02 жовт.

Залізний купорос. Характеристики, властивості, застосування і норми внесення

Що таке залізний купорос?

Залізний купорос - це неорганічне з'єднання, залізна сіль сірчаної кислоти. Інші назви - сульфат заліза, або залізо сірчанокисле. Утворюється при взаємодії заліза в чистому вигляді або його оксиду з сірчаною кислотою. Використовується в ряді напрямків виробничої діяльності.

Для індустріальних потреб отримують даний хімікат, як побічний продукт технологічних циклів травлення сірчаної кислотою виробів зі сталі, а також, як побічний продукт виробництва оксиду титану при переробці ільменіту. Крім того, відомий метод виробництва сульфату заліза в результаті окисного випалу дісульфіта заліза (сірчаного колчедану).

У природі може зустрічатися аналог заліза сірчанокислого - натуральний мінерал мелантеріт, що є продуктом окислення сульфатів заліза.


У природних умовах цей мінерал може зустрічатися у вигляді сталактитів, корок на поверхні кам'янистих поверхонь, напливів та інших мінеральних утворень.

Характеристики та властивості залізного купоросу

Зовні сульфат заліза виглядає, як сипуча маса, утворена дрібними, напівпрозорими, кристалічними частинками бірюзового кольору. Запаху речовина не має, смак характерний для всіх купоросів - різкий, терпко-в'язкий з помітним металевим присмаком.

При повному зневодненні перетворюється в безбарвний порошок, з яскраво вираженими гігроскопічними властивостями.

Кристалогідрати залізного купоросу добре розчиняються у воді, гігроскопічні, тому неприпустимо зберігання речовини у відкритій тарі.

При тривалому зіткненні з атмосферним повітрям, зі структури сульфату заліза випаровується кристалізована вода, яку замінює кисень, в результаті чого утворюється сульфат-гідроксид заліза.

Відноситься до числа слаботоксичних хімікатів, не є вогне- і вибухонебезпечним реактивом, не проявляє здатності до самозаймання.

Застосування залізного купоросу

Даний хімікат широко використовується при виробництві чорнила і ряду барвників. В'язкі властивості цього реактиву виявилися затребувані в переробці вовни і в приготуванні консервантів для деревини. Може використовуватися у виробництві різних будматеріалів (профнастил, Феррі-гіпс і інші матеріали). 

Експлуатується хімікат в якості засобу для обробки питної води, при дезінфекції стічних ям, смітників і каналізації, а також для санітарної обробки житлових і виробничих приміщень (для боротьби з грибковими утвореннями, гниллю та цвіллю).

Крім цього, сірчанокисле залізо застосовують у фармакологічній галузі в якості сировини для виготовлення широкої номенклатури лікарських препаратів, призначених для лікування і проведення профілактики такого захворювання, як залізодифіцитна анемія.

А також деяка кількість цього реактиву споживається в лабораторній діяльності, в різних галузях аналітичної хімії, використовується при проведенні вимірювальних заходів за допомогою ферросульфатних дозиметрів (вимір дози іонізуючого випромінювання).

Однак частіше даний хімікат використовується для різних сфер агропромислового виробництва. Залізний купорос для рослин є високоефективним фунгіцидом, з його застосуванням борються з такими захворюваннями у сільськогосподарських культур, як парша, борошниста роса, сіра гниль, плямистість і інші хвороби.

Також сірчанокисле залізо має властивості інсектициду. За допомогою обробки залізним купоросом позбавляються від таких різновидів сільськогосподарських шкідників як тля, яблучна мідяниця, плодожерка, жуки-листоїди, равлики, слимаки, капустяна совка і ряду інших шкідливих комах.

Може застосовуватися для видалення мохів та лишайників на кам'янистих поверхнях, на стовбурах дерев. Також для газонів практикується обробка грунту залізним купоросом з метою запобігання появи мохових і лишайникових вогнищ зараження.

Крім цього, в садівничої діяльності обробка плодових дерев залізним купоросом проводиться при лікуванні ушкоджень стовбурів і гілок, а також для усунення тріщин в корі, дупел і інших небажаних явищ.


Ефективний залізний купорос для дерев при лікуванні таких захворювань, як клястероспоріоз і сіра гниль у кісточкових культур, застосовується для профілактики і лікування плодової гнилі, цитоспорозу, і інших хвороб у зерняткових садових рослин (яблуня, груша, айва та інші).

Затребуваний хімікат при вирощуванні кущових і ягідних сільськогосподарських культур.

Залізний купорос для полуниці використовується як засіб для профілактики антракноза, борошнистої роси (помилкової і звичайної), сірої гнилі та інших хвороб. Крім того, цей хімікат допомагає позбутися від шкідників, зокрема, сульфат заліза створює вкрай некомфортну середу для проживання слимаків і садових равликів, що завдають серйозної шкоди врожаю цієї культури.


Також застосовується залізний купорос для малини. Малина, як вологолюбна рослина, вирощується при наявності рясного поливу, як наслідок, густі зарості завжди створюють умови для розвитку грибкових утворень, можливе зараження мохами і поява інших несприятливих чинників.


Обприскування водним розчином сірчанокислого заліза допомагає їх подолати, а також допоможе позбутися від личинок малинового жука, довгоносика і листової галиці.

У сфері виноградарства обробка винограду залізним купоросом є найважливішою умовою ефективного лікування такого захворювання, як мілдью. Крім цієї хвороби з застосуванням даного агрохімікату виноградарі лікують також: антракноз, бактеріальний рак, оїдіум, плямистий некроз і ще ряд захворювань.


Комплексний вплив заліза сірчанокислого на різні сорти винограду також складається в його інсектицидній дії. Застосовуючи сульфат заліза, нейтралізують таких шкідників лози, як войлочник (борошнисті червці), виноградна подушечніца, виноградна галлица і виноградна листовійка.

Норми внесення залізного купоросу

Хороша водорозчинність речовини уможливила внесення цього хімікату методами обприскування. При цьому рекомендується використання основного робочого розчину, в якому пропорції залізного купоросу (для винограду, зерняткових садових дерев, деяких овочевих і коренеплідних культур) рекомендуються на рівні 0,5 кг на 10 літрів води.

Розчином з такою концентрацією обробляють стовбури дерев для боротьби з мохом і лишайником, а також для знищення (і відлякування) комах-шкідників (в тому числі зимуючих під корою), використовують для поливу грядок і газонів.

Для інших випадків застосування хімікату в аграрній галузі виробники рекомендують наступні дозування:


Крім цього, залізний купорос в аграрній галузі може використовуватися як добриво, речовини багатої змістом заліза. В цьому випадку готується водний розчин з концентрацією 5 - 10 г на 10 л води. Отриманий склад вноситься методами позакореневого підживлення, дощувальним способом або обприскуванням.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити залізний купорос в Україні за найбільш вигідною ціною, великим і малим оптом з можливістю доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: