23 груд.

Диметилформамід. Застосування, властивості і характеристики

Що таке диметилформамід?

Диметилформамід - це неорганічна речовина, представник групи амідів, сполук, що є похідними органічних кислот, що містять в своєму складі атоми кисню і аміногрупу на місці гідроксильної групи в кислотному залишку.

Вихідною речовиною для даного хімікату є карбонова мурашина кислота, тому одна з його назв - діметіламід мурашиної кислоти.

Існує кілька способів його промислового синтезу і безліч напрямків виробничо-господарського використання.

Диметилформамід. Властивості і характеристики

Диметилформамід (формула (CH3) 2NC(O)H) зовні в звичайних умовах виглядає, як прозорий і позбавлений колірних властивостей продукт, з вязковатою консистенцією і відчутним запахом, схожим на запах риби.

Даний специфічний запах є наслідком наявності в структурі речовини залишків диметиламину.

В очищеному вигляді диметилформамід зберігає ті ж консистентні та колірні властивості, але характеризується повною відсутністю ароматичних ознак.

Щільність диметилформаміду становить 944,5 кг/м³. Також даний хімікат має невисокий показник летючості.

Добре змішується з водою і багатьма розчинниками органічного походження (ацетон, спирти, ефіри, ксилол, тетрахлоретилен і інші речовини).

Винятком в цьому випадку є неароматичні (аліфатичні) вуглеводні.

Розчиняє багато неорганічних солей. Нестійкий при впливі сильних солей і основ. При контакті з ними відбувається гідроліз диметилформаміду.

Горючий, випаровування даного реактиву, змішуючись з атмосферним повітрям, здатні утворювати легкозаймисті та вибухонебезпечні пароповітряні суміші.

Температура кипіння диметилформаміду 153ºC, плавлення -61ºC, спалахи 59ºC.

У хімічних реакціях реактив проявляє властивості слабких основ, при взаємодії з неорганічними кислотами утворює нестійкі солі.

Здатний вступати у взаємодії з лугами, а також спиртами і рядом інших органічних сполук.

При тривалому і незахищеному зберіганні даний хімікат в результаті впливу мікроорганізмів виявляє біодеградуючі ознаки, тобто, схильний до мимовільного розкладання.

Диметилформамід застосування

Сильні розчинюючі властивості, мала схильність випаровування навіть з відкритих ємностей, стійкість по відношенню до багатьох видів хімічного впливу і відносно невисока вартість переробки визначили застосування диметилформаміду в промисловості.

Найчастіше даний реактив використовується, як розчинник і пластифікуючий агент.

В цій ролі його застосовують в таких сферах виробничої діяльності, як виготовлення полімерних виробів, синтетичних волоконних і плівкових матеріалів, вінілових і епоксидних смол, що клеять, пестицидів і лакофарбових матеріалів.


Також затребуваний диметилформамид в хімічній промисловості. У цій галузі він може використовуватися в якості розчинника широкого спектру дії, а також як каталізатор в ряді хімічних взаємодій і їх компонент, необхідний при синтезі великої номенклатури з'єднань, що відправляються в подальшу переробку.

Крім того, затребуваний диметилформамид в художній галузі - з його застосуванням проводяться реставраційні роботи з творами мистецтва.

Використовується і в нафтопереробці, а також при очищенні промислових газоподібних сумішей і різних мастильних матеріалів синтетичного походження.

Застосовується для клінінгових операцій на виробництві, таких як, очищення ливарних форм, видалення слідів мастильних матеріалів та інших видів забруднень.

Промислове отримання диметилформаміду

Найбільш поширений метод синтезу даного хімікату заснований на використанні взаємодії диметиламина і мурашиної кислоти.

Процес поділяється на кілька етапів, а одержуваний при цьому кінцевий продукт піддається додатковому очищенню від домішок води і залишків мурашиної кислоти.

Також відомий такий спосіб отримання диметилформаміду, як реакція диметиламину з монооксидом вуглецю в умовах підвищеного тиску (близько 2 МПа) і з застосуванням в якості каталізаторів алкоголятів лужних металів.

Крім названих технологій в промисловому виробництві практикується також спосіб, що складається в використанні взаємодії метилформіату з диметиламіном.

Ця реакція також протікає в умовах підвищеного тиску (до 0,4 МПа) і при температурі від 80 ° C до 100 ° C.

Диметилформамід. Клас небезпеки

Даний хімікат належить до групи небезпечних для здоров'я людини та навколишнього середовища реактивів.

Речовині за міжнародними нормами присвоєно третій клас небезпеки, що забороняє незахищений контакт при виконанні виробничих заходів з його застосуванням і обов'язковість оснащення виробничих приміщень витяжною вентиляцією.


А також заборона на виробництво вогневих і зварювальних робіт в безпосередній близькості від резервуарів з ним, заборона на куріння, нагрів та інші дії, здатні спричинити займання хімікату.

Крім цього, обов'язковим є вжиття заходів, що запобігають можливість прийняття їжі в приміщеннях, де відбувається зберігання і практичне використання речовини.

У разі випадкових витоків обов'язкова нейтралізація диметилформаміду, при проведенні якої пропонується негайно зібрати пролиту рідину в резервуар, який щільно закриваєсться.

Залишок, який не підлягає збору, віддаляється за допомогою піску або інших абсорбуючих матеріалів.

У разі контакту з тканинами людського організму нейтралізація передбачає промивання уражених ділянок великою кількістю води і звернення за медичною допомогою.

При масштабних розливах хімікату на відкритих місцевостях із загрозою потрапляння в грунтові води проводять осередкові випалювання ділянок грунту з подальшим глибоким розпушуванням або оранкою.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити диметилформамид в Україні на найбільш вигідних для вас умовах, скориставшись можливістю оперативної доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: