12 лист.

Молочна кислота. Застосування, властивості і характеристики

Що таке молочна кислота?

Молочна кислота - це органічна сполука, одноосновна карбонова кислота. Класифікується, як найпростіша хіральна карбонова кислота.

При цьому існує у вигляді двох ізомерів L- і D-молочних кислот, а також у вигляді рацемічної суміші цих ізомерів.

Речовина містить у своїй структурі одну гідроксильну групу, наявність яких зазвичай характерно для спиртів, тому молочна кислота в деяких випадках проявляє властивості спиртів.

Однак в більшій мірі даний хімікат проявляє кислотні властивості, зокрема, здатний утворювати солі і ефіри, іменовані лактатами.

Міститься молочна кислота в організмі людини та інших тварин в клітинах м'язових тканин. Утворюється молочна кислота з глюкози в результаті її розпаду.

Глюкоза - це основне джерело енергії для розумової і фізичної діяльності людини.

Виникає в результаті активного навантаження, надлишок молочної кислоти в м'язових тканинах є джерелом больових відчуттів і втоми в м'язах.

Однак людський організм здатний транспортувати її надлишки в печінку, де молочна кислота вже переробляється в глюкозу, а потім потрапляє в м'язові тканини. Даний метаболічний процес отримав назву циклу Корі.

Крім цього, міститься молочна кислота в продуктах харчування. Це можуть бути молоко і його похідні (кефір, йогурт, кисле молоко, сироватка та інше), а також квас і деякі сорти хлібобулочних виробів.


Молочна кислота. Властивості і характеристики

У чистому вигляді даний хімікат представляє собою кристалічну масу, що складається з дрібних, безбарвних часток. Кристали речовини сильно гігроскопічні, добре розчиняються у воді і спиртах, помітно гірше в ефірах.

Однак помітно частіше під молочною кислотою розуміють її водні розчини в тій чи іншій концентрації. В цьому випадку речовина являє собою вязкувату напівпрозору рідину з помітним жовтуватим відтінком і відчутним запахом, що нагадує запах кислого молока.

Щільність молочної кислоти в цих розчинах може змінюватися в широких межах в залежності від її концентрації. Так, наприклад, для суміші з 40% -ної концентрації щільність визначають на рівні 1,0959 г/см³, а для 80% цей показник дорівнює 1,1883 г/см³. Для порівняння, щільність речовини в кристалічному стані 1,249 г/см³.

Окислення молочної кислоти призводить до розкладання речовини. Це може відбуватися при взаємодії з киснем, перекисом водню, азотною кислотою і деякими іншими речовинами.

У цих випадках, в різних умовах взаємодії вихідний продукт (молочна кислота) може трансформуватися в пировиноградну, оцтову, щавлеву і мурашину кислоти, а також в оцтовий альдегід і вуглекислий газ.

Промислове отримання молочної кислоти

Існує два основні методи отримання даної речовини для виробничих цілей: ферментативний і синтетичний.

Перший спосіб вважається кращим, так як, завдяки його використанню кінцевий продукт має велику чистоту. В якості вихідної сировини використовують речовини, багаті вмістом вуглеводів. Це може бути кукурудза, кормова патока, меляса, сиропи, збагачені глюкозою і інші продукти.


Сировина піддається ферментації за допомогою дріжджів, в результаті чого утворюються солі молочної кислоти - лактати, які в подальшому відновлюють до кислоти, що підлягає додатковій операції очищення від домішок.

Синтетичний метод заснований на використанні реакції оцтового альдегіду з ціановодородом (синильною кислотою). Проміжна речовина, яка утворюється в результаті такої взаємодії - лактонітріл, на наступному етапі піддають гідролізу, в результаті чого і утворюється молочна кислота. 

Недоліком цієї технології є та обставина, що утворюється кінцевий продукт, який є рацемічною сумішшю L- і D-ізомерів кислоти.

Застосування молочної кислоти

Даний хімікат отримав широку сферу застосування в виробничих цілях, головним напрямком з яких є промислове виробництво.

Молочна кислота в харчовій промисловості експлуатується в якості харчової добавки комплексного типу (індекс Е270).

Функцією цього інгредієнту продуктів харчування є антиоксидантна і консервативна дія. В цій ролі його застосовують при виробництві найширшого спектра продукції переробки молока, а також при виготовленні кондитерських і хлібобулочних виробів, а також продуктів, одержуваних методами бродіння (в тому числі, пиво, квас і деякі інші). 


Використовується у виробництві сирів, соусів, майонезів та іншої продукції олійно-жирового комплексу.


Як регулятор кислотності молочна кислота може експлуатуватися при виготовленні м'ясних виробів, фруктових і овочевих консервів, а також газованих, безалкогольних напоїв.


Широка поширеність в цій сфері діяльності пов'язана з тим, що вплив молочної кислоти на організм людини як компонента продуктів харчування нейтральний, а в ряді випадків може розглядатися як позитивний внаслідок того, що речовина активно бере участь в обмінних процесах.

Крім харчового виробництва затребуваний даний хімікат в хімічній промисловості, де використовується при виготовленні великої номенклатури полімерних матеріалів.

Застосовується молочна кислота в косметичній промисловості, в шкіряному ремеслі, фармакологічної галузі і в деяких областях електроніки.

Крім цього, може використовуватися при виготовленні кормів для тваринницького комплексу, виробництві чорнил і деяких видів барвників.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити молочну кислоту в Україні на найвигідніших умовах, з можливістю оперативної доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: