15 січ.

Аскорбінова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке аскорбінова кислота?

Аскорбінова кислота - це органічна сполука, двухосновна кислота з формулою C6H8O6, також відома під назвою вітамін С.

На даний момент вивчено і описано 4 діастереомери даної речовини. Аскорбінова кислота на латині - аcidum ascorbinicum.

Вітамін С відноситься до числа життєво необхідних людському організму хімічних речовин, бере участь у ряді обмінних процесів в організмі людини, але в процесі життєдіяльності самостійно не синтезується. Міститься в багатьох фруктах і овочах, а також у деяких продуктах харчування тваринного походження.

У яких продуктах міститься аскорбінова кислота

Багаті змістом вітаміну С плоди шипшини, болгарський перець, зелень (кріп, петрушка, листовий салат і інші культури), а також різні сорти капусти, пасльонові, ківі і плоди безлічі фруктових культур.

Варто згадати також плоди цитрусових рослин, які є поширеним народним способом споживання аскорбінової кислоти при застуді з метою зміцнення імунної системи.

З продуктів тваринного походження - це яловича печінка і коров'яче молоко.

Аскорбінова кислота. Властивості і характеристики

Зовні цей хімікат представляє собою білий кристалічний порошок, що складається з дрібних частинок з яскраво вираженим кислим смаком. Кристали речовини добре розчиняються у воді, трохи гірше в спиртах, майже не розчиняються в ацетоні, ацетонітрилі і гліцерині.

Не піддається розчиненню в рослинних жирах, бензолі, ефірах, хлорбензолі і хлороформі. У хімічних реакціях проявляє властивості одноосновної кислоти, здатної утворювати аскорбат - солі аскорбінової кислоти, що застосовуються в ряді виробництв у фармакологічній сфері. Речовина чутлива до нагрівання, при нагріванні до 192 ° C відбувається плавлення кристалів речовини, що супроводжується його розпадом.

Промислове отримання аскорбінової кислоти

Даний хімікат може синтезуватися штучними методами і отримується таким чином вітамін С, за своїм складом повністю ідентичний своєму природному аналогу.

Виробничими методами синтезують аскорбінову кислоту з глюкози. Розрізняють два основні методи синтезу, назву яким дали фармакологічні компанії, які вперше застосували їх у своїй діяльності.

Це метод Hoffmann-La Roche і метод Genentech. Обидві зазначені технології використовують метод ферментації вихідного продукту, але практикують для цього бактерії різних типів.

Аскорбінова кислота. Застосування

Та обставина, що дія аскорбінової кислоти в клітинах і тканинах людського організму носить переважно позитивний характер, вплинуло на область застосування даного хімікату в промисловій галузі.

Вітамін С у великій кількості споживається фармакологічними підприємствами, що виробляють з його застосуванням найширшу номенклатуру лікарських препаратів, біологічно-активних речовин, вітамінних комплексів і інших видів продукції.

Показаннями для застосування даної групи фармакологічних засобів може бути найширший спектр захворювань і профілактичних заходів. Починаючи від лікування авітамінозу, до підтримки імунітету пацієнтів в різних нетривіальних ситуаціях.

Головним фактором застосування таких засобів є суворе дотримання приписів лікаря. Зокрема, навіть при загальній позитивній тенденції впливу вітаміну С на людину при передозуванні можливі несприятливі побічні ефекти. Такі, як розлади органів шлунково-кишкового тракту, шкірні висипи, неврологічні розлади і алергічні реакції.

А передозування аскорбінової кислотою при вагітності здатні приводити до загрози її зриву. Крім фармакології затребувана аскорбінова кислота в косметичному виробництві. Зокрема, яскраво виражені антиоксидантні властивості і участь в утворенні колагену послужили тому, що даний реактив є важливим компонентом багатьох косметичних засобів, що носить відновлюючий характер для епітеліальної тканини. Корисна аскорбінова кислота і для волосся. На її основі виготовляються маски, поживні складові та інші засоби по догляду за волоссям.


Крім цього, внаслідок того, що даний хімікат також справляє позитивний вплив на організми тварин, застосовується аскорбінова кислота в ветеринарії і тваринництві.

При цьому, використовуватися даний продукт може, як в якості самостійної добавки до кормів, так і в складі медикаментозних засобів і вітамінних добавок комплексного характеру, призначених для лікування і профілактики різних захворювань у тварин.

Затребувана аскорбінова кислота також і в харчосмаковому промисловому виробництві. Застосовуватися в цій сфері може, як вихідний продукт, так і його похідні (аскорбат натрію, кальцію і калію). Антиоксидантну дію цих компонентів використовують у виробництві кондитерських виробів, продукції олійно-жирового комплексу, газованих напоїв і інших продуктів харчування.


Функціональним призначенням цих інгредієнтів є регулювання кислотних властивостей продукту, а також запобігання окислювальних процесів в ньому.

Ще однією галуззю, в якій може застосовуватися синтетична аскорбінова кислота в порошку, є виробництво проявників для фотосправи. Використання саме цієї речовини дозволяє при виготовленні фотореактивів відмовитися від застосування шкідливих для здоров'я людини і навколишнього середовища хімікатів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує всім своїм покупцям купити аскорбінову кислоту в порошку в Україні за найкращою ціною, на найбільш вигідних для вас умовах з можливістю оперативної доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: