22 лип.

Сульфанілова кислота. Застосування, властивості та характеристики

Що таке сульфанілова кислота?

Сульфанілова кислотаце складна хімічна сполука органічного типу. Амінокислота, представлена ​​у твердому вигляді, тому класифікується як внутрішня сіль (або біполярний іон).

Сульфанілова кислота. Властивості та характеристики

Зовні цей хімікат виглядає як сипуча кристалічна маса, утворена частинками білого кольору. У деяких випадках кристали речовини можуть мати деякий сірий відтінок різного ступеня насиченості.

Сульфанілова кислота (формула сполуки C6H7NO3S) характеризується низьким рівнем розчинності у воді (цей показник дещо зростає при нагріванні до температури кипіння).

Хімікат не схильний до розчинення в найбільш поширених розчинниках (особливо органічного типу): спиртах, ефірах та інших реактивах (навіть при їх нагріванні).

Винятком є ​​рідкий азот. Частково розчинний у розчинах лугів їдкого та вуглекислого типів.

Сульфанілова кислота. Реакції

Дане з'єднання належить до хімічно активних реактивів, а наявність у його структурі аміногрупи і сульфогрупи зумовило можливість вступу до найрізноманітніших видів хімічної взаємодії. Їх можна класифікувати як:

  • - реакції з аміногрупи. Сюди відносяться: реакція Паулі (діазотування із утворенням діазобензосульфонової кислоти), реакції ацилювання, реакції електрофільного заміщення;

- реакції з сульфогрупи. Взаємодія з лугами (з утворенням розчинних солей), реакція лужного плава, гідроліз (проводиться у кислому середовищі під впливом перегрітої пари).

Сульфанілова кислота. Отримання

Вихідний продукт, що використовується для отримання хімікату - аніліносульфат. Названу сировину з деяким надлишком сірчаної кислоти високої концентрації (порядку 92%) запікають у канальних печах протягом 12 – 13 годин при температурі нагрівання 240ºС.

Утворена в результаті запікання субстанція після розчинення в розчині соди, відфільтровується від сторонніх включень і надалі може або випаровуватися до кристалізації, або за допомогою підкислення виділяється вільна сульфанілова кислота, яка надалі випадає в осад.

Застосування сульфанілової кислоти

Даний хімікат використовується в ряді напрямків виробничо-господарської діяльності. Однією з найважливіших галузей є виробництво лакофарбової продукції.

Крім цього, дана речовина широко затребувана в аналітичній хімії, де застосовується як аналітичний реагент, необхідний для виявлення рідкісних металів, таких як осмій, рутеній та ряду інших.

А також за допомогою цього реактиву визначають включення нітритів до різних хімічних продуктів.

Крім зазначених сфер діяльності сульфанілова кислота та її похідні можуть широко застосовуватися у фармакологічному виробництві. Відомі в цій галузі сулфаніламід (білий стрептоцид), а також альбуцид, сульфазол, сульфадимезін, сульгін та ще деякі сполуки.

Їх часто використовують як самостійні лікарські засоби антисептичного характеру з великим показанням до застосування, і як компоненти інших складніших медикаментозних препаратів.

Інтернет-магазин ХімЕлемент надає можливість усім своїм покупцям купити сульфанілову кислоту в Україні на найвигідніших умовах з оперативною доставкою в будь-який регіон країни.

Поділитися: