26 січ.

Сульфанол. Застосування, властивості та характеристики

Що таке сульфанол?

Сульфанол - це сукупність хімічних сполук, утворена ізомерами натрієвих солей акілбензолсульфокислот (АБСК) - складних органічних продуктів, що є аніонними поверхнево-активними речовинами (ПАВ) і широко використовуються як основа для різних миючих засобів та інших хімічних сполук.

Сульфанол, як похідне АБСК, також належить до групи аніонно-активних ПАР, має багато в чому аналогічну сферу застосування у господарських цілях.

Формула сульфанолу в стандартному вигляді виглядає як R-C6H4NaO3S, тут R – це складний двокомпонентний радикал, представлений у вигляді CnH2n+1, де n може дорівнювати від 14 до 18. 

Хімікат має іншу досить поширену назву акілбензолсульфонат. Відомо шість ізомерів речовини, а також велика група оптичних ізомерів акілбензолсульфонату.

Сульфанол. Властивості та характеристики

Даний хімікат, який виготовляється з метою подальшої промислової переробки, може випускатися у вигляді густої пастоподібної суміші на водній основі, а також у вигляді в'язкої рідкої субстанції насиченого коричневого кольору.

Однак найбільш поширеною формою постачання продукту є порошкоподібний сульфанол. У цьому випадку з'єднання являє собою сипку масу, утворену гранульованими частинками (або пластинками), колір яких може змінюватися в межах від жовтого до різних коричневих відтінків.

Також у широких межах можуть змінюватися ароматичні властивості речовини, його запах схожий на запах керосину, але має різний рівень насиченості: від ледь помітного до досить чіткого.

Хімікат добре розчиняється у воді. Розчини сульфанолу можуть містити видимий осад при розчиненні у дуже жорсткій воді.

Має помітні гідротропні властивості, тобто, здатність збільшувати водорозчинність різних органічних сполук, а також їх розчинність у водно-сольових сумішах.

Крім цього, даному реактиву притаманні емульгуючі властивості. З його застосуванням отримують суміші, які не змішуються в їх стандартному вигляді, а також надають подібним сумішам необхідні консистентні показники.

У звичайних умовах акілбензолсульфонат стабільний, не піддається саморозпаду, не вивітрюється і не розкладається при контакті з атмосферним повітрям.

Сульфанол. Клас небезпеки

Даний хімікат не належить до токсичних і пожежонебезпечних реактивів. Не надає негативного впливу на тканини та слизові оболонки людського організму, не створює небезпечних для життя людей, тварин та довкілля випарів.

Тим не менш, у виробничих приміщеннях, в яких проводиться переробка та зберігання речовини, рекомендовано облаштування ефективної витяжної вентиляції. І, крім цього, рекомендується використання робочим персоналом спецодягу та засобів захисту органів дихання.


Застосування сульфанолу

Названі властивості з'єднання і відсутність шкідливих якостей і виділень під час його експлуатації в індустріальних цілях послужили його поширенню у різних галузях промисловості.

Головною галуззю, де споживається даний реактив, є хімічне виробництво, зокрема, його напрями, у яких випускаються миючі засоби.

Це можуть бути різні засоби для прання, очищувачі побутового та промислового призначення та інші хімікати, призначені для клінінгових заходів.


Крім цього сульфанол використовують у текстильному виробництві для різних видів обробок, що проводяться як щодо сировинних матеріалів для цієї галузі, так і готової продукції при її підготовці до фарбування та інших операцій з тканинами.

Затребуваний хімікат і в нафто- та газовидобутку. У цих сферах діяльності також стали в нагоді емульгуючі властивості сульфанолу при розривах нафтоносних пластів, де ця сполука використовується для обмеження притоку ґрунтових вод, що ускладнюють видобуток вуглеводнів.

У металургійній галузі дане з'єднання може використовуватися як флотореагент, а також як один з компонентів формувальних і стрижневих пристосувань, що застосовуються при литті.

У ряді напрямків промисловості сульфанол застосовується, як засіб запобігання та уповільнення корозії. У тих випадках, коли металовироби стикаються з кислотами та сірководнями.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість купити сульфанол в Україні на найбільш вигідних умовах, з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: