21 сер.

Ізопропіловий спирт (ІПС). Застосування, властивості і характеристики

Що таке ізопропіловий спирт (ІПС)?

Ізопропіловий спирт - це органічна речовина, що представляє сімейство вторинних одноатомних спиртів аліфатичного ряду.

Ізопропанол (інша поширена назва цього хімікату) є найпростішим представником даної групи сполук.

Характеризується найширшою затребуваністю в різних напрямках виробничо-технічної діяльності, належить до числа помірно небезпечних хімікатів.

Відомий ізомер даного з'єднання - пропанол-1, який зустрічається в ряді випадків, в природних умовах, в продуктах спиртового бродіння (наприклад, сивушні масла) і інших речовинах, які є результатом ферментативних реакцій.

Властивості і характеристики ізопропілового спирту

У стандартних умовах ізопропанол є рідким, прозорим, безбарвним з'єднанням з характерним, різким, неприємним спиртовим запахом.

Смак також характерний спиртовий - різкий, пекучий з деяким солодкуватим відтінком.

За зовнішніми параметрами речовина схожа на воду, але має більш низьку питому масу (майже на 20% нижче, ніж у води) і легше по консистентним показникам.

При цьому, показники летючості у даного хімікату істотно нижче, ніж у етилового спирту, що зумовило відносно низький рівень випаровування ІПС.

Має властивості високоефективного розчинника. Добре змішується з водою, іншими спиртами, ефірами, а також ацетоном, бензолом та іншими хімікатами.

Ізопропіловий спирт розчиняє деякі різновиди полімерних матеріалів, гуму, синтетичні смоли, алкалоїди, масла і ряд інших хімічних речовин.

Горючий, спалахує при будь-якому прямому зіткненні з джерелами відкритого вогню, горить яскраво з виділенням великої кількості теплоти.

З водою утворює азеотропні суміші з низькою температурою замерзання (нижче 0ºC) і низькою температурою кипіння (нижче 100 ºC).

Речовина здатна впливати на людський організм. Інтоксикація відбувається при прийомі всередину найменших доз хімікату.

Аналогічний вплив здатні надавати і пари ізопропілового спирту, тому для виробничих приміщень, де відбувається використання ізопропанола в індустріальних цілях, встановлена гранично-допустима норма концентрації на рівні 10 мг/м³.

При цьому, в тканинах людських органів речовина не накопичується, тому кумулятивного ефекту на організм людини не робить.

За своїми хімічними властивостями ІПС-спирт схожий з іншими сполуками з групи органічних спиртів - утворює ефіри (складні і прості), алкоголяти, взаємодіє з окислювачами, утворюючи ацетон.

Також хімікат здатний взаємодіяти з галогеноводородами, амідами металів, лужними і лужноземельними металами.

Застосування ізопропілового спирту

Наявність властивостей розчинника у даної речовини послужило його широкої поширеності в ряді напрямків хімічного виробництва, де цей реактив застосовується в якості агента-розчинника.

З його допомогою розчиняють нітролаки, смоли (натурального і синтетичного походження), жири, хлорофіл, алкалоїди та інші речовини.

Ці ж властивості хімікату використовуються в тих галузях промислового виробництва, де використовують ізопропіловий спирт для чищення плат, видалення нальотів і інших забруднюючих нашарувань.

З його застосуванням виробляють полімерні матеріали (поліпропілен і поліетилен низького тиску), де ізопропіл використовується в якості промивного засобу при синтезі кінцевого продукту.

Оскільки ізопропанол також має яскраво виражені антисептичні властивості, то ізопропіловий спирт в фармацевтичному виробництві і ряді галузей прикладної хімії ефективно замінюють етанол.

З додаванням цього компонента випускається ряд лікарських препаратів (частіше це антисептичні засоби зовнішнього застосування), а також миючі речовини і косметичні вироби.


Використовується речовина у виробництві палива в якості присадки, яка поліпшує властивості пального.

У металообробці, в ряді технологічних операцій різання (фрезерування, токарна обробка, розкрій металевих листових деталей та інше), що проводяться для алюмінієвих заготовок, застосовуються складні багатокомпонентні мастильні матеріали, до складу яких входить ізопропанол.

Затребуваний хімікат в зварюванні скловолоконних матеріалів. Термічні властивості речовини стали в нагоді при виготовленні противоморозних засобів, що застосовуються в авіації для боротьби з обмерзанням деталей літальних апаратів і об'єктів на аеродромах.


У хімічній індустрії ІПС використовується, як вихідний продукт для отримання його похідних: ізопропілацетат і інших ефірів.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість всім своїм покупцям купити ізопропіловий спирт в Україні на найвигідніших умовах.

Поділитися: