23 жовт.

Гіпохлорит натрію. Характеристики, властивості і застосування.

Гіпохлорит натрію. Що це?

Гіпохлорит натрію - це неорганічне з'єднання, похідна хлорнуватистої кислоти, її натрієва сіль.

У безводному вигляді являє собою кристалічну масу, утворену частинками білого кольору з характерним для більшості хлорвмісних речовин різким і неприємним запахом.

Безводний хлорноватистокислий натрій (інша назва речовини) чудово розчиняється в воді. Речовина вкрай нестабільно і в силу високої хімічної активності в чистому вигляді майже не зустрічається і не використовується в господарських цілях. Тому, частіше під гіпохлоритом натрію мається на увазі водний розчин речовини в тій чи іншій концентрації.

Характеристики та властивості гіпохлориту натрію

Зовні розчини гіпохлориту натрію мають колір який може змінюватися в межах від слабожовтого до насиченого коричневого. Запах у розчинів стандартний хлорний.

Розрізняють декілька марок речовини (А, Б, В і інші), які відрізняються за зовнішнім виглядом, процентним вмістом активного хлору, залишкової лужної реакції, областям рекомендованого застосування і іншим показникам.

Залежно від марки хімікат може мати колір в вищевказаних межах, можлива наявність жовтувато-зеленого відтінку (частіше для марок А і Б) і зважених часток в структурі речовини, вміст активної може коливатися в широких межах. Для порівняння, марки А і Б можуть містити до 17% активного хлору, марка В від 9,5% до 12%.

Розчини гіпохлориту натрію викликають сильну корозію у більшості металів і їх сплавів, тому їх зберігання можливо в скляній, полімерній або гумованій (для металевих ємностей) тарі з щільно закритою кришкою.

При тривалому зберіганні відбувається розкладання гіпохлориту натрію, тому рекомендовано його зберігання в добре провітрюваних приміщеннях з ефективною вентиляцією.

Речовина належить до сильних бактерицидних і спорицидних реактивів.

Застосування гіпохлориту натрію

На дезінфекційних властивості хімікату засновано його практичне використання в господарських цілях. Речовина ефективно знищує більшість відомих на сьогоднішній день мікроорганізмів при різних видах обробки.

Одним з найбільш поширених напрямків використання цього реактиву є очищення води гіпохлоритом натрію.

При цьому, мова може йти, як про очищення води, використовуваної для різних виробничо-технічних цілей, так і про так і про очищення питної води, призначеної для харчового виробництва.


Хлорування питної води гіпохлоритом натрію на протязі тривалого періоду часу показало, як свій високий рівень ефективності, так і відносну дешевизну такого способу очищення в порівнянні з іншими технологіями.

Сильні окислювальні властивості хлору і з'єднань на його основі дозволяють ефективно нейтралізувати в воді такі домішки як залізо та його сполуки, марганцевмісні речовини, сульфіди (у великій кількості здатні зустрічатися в грунтових водах), нітриди, ціаніди, броміди, аммонійвмістні речовини та інше.

При цьому, знезараження води гіпохлоритом натрію носить тривалий характер і забезпечує належний рівень мікробіологічної безпеки води на всіх ділянках навіть дуже розгалужених водопровідних систем, оскільки ефективна дія хлору зберігається протягом досить тривалого періоду часу.

Крім систем водопостачання речовина широко використовується для обробки водних резервуарів. Це можуть бути виробничі накопичувачі, відстійники, штучні водойми та інші об'єкти.

Також можна застосувати гіпохлорит для басейнів. Практика обробки приватних і громадських басейнів гіпохлоритом натрію дозволяє не тільки видаляти шкідливі домішки з води, але і запобігати появі грибків, водоростей і інших сторонніх утворень, що погіршують естетику об'єкта, зберігаючи прозорість, колір та інші корисні властивості.


Як наслідок, за допомогою такої обробки можна істотно спростити утримання басейнів і скоротити витрати на їх обслуговування.

Як розводити гіпохлорит натрію при його використанні для обробки басейнів

Засоби на основі даної речовини, що випускаються для цих цілей, можуть продаватися як готовий до використання розчин так і у вигляді концентрату, що підлягає додатковій підготовці перед застосуванням.

У кожному конкретному випадку, перш ніж використовувати дезінфектор, необхідно ознайомитися з інструкцією виробника, подивитися рекомендовані дози, області застосування і інші аспекти експлуатації.

Дозування гіпохлориту натрію для басейну встановлюється безпосередньо виробником хімікату для кожного типу обробки (ударна, поточна та інші). Для забезпечення максимальної безпеки важливо її дотримуватися, а також суворо дотримуватися всього рекомендованого виробником комплексу заходів, (періодичність застосування, термін заборони використання басейну після внесення хімікату, проведення підготовчих операцій, підтримання необхідного рівня рН та інше). Так запобігається ризик отримання опіку гіпохлоритом натрію.

Інші сфери застосування речовини

Крім названих вище галузей господарської діяльності даний реактив може застосовуватися в хімічному промисловому виробництві і в текстильній промисловості, як окислюючий засіб при відбілюванні тканин.

Також широко експлуатується гіпохлорит натрію для очищення води в природних і штучних водоймах рибницьких господарств, для деактіваціонної і дезінфекційної обробки стічних вод і території, прилеглої до каналізаційних відстійників, а також інших об'єктів, що перебувають у зоні ризику зараження.

Може застосовуватися гіпохлорит натрію в медицині, харчовій промисловості, сфері громадського харчування та інших напрямках виробничої діяльності для дезінфекційної обробки робочих поверхонь, що контактують з продуктами харчування та компонентами фармацевтичного виробництва, робочого інструменту та інших видів обладнання.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити гіпохлорит натрію в Україні на найбільш вигідних для вас умовах.

Поділитися: