04 вер.

Лимонна кислота. Характеристики, властивості і застосування

Що таке лимонна кислота?

Лимонна кислота - це органічна сполука, що представляє групу трьохосновних карбонових кислот. Вперше була отримана шведським хіміком Карлом Шеєле при переробці нестиглих лимонних плодів (звідки пішла і назва речовини).

Однак в природних умовах дана речовина міститься не тільки в лимонах, але і у великій кількості представлена лимонна кислота в продуктах харчування (перш за все, в плодах інших цитрусових, в яблуках, помідорах, плодах кущових ягідних рослин і інших культур), а також в стеблах тютюнових рослин, в структурі хвої та інших природних тканинах рослинного походження.

Промисловими методами в наш час лимонну кислоту отримують з натуральних видів сировини, в якості якої використовуються плоди кукурудзи, маніоки і батату. А також сировиною для її синтезу можуть служити кристалічна сахароза і меласа (кормова патока). У деяких технологіях в якості вихідного продукту використовуються відходи сільськогосподарського виробництва.

Характеристики та властивості лимонної кислоти

Зовні дана хімічна сполука являє собою дрібнокристалічну сипучу масу, утворену частинками білого кольору, повністю позбавленими ароматичних властивостей. Смак речовини сильнокислої пекучості.

Кристали лимонної кислоти добре розчиняються у воді, також піддаються розчиненню у фтороводороді, диметилсульфоксиді, діоксані і спиртах, дещо гірше розчиняються в амілацетаті, мурашиній кислоті і діетиловому ефірі. Не здатні розчинити кристали лимонної кислоти - хлороформ, бензол, сірковуглець і толуол.

Лимонна кислота на латинській мові звучить, як acidum citrea, тому утворювані їй солі і складні ефіри називаються цитратами. Найвідоміші з яких нітрат калію і нітрат кальцію, широко застосовуються в якості харчових добавок. А триетилцитрат і деякі інші ефіри застосовуються, як пластифікуючі агенти в ряді виробництв.

При цьому вихідний продукт не відноситься до числа небезпечних для здоров'я людини та навколишнього середовища хімікатів. Певну небезпеку може нести концентрована лимонна кислота в сухому вигляді використовувана з тієї чи іншої практичної метою без дотримання належного рівня обережності.

Так відомі випадки, коли тривале вдихання пилу, що виділяється даним продуктом в порошкоподібному стані, призводило до подразнення слизової оболонки дихальних шляхів. Аналогічний ефект спостерігався при зіткненні речовини зі слизовою оболонкою органів зору, і при невиправдано великих дозах прийому всередину лимонної кислоти відбувалися збої в роботі органів травного тракту. Цього можна уникнути при дотриманні правил техніки безпеки на виробництвах, де використовується даний реактив і в тому випадку, якщо дотримуватися вимог елементарної обережності в побуті.

Застосування лимонної кислоти

Даний набір властивостей, а також низький рівень токсичності лимонної кислоти для організму людини послужили найширшої поширеності даного хімічного продукту в ряді напрямків виробничої діяльності, основними з яких є харчосмакова галузь і фармакологічне виробництво.

Харчова лимонна кислота

За різними статистичними даними в сфері харчової індустрії споживається від 65 до 70% обсягів світового виробництва даного хімікату. Застосовуватися може, як сама лимонна кислота, так і її похідні (частіше це зазначені вище солі лимонної кислоти). Використовують їх в якості харчових добавок з функцією регулятора кислотності харчових продуктів, а також як консервант і розпушувач для тіста. Часто з цією метою використовується харчова сода і лимонна кислота, які при безпосередній взаємодії дають бурхливу хімічну реакцію, при якій активно виділяється вуглекислий газ. Дані добавки надають тісту необхідні споживчі властивості - рихлість і пушність.


Крім хлібобулочного виробництва лимонна кислота використовується при виготовленні фруктово-мінеральних вод, соковмісних напоїв, а також кондитерських виробів і їх компонентів. Затребуваний реактив і в сироварної сфері, зокрема, при випуску плавлених сортів сиру.


Інші області застосування лимонної кислоти

Також досить широко використовується даний хімікат у виробництві лікарських препаратів. Оскільки в організмі людини лимонна кислота бере участь в ряді метаболічних процесів, то з застосуванням цього компонента створюється група лікарських засобів, що використовуються для стимуляції енергетичного обміну в організмі пацієнтів.

Затребувана лимонна кислота і в косметологічному виробництві. З її використанням випускається ряд косметичних (частіше лікувально-відновлювальних), а також миючих засобів.


Крім цього, в певних сферах виробничої діяльності експлуатується лимонна кислота технічна. Її використовують для розчинення сторонніх нашарувань на металоконструкціях. Із застосуванням цього хімікату видаляють окалину, сліди корозії, кольорових металах і їх сплавах.

Також лимонна кислота може бути використана при електротравлені мідних виробів.

Затребувана речовина і для різних видів хімічної чистки. Однією з найбільш поширених різновидів клінінгових операцій такого роду є чистка дистилятора лимонною кислотою, в результаті чого видаляються лужні нашарування на елементах конструкції пристрою. Подібні заходи успішно проводяться, як в побутових, так і в виробничих умовах.

Крім названих напрямів використання можливе застосування речовини в аграрній та інших галузях, де необхідна нормалізація кислотно-лужних показників використовуваних хімікатів. Зниження pН лимонною кислотою практикується для різних хімічних засобів, що мають підвищену лужну реакцію. Це можуть бути речовини з ряду агрохімії (гербіциди, інсектициди та фунгіциди), в деяких випадках можлива обробка поливної води і інших речовин.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити лимонну кислоту в Україні на найбільш вигідних для вас умовах.

Поділитися: