24 черв.

Ацетилсаліцилова кислота. Властивості, характеристики та застосування

Що таке ацетилсаліцилова кислота?

Ацетилсаліцилова кислота - це органічна речовина, ненаркотичний анальгетик. За своєю хімічною приналежності є складним ефіром, що виходить в результаті взаємодії саліцилової і оцтової кислот.

Формула ацетилсаліцилової кислоти - C9H8O4, в складі даної речовини присутня вільна карбоксильна група (-СООН), що надає з'єднанню властивості, характерні для кислот.

Інша назва ацетилсаліцилової кислоти - це аспірин, є видозміненим латинською назвою трав'янистої рослини таволга вязолистная (Spiraea ulmaria), з тканин якого вперше була синтезована саліцилова кислота, відкриття утроби речовина для отримання даного хімікату.

Властивості ацетилсаліцилової кислоти

Зовні реактив виглядає, як сипуча кристалічна маса, що складається з дрібних голчастих частинок білого кольору. Смак у кристалів речовини кислуватий, виражений слабо, запах близький до нейтрального.

Частинки з'єднання слабо піддаються розчиненню в холодній воді, кілька краще розчинні у воді підігрітою. Розчиняються в спиртах, ефірах, хлороформі, ацетоні і пропіленгліколь. При підігріві розчиняються помітно краще. Майже нерозчинні в гліцерині і толуолі.

Водні розчини ацетилсаліцилової кислоти при кип'ятінні легко піддаються гідролізу, при гідролізі з'єднання розпадається на вихідні речовини - саліцилову і оцтову кислоти.

Хімікат здатний утворювати солі - ацетілсаліцілати, багато з яких є ефективними лікарськими засобами, що застосовуються у фармакологічній індустрії.

Крім того, при нагріванні речовини до температури 200ºС аспірин проявляє властивості високоактивного флюсу, здатного розчиняти оксиди багатьох відомих металів.

У цій ролі застосування ацетилсаліцилової кислоти практикується в різних технічних сферах діяльності, де проходять паєчні роботи з металами. Також в техніці даний хімікат може використовуватися при видаленні електричної ізоляції емалевого типу з обмоток електрообладнання.

Виробництво ацетилсаліцилової кислоти

Синтезують з'єднання із застосуванням вже згаданого взаємодії саліцилової і оцтової кислот в присутності каталізатора, в якості якого використовується сірчана кислота. Одержуваний продукт надалі піддається процедурі перекристалізації.

Ацетилсаліцилова кислота. Застосування

Належність до числа ненаркотичних анальгетиків послужила популярності даного хімікату у фармакологічній сфері, де ацетилсаліцилова кислота є базовим речовиною для отримання найширшої номенклатури лікарських препаратів.

Фармакодинаміка цих ліків досліджена протягом тривалої медичної практики, лікувальну дію доведено, внаслідок чого МОЗ внесла аспірин в число найважливіших лікарських засобів.

Комплексна лікувальна дія аспірину полягає в наданні знеболюючого, жарознижуючого і протизапального впливу на організм пацієнта.

Механізм знеболювання полягає в придушенні синтезу простагландинів, речовин підвищують чутливість рецепторів до медіаторів больових відчуттів (гістаміну і брадикініну).

А також аспірин перешкоджає синтезу тромбоксанов, групи ліпідів, викликають ознаки гіпертонії за допомогою звуження кровоносних судин.

Протизапальний ефект обумовлений здатністю всіх саліцилатів (похідних саліцилової кислоти) знижувати рівень проникності капілярів в осередках запальних процесів і пригнічувати активність гіалуронідази а також знижувати енергопостачання зони запалення.

Фармакологічна галузь також широко використовує аспірин при виробництві медикаментозних засобів ветеринарного призначення. З їх допомогою лікують захворювання запального характеру у домашніх тварин, використовують для полегшення болю в опорно-рухової системи в тваринницькому секторі (коні, велика і дрібна рогата худоба).


А також аспірин і містять його ліки застосовуються для лікування аналогічних хвороб у домашніх вихованців (собак і кішок). Практичне застосування цих медикаментів має проводитися під наглядом практикуючого ветеринара, так як, у лікування можливі побічні ефекти у вигляді розладів в роботі травного тракту, пов'язаних з особливостями будови організму тварини. 


Відомі також випадки передозування і викликані цим ускладнення, що призводять до внутрішніх крововиливів, проявам судом і навіть летальних наслідків для тварин.

Купити ацетилсаліцилову кислоту в Україні ви можете в інтернет-магазині Хімелемент на найвигідніших для вас умовах, з доставкою в будь-який населений пункт нашої країни.

Поділитися: