24 лист.

Цинк сірчанокислий (сульфат цинку). Застосування, властивості та характеристики

Що таке цинк сірчанокислий (сульфат цинку)?

Цинк сірчанокислий (сульфат цинку) – це неорганічна речовина, цинкова сіль сірчаної кислоти. Утворюється в результаті класичної реакції заміщення при взаємодії лужноземельного металу цинку (або деяких його сполук) із сірчаною кислотою.

Даний хімікат має найширшу область промислового застосування та в найрізноманітніших якостях затребуваний у ряді галузей виробництва. У природі може зустрічатися у вигляді натурального мінералу госларита, представника групи эпсомитів.

Цинк сірчанокислий (сульфат цинку). Властивості та характеристики

У звичайних умовах є порошкоподібною кристалічною субстанцію без запаху. Кристали речовини безбарвні, напівпрозорі, на смак різко-в'яжучі, терпкі. Хімічна формула цинку сірчанокислого (сульфату цинку) - ZnSO4. Щільність речовини 3,74 г/см3, t плавлення 680°C, t кипіння 740°C. 

Хімікат чудово розчиняється у воді, помітно гірше розчинний у гліцерині та майже нерозчинний у спиртах. Водні розчини речовини виявляють кислу реакцію, при t 38,8°C виділяється цинковий купорос в кристалічній формі. 

При нагріванні водних розчинів понад 38,8°C та до 70°C виділяється гексагідрат ZnSO46H2O. А при вищій температурі нагріву утворюється моногідрат ZnSO4 H2O.

Речовина активна у хімічних взаємодіях і досить нестабільна. Внаслідок чого при безпосередньому зіткненні з атмосферним повітрям вивітрюється і через деякий час розпадається.

Застосування цинку сірчанокислого (сульфату цинку)

Цей реактив затребуваний як сировина для таких сфер виробництва, як:

  • металургія;
  • фармакологія;
  • гальванопластика;
  • аграрне виробництво;
  • тваринницький комплекс;
  • хімічна промисловість;
  • деревообробка.

Сульфат цинку для рослин

Цей хімікат є універсальним комплексним добривом для низки напрямків рослинницького комплексу. Структура речовини містить велику кількість цинку та сірки, хімічних елементів необхідних для зміцнення імунітету рослин та підвищення стійкості при дії несприятливих кліматичних факторів. 

Крім того, властивості сірчанокислого цинку дозволяють його застосування як засібу для обробки насіння аграрних культур, необхідного для запобігання розвитку грибкових захворювань у рослин при тривалому зберіганні насіннєвого матеріалу.

Дане добриво використовується фермерськими господарствами при вирощуванні таких сільськогосподарських рослин, як капуста, помідори, огірки та інші овочеві культури. Також затребуваний цей хімікат при вирощуванні всього спектру сільськогосподарських коренеплідних культур, бобових, садових дерев, квітів та інших декоративних рослин.

Великий вміст цинку в структурі даної речовини послужило тому, що цей хімікат може успішно використовуватися для обробки багатьох різновидів грунтів сільськогосподарського призначення. 

Майже всі ґрунти у тому чи іншому вигляді відчувають дефіцит даного хімічного елемента, який може бути компенсований внаслідок внесення сірчанокислого цинку. Практикують позакореневе внесення речовини у вигляді водних розчинів різної концентрації. 

А також обробку насіннєвого матеріалу різними методами (опудрювання сухим сульфатом цинку, обприскування насіння та інші методи).

У певному сенсі нераціональним може вважатися застосування цього добрива на дерново-підзолистих ґрунтах, в яких цинк міститься в помітно більшій (хоча і не завжди достатній) кількості, ніж в інших видах ґрунтів. 

При цьому дерново-підзолисті ґрунти ще й мають підвищені показники кислотності. А водні розчини даного добрива, як було зазначено, характеризуються кислотної реакцією, тому внесення сірчанокислого цинку розумно поєднувати з введенням розкислювачів грунтів.

Сульфат цинку для кукурудзи

Кукурудза, порівняно з більшістю інших агрокультур, дуже вимоглива щодо цинку. І найбільше інших страждає від нестачі цього мікроелемента. Це виявляється у появі на листі прожилків білого або світло-жовтого кольору, а також у загальному відставанні розвитку за рахунок зменшення міжвузлових ділянок.


Сульфат цинку внаслідок достатнього вмісту у його структурі даного мікроелементу (близько 25 – 36 %) є одним із найпоширеніших засобів для поповнення цього недоліку. Важливим чинником популярності у господарствах саме цього хімікату є його водорозчинність.

Тому при виявленні ознак дефіциту цинку багатьма виробниками проводиться стрічкове внесення або додавання сульфату цинку до основних добрив з розрахунку 2,25 - 4,5 кг/га в ґрунт у передпосівний період. 

Також практикується вже на пізніших етапах (при появі на листовій масі вищевказаних проявів) внесення по листу бакових сумішей на водній основі з розрахунку 1,7 – 3,4 кг/га з витратою робочої рідини 200 – 300 л/га.

Сульфат цинку для жита, вівса та ярої пшениці.

Постачання злакових культур цинковмісними підживленнями дозволяє збільшити продуктивність колосу, покращити показники врожайності, підвищуючи при цьому якість урожаю.

Практикуються господарствами ґрунтові внесення сірчанокислого цинку у розмірі 2 кг/га у вигляді водних робочих сумішей, а також пізніші підживлення на стадіях кущіння та утворення стебла з витратою діючої речовини на рівні 250 г/га.


Крім цього, ефективна передпосівна обробка насіннєвих матеріалів зернових за допомогою обприскування водним розчином даного хімікату, що дозволяє збільшити вміст протеїнової складової та клейковини у структурі зерна.

Сульфат цинку для томатів

Для цієї культури широко практикується вимочування сім'янки у водному розчині сірчанокислого цинку. Крім того, що обробки такого роду запобігають захворюванню томатів на буру плямистість та низку інших захворювань, спостерігається суттєве збільшення врожайності (за деякими даними в ряді випадків зростання становило до 22,4 Ц/га).


Також у рослинницьких господарствах практикуються обприскування водним розчином сірчанокислого цинку з розрахунку 1 кг сухої речовини на 1 м³ води з витратою робочої рідини 1 м³/га.

Сульфат цинку для картоплі

Картопля не належить до сільськогосподарських рослин, що відчувають гостру потребу в цинковмісних компонентах харчування, але картоплярські господарства також практикують позакореневу обробку посадок розчином сірчанокислого цинку. 

Метою таких внесень є профілактика та лікування фітофторозу та низки інших захворювань культури.


Для цього виготовляється стандартний розчин сульфату цинку, що містить 1 кг реактиву на 1 м³ води. Вноситься робоча рідина зеленою масою з розрахунку 1 м³/га.

Сульфат цинку для цукрових буряків

Додаткові внесення цинковмісних компонентів харчування для даного коренеплоду сприяють стимуляції синтезу сахарози, а також аскорбінової кислоти та інших речовин, що покращують споживчі властивості кінцевого продукту.

Для цих цілей проводиться листове підживлення культури сульфатом цинку методами обприскування водною баковою сумішшю хімікату, приготованої з того ж розрахунку 1 кг речовини на 1 м води. З орієнтовною витратою 1 м³/га.

Сульфат цинку для салату

Цинковмісне підживлення сприяє стимуляції процесу синтезу хлорофілу, а також накопиченню в листках салату аскорбінової кислоти і збільшує загальну врожайність культури. Для того щоб досягти всього перерахованого вище проводять позакореневі підживлення із застосуванням розчину сірчанокислого цинку у воді.


Робоча рідина готується з дозуванням 0,5 кг хімікату на 1 м3 води. Вносять цю бакову суміш із витратою 1 м³/га.

Сульфат цинку для кормових буряків та льону

Корисний цинк і для цих культур. Підживлення із застосуванням цинковмісних речовин, як і у випадку з цукровим буряком сприяє збільшенню вмісту цукру в кормових сортах буряків, а позитивний вплив на посіви льону полягає в тому, що зростають кількісні та структурні показники волокнистих компонентів, а також обсяги насіння, що збирається.


Найбільш поширеним способом внесення хімікату є позакореневі підживлення, які виконуються методами обприскування посадок баковими сумішами на водній основі із вмістом 1 кг сульфату цинку на 1 м³ води. І зазначений обсяг робочої суміші розподіляється на 1 га посадок названих культур.

Сульфат цинку для плодових дерев, ягідників, винограду, цитрусових культур

Так само виробляються аналогічні обробки садових дерев, ягідних чагарників та цитрусових. В результаті такої обробки збільшується вміст цукру в плодах і ягодах даної групи культур, а також збільшуються обсяги врожаю, що знімається.


Рекомендована форма внесення - обприскування баковими сумішами з цинковмістними речовинами в їх складі. Як джерело цинку часто використовується сульфат цинку. Його розводять із водою у кількості 0.3 кг на 1 м³. І отриманим складом обприскують листову масу дерев та чагарників, поступово наносячи її на листові поверхні.

Інтернет-магазин "Хімелемент" надає можливість купити сірчанокислий цинк (сульфат цинку) в Україні на найбільш вигідних умовах, з доставкою в будь-яку точку на території країни.

Поділитися: