нашої країни.

Поділитися: