28 квіт.

Хлористий калій. Застосування, властивості і характеристики

Що таке хлористий калій?

Хлористий калій - це калійна сіль соляної кислоти, неорганічна речовина. Твердий продукт з кристалічною структурою частинок, що має цілий ряд областей виробничого використання.

У природі міститься в декількох мінералах, таких як сильвинит, сильвин і карналлит. Розрізняють декілька марок речовини, що відрізняються зовнішніми ознаками (колір, фракційність, в деяких випадках даний хімікат може формуватися у вигляді гранульованих часток).

Властивості хлористого калію

Зазвичай калій хлорид (інша назва речовини) зовні виглядає, як сипуча маса, утворена дрібними кристалами, колір яких може змінюватися від білого (часто з деяким сіруватим відтінком) до рожевого різного ступеня насиченості. Ароматичні властивості у речовини відсутні, смак солонуватий.

З'єднання добре розчиняється в воді (особливо в підігрітій) і перекису водню (в тому числі і при мінусових температурах). Помітно гірше реактив розчинний в гідразині, гідроксиламіні, гліцерині. У кислотах (за винятком мурашиної), рідкому аміаку, спиртах та інших речовинах розчиняється дуже слабко.

Застосування хлористого калію

Широко використовується в різних галузях промислового виробництва в найрізноманітніших аспектах.

У фармакології хлорид калію є базовим сировинним матеріалом для виробництва широкої номенклатури лікарських засобів.

Застосовується в харчовій промисловості в якості харчової добавки (Е508) до кухонної солі для зниження вмісту натрію.

Використовується в буровій справі в якості компонента бурових розчинів. Крім цього, експлуатується речовина в таких виробничих галузях, як миловаріння, скляне, текстильне, целюлозно-паперове і шкіряне виробництво. Використовується в піротехніці, фотосправі і металургії.


Однак найбільш затребуваний даний хімікат в аграрному виробництві в якості засобу для підвищення врожайності земель.

У структурі цієї речовини в залежності від марки продукту може бути представлено від 58 до 60% калієвмісних компонентів.

У багатьох господарствах агропромислового комплексу саме добриво хлористий калій є основним джерелом калію - найважливішого елемента живлення багатьох сільськогосподарських культур.

Цей різновид добрив ефективно показав себе на всіх типах грунтів сільськогосподарського призначення за винятком солонців і солончаків (необхідність застосування калійних добрив на таких землях вимагає більш глибокого вивчення і ретельного аналізу).

І є також деякі обмеження по сортам агрокультур, для яких застосовують цей хімікат. Це група, так званих, хлорофобних рослин.

У неї входять картопля, виноград, льон, тютюн і деякі інші культури. Вони вкрай чутливі до наявності хлорвмісних речовин в грунті, тому в господарствах, які займаються вирощуванням рослин цієї групи, або знаходять альтернативне джерело калію (Калимаг або інше калійне добриво Екоплант, наприклад) або все ж використовують хлористий калій, але вносять його з урахуванням деяких особливостей.

Зокрема, на тих площах, де планується вирощування хлорофобних культур, калій хлорид вноситься в осінній післяпосівний період під зяблеву оранку.

Такий спосіб внесення дозволяє, завдяки достатньому часового інтервалу до початку посівної, позбутися від сполук хлору в верхньому родючому шарі грунту внаслідок їх природного вимивання в більш глибокі шари.

Види хлористого калію

Сучасне хімічне виробництво випускає даний хімікат декількох марок, які відрізняються деякими особливостями хімічного складу, колірними властивостями частинок речовини і гранулометричного показниками.

Хлористий калій марки В - це сипуча маса, утворена великими кристалічними частинками неправильної геометричної форми рожевого кольору. Застосовується в якості основного джерела калію в аграрній галузі. Містить в перерахунку на K 2O близько 60% калію.

Хлористий калій (дрібний, білий) - порошкоподібна субстанція, що складається з дрібних кристалів білого кольору. Застосовується в якості сировини для будь-яких виробничих потреб: фармакологія, харчова, скляна, текстильна та інші галузі.

Хлористий калій (гранульований, рожевий) отримують методами пресування кристалічного сировинного матеріалу з формуванням округлих гранул рожевого кольору різного ступеня насиченості.

Використовується в агропромисловій сфері в якості концентрованого добрива. Калій зі структури гранул вимивається повільно, що забезпечує рослини джерелами цього елемента живлення протягом тривалого періоду часу.

Частинки речовини мають чудові властивості міцності, при зберіганні не порошать, не злежуються, зберігають весь спектр корисних властивостей і 100% -ву крихкість протягом всього терміну зберігання.

Калій хлористий дрібний рожевий (К2О - 60%) - це сипучий порошкоподібний продукт, що складається з дрібних кристалічних частинок рожевого кольору.

Використовується як засіб для обробки земель з метою підвищення їх врожайності.

Відрізняється високим рівнем вмісту калію (до 60% в перерахунку на оксид калію), може використовуватися, як основне добриво (методами зяблевої оранки), і як засіб підживлення для ряду аграрних культур.

У результаті хорошої розчинності у воді можливе введення методом фертигації (спільно з поливної водою).

Норми внесення хлористого калію

При основному внесенні речовини при осінньої післязбиральної обробки за основу беруть середню норму, яка визначається в межах від 100 кг до 200 кг хімікату на 1 га.

Точне дозування визначається в кожному конкретному випадку при більш детальному аналізі. Навесні в передпосівний період отриману норму зменшують рівно вдвічі (в загальних випадках 50 - 100 кг на 1 га).

Практикують підживлення хлоридом калію (при вирощуванні нехлорофобних культур). Для цього готується розчин речовини з концентрацією 300 г на 100 л води.

Для плодових дерев


Дерева в основному до хлору нечутливі, тому хлористий калій вноситься під кожне плодове дерево з розрахунку 120 - 180 г речовини.

Для чорноземів дозування потрібно брати по мінімуму, а для легких грунтів (піщаних і супісків) по максимуму. Для інших видів грунту береться середній показник - приблизно 150 г.

Для картоплі

Картопля відноситься числу хлорофобов, тому в разі застосування цього хімікату, його вносять в грунту восени під оранку, і дозування використовують мінімальне, тобто, 100 кг на 1 га.


Весняні підгодівлі цим добривом не проводять, при необхідності внесення додаткової дози калію (а калій картоплі необхідний!) застосовують інші речовини.

Хлористий калій для томатів

При обробці хлоридом калію площ під томати необхідно користуватися тими ж рекомендаціями, що і для картоплі: осіння обробка, мінімальна доза - 100 кг на 1 га, і при додатковому підживленні на більш пізніх вегетативних етапах краще використовувати сульфат калію.


Чи шкідливий хлористий калій для людини

Як вже було зазначено на початку статті, калій хлорид є основним інгредієнтом для ряду лікарських препаратів.

Показано використання цієї групи медикаментозних засобів при лікуванні захворювань серця і при коригуванні відхилень, викликаних нестачею калію в організмі людини.

Однак в цьому сенсі важливо нагадати про те, що необхідність використання будь-якого різновиду ліків для лікування тих чи інших захворювань визначається лікарями-фахівцями у відповідній галузі.

А пацієнту важливо пам'ятати про обов'язковість суворого дотримання приписів лікаря, неухильно дотримуватися встановленого прийому ліків.

При промисловому використанні даної сировини варто мати на увазі, що токсичні властивості у даної речовини практично відсутні, безпосереднє зіткнення зі шкіряними покривами людини не викликає алергій, подразнень і інших негативних наслідків.

Деяке подразнення слизових оболонок може викликати надто тривале вдихання пилоподібних виділень даного хімікату.

Але для виробничих потреб частіше використовуються гранульовані і непилящі марки речовини, тому пилоутворення при його практичному застосуванні на виробництві мінімально.

Але необхідно завжди пам'ятати про обережність і обов'язкову акуратність поводження з будь-яким хімічним продуктом.

Інтернет-магазин Хімелемент надає можливість всім своїм покупцям купити хлористий калій в Україні будь-якої марки на найвигідніших умовах.

Поділитися: