16 груд.

Нітрат магнію (магнієва селітра). Застосування, властивості та характеристики

Що таке нітрат магнію (магнієва селітра)?

Нітрат магнію (магнієва селітра) – це неорганічна речовина, представник великої групи солей азотної кислоти (селітр). Загальними рисами у складі цих сполук є: солеутворюючий метал та кислотний залишок. У даному випадку таким металом є магній.

У природних умовах азотнокислий магній (інше найменування сполуки) поширений у ряді родовищ на різних континентах у вигляді природного мінералу нітромагнезиту.

Магнієва, як і всі інші селітри, відома в хімічній галузі досить давно, добре вивчена і має широке поширення у різних галузях господарської діяльності.

Нітрат магнію (магнієва селітра) властивості та характеристики

Зовні хімікат є сипучою кристалічною масою, що складається з дрібних, безбарвних частинок без чіткого запаху і з характерним для переважної більшості нітратів трохи гірко-солонуватим смаком.

Має властивості сильного окислювача, розчинність у воді дуже хороша, гігроскопічність підвищена, на відкритому повітрі продукт нестабільний, швидко вивітрюється, схильний до злежування.

Крім води хімікат піддається розчиненню у спиртах, дуже слаборозчинний у зрідженому аміаку, майже не розчиняється в азотній кислоті.

Нітрат магнію (магнієва селітра) застосування

Властивості даного хімікату зробили його обов'язковим компонентом безлічі технологічних процесів у різних сферах виробництва.

Велика кількість цього продукту споживається хімічною індустрією, де сірчанокислий магній можна використовувати під час виготовлення концентрованої азотної кислоти.

Цей реактив виявився затребуваним як агент-дегідратор, а також при випуску гранульованого нітрату амонію (амонієвої селітри), для якого сірчанокислий магній застосовується, як модифікуючий компонент.

Крім цього, дане з'єднання також використовується у виготовленні піротехніки та деяких вибухових речовин.

Може експлуатуватися в нафтохімічній галузі, у виробництві барвників та технічних рідин (як регулятор їх в'язкості).

Проте найбільшою сферою споживання даного хімікату є агропромислове виробництво. Для якого добриво нітрат магнію – це поширений засіб підвищення врожайності, з найширшим спектром можливого застосування, що практично не має протипоказань для всіх різновидів грунтів. Важливою перевагою даного агрохімікату є його чудова розчинність у воді і хороша сумісність з більшістю інших хімічних засобів.

Це полегшує виготовлення бакових сумішей для комплексного оброблення орних площ.

У зв'язку з тим, що склад магнієвої селітри, крім великої кількості азоту, представленого в нітратному вигляді, включає ще й магній, робить його незамінним агрохімікатом у ряді рослинницьких галузей.

Оскільки нестача магнію властива більшості різновидів ґрунтів, а потреба у ньому характерна для багатьох сільгоспкультур. Таких як: кукурудза, буряк (цукрова та кормові сорти), люцерна, тютюн, ряд овочевих та садових культур.

Відомо також, що магній є обов'язковим компонентом хлорофілу, і у разі нестачі цього хімічного елемента спостерігається уповільнення росту та розвитку рослин, що виражається у зміні кольору листової маси, погіршенні імунітету та підвищеної захворюваності рослин, також знижується обсяг та якість урожаю, що знімається.

Нітрат магнію (магнієва селітра) для огірків

Азотнокислий магній використовується для підвищення врожайності цієї культури, при цьому може застосовуватися як основний засіб, так і для підживлення на пізніх вегетаційних стадіях.


Для кореневого внесення практикується приготування бакової суміші з концентрацією основної речовини на рівні 0,5 – 1 кг на 100 л води.

А для додаткових підживлень рекомендовано проводити обробку робочими розчинами нітрату магнію по листу на стадії появи 4 – 5 листків.

І тут бакова суміш готується з розрахунку 1 – 2 кг сухої речовини на 100 л води.

Нормою витрати робочої рідини обох випадків прийнято вважати 1000л/1 Га. Додаткові підживлення можна повторювати кілька разів протягом терміну вегетації рослини з приблизною періодичністю один раз на пару тижнів.

Нітрат магнію (магнієва селітра) для томатів

Помідори також досить гостро реагують на недолік магнію в харчуванні, і при появі перших ознак його дефіциту (помітне пожовтіння листової поверхні між прожилками) правильним буде додаткове внесення речовин, що містять магній.


Азотнокислий магній внаслідок насиченості цим хімічним елементом, хорошої водорозчинності та легкої доступності поживних компонентів вважається одним із найбільш переважних засобів для такої обробки.

Підживлення проводиться обприскуванням листової поверхні баковими сумішами на водній основі з концентрацією основної речовини близько 2 кг на 100 л води.

Роспилити таку кількість робочого складу необхідно на території 1 Га. У разі потреби обробку можна повторювати, але не пізніше, ніж за кілька тижнів до початку збору врожаю.

Нітрат магнію (магнієва селітра) для перцю

У підживлення солодких сортів перцю рекомендується додавати магнієвмістні речовини перед початком їх плодоношення.

Магнієва селітра активно використовується як такий засіб підживлення. Її так само, як і у випадку з вказаними раніше культурами, вносять у вигляді водних бакових сумішей методами обприскування по поверхні листа.


За основу можна взяти раніше зазначені дозування та норми витрати готового розчину. Відповідно, 1 – 2 кг сухого хімікату на 100 л води, 1 т робочої рідини на 1 Га площ.

Нітрат магнію (магнієва селітра) для троянд

Троянди, як і інші декоративні рослини, також здатні відчувати нестачу магнію, що виявляється у них у тій самій формі, що й у більшості сільськогосподарських рослин – поява жовтизни на листових поверхнях.


Що у випадку з декоративними культурами неприпустимо і досить легко можна ліквідувати за допомогою додаткового внесення розчину магнієвої селітри.

Виготовляються робочі суміші приблизно в тих же названих пропорціях: 1 кг на 100 л води з витратою 1000 л готової бакової суміші на 1 Га.

Крім названих випадків у рослинницькій галузі практикується використання азотнокислого магнію як засобу для обробки насіннєвого матеріалу.

З допомогою таких обробок вдається як краще зберегти і підготувати сім'янку до майбутньої посівної, такі додати додаткову динаміку зростання рослинам на ранніх стадіях вегетації.

Крім цього, важливою перевагою магнієвої селітри є можливість її використання як на відкритому, так і на закритому грунті, а також простота введення за допомогою методів фертигації та при вирощуванні різних агрокультур за допомогою систем гідропоніки.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість своїм покупцям купити нітрат магнію (магнієву селітру) в Україні на найвигідніших умовах із можливістю оперативної доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: