28 лип.

Моноетаноламін. Застосування, властивості і характеристики

Що таке моноетаноламін?

Моноетаноламін - це органічна сполука, що представляє групу аміноспіртів (аміноалкоголі), речовин, у складі яких представлені одночасно аміногрупи і гідроксильні групи. Як наслідок, аміноалкоголі в різних хімічних взаємодіях здатні виявляти властивості, як спиртів, так і амінів.

Моноетаноламін (формула C2H7NO) є найпростішим представником названої групи. Для виробничих потреб синтезується даний хімікат в процесі взаємодії оксиду етилену з аміаком (або його водним розчином). Має велику область застосування в господарських цілях.

У природних умовах в деякій (як правило, мінімальній) кількості завжди міститься в людському організмі і в організмах тварин за умови отримання ними повноцінного білкового харчування.

В цьому випадку етаноламін (інша назва речовини) утворюється при переробці амінокислот, і в подальшому бере участь в отриманні складних ліпідів (кефаліну) і холіну.

Моноетаноламін. Властивості і характеристики

Речовина являє собою прозору, вязковату, безбарвну, маслянисту рідину з помірним амінним запахом, схожим на запах риби. Щільність моноетаноламіна 1,012 г / см³.

Гігроскопічний, добре змішується з водою в будь-яких пропорціях. Крім цього, легко піддається змішуванню з хлороформом.

У певних дозах хімікат здатний утворювати суміші зі спиртами, ефірами, бензолом, ацетоном, сульфоланом, гептаном і іншими розчинниками.

Реактив має досить високу температуру кипіння + 171ºC, температура замерзання моноетаноламіна + 10,3ºC, температура спалаху на повітрі при стандартних умовах + 85ºC.

Хімікат проявляє властивості слабкої основи, здатний реагувати з сильними органічними і неорганічними кислотами, утворюючи при цьому солі.

Суміші води і етаноламіну мають лужну реакцію і поглинають кислі гази, такі як сірководень, двоокис сірки та вуглецю, а також меркаптани.

Моноетаноламін. Клас небезпеки

Представлений тут аміноспирт належить до числа небезпечних для здоров'я людини та навколишнього середовища реактивів. Аміноетіловий спирт (інша назва з'єднання) є високотоксичною речовиною, що характеризується сильним дратівливим впливом на тканини людського і тваринних організмів.

Неприпустимо його безпосереднє зіткнення з шкірними покривами, випадкове потрапляння в травну систему і на слизові оболонки.

Не меншу небезпеку несуть випаровування етаноламіну. При їх тривалому вдиханні у лабораторних тварин фіксувалися порушення в роботі центральної нервової системи, печінкова дисфункція і ряд інших відхилень в роботі систем життєдіяльності.


Крім цього, етаноламін є вибухо- і пожежонебезпечним з'єднанням. Неприпустимо його зберігання і використання поблизу джерел відкритого вогню, в також проведення вогневих і зварювальних робіт в одному приміщенні з ємностями, в яких зберігається даний хімікат.

Зберігати його необхідно в щільно закритійтарі, що запобігає активному виділенню парів речовини, які крім токсичного впливу, здатні утворювати вибухонебезпечні пароповітряні суміші.

Моноетаноламін. Застосування

Дана хімічна сполука широко застосовується в нафтогазовидобуванні. Зокрема, в цій сфері виявилася затребуваною вже згадана здатність хімікату ефективно поглинати токсичні гази.

З його допомогою видаляють сторонні газоподібні домішки з видобутих вуглеводнів.

Крім цього, затребуваний етаноламін в хімічному промисловому виробництві. У цій галузі даний продукт є обов'язковим компонентом виготовлення лакофарбової продукції, а також полімерних матеріалів.

Використовують його і при виготовленні побутової хімії і ряду найменувань чистячих і миючих засобів.


Аміноетіловий спирт необхідний для отримання поверхнево-активних речовин, що входять до складу зазначених видів продукції.

У фармакології етаноламін потрібен в якості вихідної сировини для отримання таурину, амінокислоти, використовуваної при виготовленні лікарських препаратів, біодомішок, енергетичних напоїв і інших фармацевтичних продуктів.

Знайшов своє застосування даний хімікат в текстильній і шкіряній галузі, а також при виготовленні мастильних засобів комплексного призначення, друкованих барвників і складних клеяльних складів.

Моноетаноламін в косметиці

Останнім часом широкого поширення набув даний реактив в цій виробничій сфері. Пов'язано це з постійно зростаючою в споживчих колах популярністю засобів по догляду за волоссям, до складу яких входить етаноламін.

На його основі виготовляється широка номенклатура фарб для волосся безамміачного типу, а також засобів для завивки та інших видів продукції.

Крім цього, з його участю проводяться освітлюючі перукарні засоби: гелі, масла, креми, вершки та інше.


Крім названих продуктів, моноетаноламін також може використовуватися виробниками косметики при випуску миючих засобів: рідке мило, гелі та пінки для душу. А також застосовується хімікат в якості інгредієнту нелужних видів косметики.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує моноетаноламін купити в Україні на найвигідніших для вас умовах, з швидкою доставкою в усі регіони країни.

Поділитися: