10 лип.

Борна кислота. Властивості, характеристики та застосування

Що таке борна кислота?

Борна кислота - це хімічна речовина, слабка неорганічна кислота з формулою H3BO3. У природних умовах, в незв'язаному вигляді, зустрічається у вигляді мінералу сассоліта (або сассоліна), який є продуктом вулканічної діяльності, тому сассолит знаходять поблизу від затухших вулканів.

Також борна кислота може міститися в морській воді і в мінеральних водах. Інші назви речовини - ортоборатна кислота, боратна кислота, ортоборна кислота.

Властивості і характеристики борної кислоти

Зовні дане з'єднання виглядає, як сипуча маса, утворена безбарвними триклинними кристалами (або лускоподібними частками), які не мають певного запаху.

Кристали речовини добре розчиняються у воді, гліцерині, гідразині, сірчаної і оцтової кислотах і диметилсульфоксиді, дещо гірше піддаються розчиненню в спиртах, малорастворимі в бензолі, рідкому аміаку і ацетоні. Зовсім не розчиняються в диоксиді азоту.

Боратна кислота здатна утворювати солі - борати, однак внаслідок слабких хімічних властивостей легко може бути витіснена з водних розчинів своїх солей іншими сильнішими кислотами.

При нагріванні борної кислоти спочатку з неї активно виділяється вода, а в подальшому речовина трансформується в метаборну кислоту, а при ще більшому нагріванні в тетраборну.

Похідні за своїм хімічним будовою подібні з початковим речовиною, але є помітно сильнішими кислотами. При подальшому нагріванні і ще більшому зневодненні хімікат перетворюється в оксид бору (або борний ангідрид).

Застосування борної кислоти

Дане з'єднання має найширшу сферу застосування, що зачіпає безліч різних напрямків господарської діяльності.

Вона використовується в ядерній енергетиці в якості компонента рідких теплоносіїв, виконуючого функцію поглинача нейтронів.

Крім цього, борна кислота експлуатується в агропромисловому комплексі в якості добрива.

Може застосовуватися в харчовій індустрії, де виконує функцію харчової добавки-консерванту (Е284), який використовується при виробництві пива, м'ясних виробів, продукції переробки риби і олійно-жирового комплексу.


Затребуваний реактив також і в ряді технічних напрямків виробництва. У металургії боратна кислота застосовується в якості сполучного компонента при футеровочних операціях, а також при отриманні сплавів на основі магнію.

Крім ливарної справи, ця сполука може використовуватися, як флюс для паєчних робіт в ювелірній галузі.


Експлуатується ортоборна кислота в скляному виробництві при виготовленні різних сортів скла, керамічних і скловолоконних матеріалів.

Використовується речовина в якості компонента електролітичних рідин при обміднені і нікелюванні.

У деревообробній галузі борну кислоту застосовують при отриманні просочувальних складів-антипіренів, що запобігають загоряння дерев'яних матеріалів.

Крім того, досить масштабною сферою застосування борної кислоти є фармакологічне виробництво.

Наявність антисептичних властивостей послужило тому, що боратна кислота широко застосовується в якості зовнішнього дезинфікуючого лікарського препарату, як в чистому вигляді, так і в якості компонента інших медикаментозних засобів (в тому числі і вушних крапель).

Борна кислота для людини не належить до реактивів підвищеної небезпеки. Отруєння аж до непоправних наслідків можливо тільки при безконтрольному самовільному прийомі речовини усередину з лікувальною (або будь-якої іншої) метою.

Крім названих галузей можливе застосування даного хімікату в лабораторній і загальноосвітньої діяльності. Зокрема, в лабораторних дослідженнях речовина використовується для отримання буферних розчинів, а в навчальній роботі відомий досвід, званий горіння борної кислоти.

В цьому випадку боратна кислота використовується в якості одного з інгредієнтів суміші хімічних речовин, що створює ефект низькотемпературного горіння, що супроводжується появою ефектного світіння зеленого кольору.

Крім того, яскраво виражена інсектицидна дія борної кислоти послужила популярності даного реактиву в побутових умовах.

Існує безліч, так званих, народних рецептів, де хімікат використовується в якості базового засобу для боротьби з комахами-шкідниками (таргани, мурашки та інше), а також використовується борна кислота в квітникарстві, де затребувана в якості комплексного засобу по догляду за рослинами, тут стали у нагоді її протигрибкові та антисептичні властивості.

Крім того, ортоборна кислота є ефективним добривом, що сприяє додатковому харчуванню коренів рослин киснем.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість купити борну кислоту в Україні на найбільш вигідних для вас умовах з можливістю доставки в будь-який регіон країни.

Поділитися: