23 лип.

Бурштинова кислота. Властивості, характеристики та застосування

Що таке бурштинова кислота?

Янтарна кислота - це хімічна речовина, представник групи органічних двоосновних граничних карбонових кислот.

В натуральних умовах міститься в бурштині (з цієї речовини з'єднання вперше було синтезовано в лабораторних умовах, внаслідок чого і отримало таку назву), а також в бурому вугіллі і деяких смолах натурального походження.

Крім цього, в невеликій кількості може міститися в структурі деяких рослинних організмів (агрус, ревінь, мак, виноград і деякі інші рослини).

Дана кислота здатна утворювати органічні солі і ефіри, звані Сукцинат, які набули великого поширення в різних сферах виробничої діяльності.

Властивості і характеристики бурштинової кислоти

У чистому вигляді зовні даний хімікат виглядає, як сипучий порошкоподібний продукт, утворений моноклінними кристалічними частинками, позбавленими виразних колірних і ароматичних властивостей. На смак кристали речовини кислуваті, з деяким гірко-солоним присмаком.

Частинки речовини добре розчиняються у воді (особливо в підігрітій). Також схильні до розчинення у фтороводороді, спиртах, ацетоні, помітно гірше розчиняються в ефірах, майже не розчинні в бензолі, толуолі, хлороформі, тетрахлоретані. Не розчиняються в зрідженому аміаку.

При нагріванні вище 235ºC зі структури бутандіовой кислоти (інша назва речовини) виділяється вода, і з'єднання трансформується в бурштиновий ангідрид, який при розчиненні у воді знову відновлюється до вихідної речовини (янтарної кислоти).

Застосування бурштинової кислоти

Даний хімікат широко використовується в господарській діяльності.

Однією з найважливіших сфер його застосування є хімічна промисловість, де бурштинова кислота необхідна для синтезу пластмас, деяких різновидів синтетичних смол, а також використовується в якості вихідного матеріалу для отримання ряду хімічних сполук, похідних з неї (тих же названих вище Сукцинат і деяких інших речовин) .

Крім того, із застосуванням цього інгредієнта проводиться широка номенклатура барвників, ароматичних речовин і засобів агрохімії (інсектицидів).

Затребувана бурштинова кислота і в агропромисловому комплексі. У чистому вигляді використовується цей хімікат, як добриво, що сприяє підвищенню холодостійкості і засухостійкості аграрних культур, а також прискорює дозрівання плодів, при цьому підвищує їх споживчі властивості, завдяки збільшенню змісту в них цукру і вітамінів.

А також може використовуватися в харчосмаковому виробництві в якості харчової добавки з функцією регулятора кислотності.

Індекс даного інгредієнта харчового виробництва Е363, і застосовується він при виготовленні кондитерських виробів і напівфабрикатів, сухих бульйонних кубиків та інших концентратів, а також продукції з переробленої риби і деяких інших продуктів харчування.


Використовується цей інгредієнт і при випуску елітних спиртних напоїв.


Крім того, популярний цей хімікат в косметологічному промисловому виробництві.

З його застосуванням виготовляється широка номенклатура косметичних засобів, частіше лікувально-відновлювальної дії: бальзами, креми, сироватки, а також деякі різновиди косметичних засобів декоративного призначення.


Застосування бурштинової кислоти в медицині

Однак найбільш важливим напрямком господарського використання цього хімікату є фармакологічна галузь.

Препарати які містять бурштинову кислоту позитивно впливають на всі метаболічні процеси в організмі пацієнта, стимулюючи роботу серцевого м'яза, печінкові функції, сприяють виведенню каменів з нирок, покращують роботу центральної нервової системи, припиняють запальні процеси, деактивує токсини і знижують рівень цукру в крові.

Загальне оздоровлення, спільно з нормалізацією процесів енергообміну в організмі людини, послужили популярності даної групи лікарських засобів для багатьох груп пацієнтів.

Крім того, випускаються спеціалізовані препарати з бурштинової кислотою для жінок, що створюють омолоджуючий ефект, нейтралізують більшість хронічних захворювань і попереджують передчасне старіння.

Інтернет-магазин Хімелемент реалізує найширший асортимент продукції хімічного виробництва, в тому числі надає можливість всім своїм покупцям купити бурштинову кислоту в Україні на найвигідніших умовах, з доставкою по всій території нашої країни.

Поділитися: