26 лист.

Глутамінова кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке глутамінова кислота?

Глутамінова кислота - це органічна сполука, моноамінодікарбонова амінокислота, що містить у своїй структурі негативно заряджений радикал. Відноситься до числа аліфатичних α-амінокислот.

У природних умовах ця речовина і її похідні містяться у всіх відомих білках тваринного походження, а також в пептидах.

Міститься в клітинах тканин людського організму і є замінною амінокислотою (синтезується клітинами в результаті відбуваються в них обмінні процеси).

Відомо два ізомери даної речовини: L- і D- глутамінові кислоти.

Глутамінова кислота. Властивості і характеристики

У чистому вигляді даний хімікат виглядає, як сипучий порошкоподібний продукт, утворений білими кристалічними частинками, позбавленими виразного запаху.

У воді кристали речовини розчиняються слабо, майже не розчиняються в спиртах і зовсім не схильні до розчинення в ефірах і ацетоні.

З'єднання проявляє весь набір властивостей, характерних для аліфатичних амінокислот, здатне утворювати солі і складні ефіри, які називаються глутаматами, і є нейромедиаторами, речовинами, що сприяють проведенню нервових імпульсів в межах центральної нервової системи.

Найпоширеніший з цієї групи сполук - глутамат натрію (Е621) має найширшу сферу застосування в різних напрямках господарської діяльності.

Промислове отримання глутамінової кислоти

Існує кілька технологій синтезу даного хімікату для виробничих потреб. Найбільш ефективним і поширеним з яких вважається метод мікробіологічного синтезу, що складається у використанні здатності деяких мікроорганізмів продукувати глутамінову кислоту.

Вихідна сировина (це можуть бути вуглеводи, вуглеводні, ароматичні речовини, а також газойль, фумарова, оцтова або аминомасляная кислоти) піддається переробці паличкоподібними, грампозитивними і нерухомими бактеріями, певними різновидами грибів і дріжджів в кілька стадій, з утворенням готового кінцевого продукту, з концентрацією 99% глутамінової кислоти.

Також перспективними вважаються хімічні методи синтезу, серед яких виділяють багатоетапну переробку акрилонітрилу, в результаті чого утворюється DL-глутамінова кислота, в подальшому піддається поділу на ізомери.

Саме ця процедура є найбільш вагомим недоліком даної технології внаслідок її відносної дорожнечі і трудомісткості.

Практикується також метод ферментативного синтезу. У ньому вихідною сировиною служать різні речовини-джерела проміжного продукту: α-кетоглутарової кислоти, яка в результаті переробки і дає шуканий продукт - L-ізомер глутамінової кислоти з високим ступенем концентрації.

Крім цього, існує метод гідролізу білка, для якого в якості вихідної речовини використовуються білкові матеріали натурального походження.

Це можуть бути відходи переробки м'яса, відходи цукрового або спиртового виробництва, а також кукурудзяний глютен, пшенична клейковина і інші матеріали.

Однак даний метод не отримав широкої поширеності внаслідок низького рівня продуктивності і необхідності очищення кінцевого продукту від домішок.

Застосування глутамінової кислоти

Широку популярність даний хімікат, як і його похідні, отримали в харчосмаковому промисловому виробництві.

Ці речовини використовують в якості харчових добавок, що підсилюють смак продукту, частіше це м'ясні продукти, копченості, ковбаси та інші делікатеси з м'яса.


Крім того, це можуть бути концентрати м'ясних бульйонів, напівфабрикати й інша продукція кулінарної галузі.

Крім харчового виробництва широко використовується дана група речовин у фармакології, де з їх застосуванням виготовляється широка номенклатура лікарських засобів і БАД.

Містять глутамінову кислоту препарати показані при лікуванні розладів в роботі центральної нервової системи, а також при дистрофічних змінах в роботі опорно-рухової системи (різного роду міопатії та інші захворювання).

У сфері педіатрії медикаментозні засоби, що мають у своєму складі глутамінову кислоту, призначають дітям при комплексному лікуванні випадків загальмованого психічного розвитку, а також при церебральному паралічі, хвороби Дауна та гострих формах поліомієліту.

Біологічно-активні засоби з підвищеним вмістом глутамату широко використовуються, як компонент спортивного харчування комплексної дії.

Вони можуть бути компонентом раціону, застосовуваним, як для набору м'язової маси, так і для спалювання надлишків жиру і вуглеводів в організмі спортсмена.


З аналогічною метою можуть застосовуватися такі добавки, що містять глутамінову кислоту, для жінок при плануванні вагітності, а також на самих ранніх її стадіях, особливо при появі ознак токсикозу, коли посилюється потреба організму в легкодоступних амінокислотах.

Використання таких засобів допомагає правильному харчуванню плоду, що розвивається, сприяє запобіганню патологій в його розвитку і покращує загальний фізичний стан жінки протягом всього терміну вагітності.

Крім названих галузей використання даний хімікат затребуваний при виготовленні добавок для кормів для тваринницької та ветеринарної сфери, а також застосовується в якості антиоксидантного компонента в косметичному виробництві.

Інтернет-магазин Хімелемент пропонує своїм покупцям купити глутамінову кислоту в Україні на найвигідніших умовах, з можливістю оперативної доставки в будь-який населений пункт країни.

Поділитися: