21 бер.

Силікагель. Застосування, властивості і характеристики

Що таке силікагель?

Силікагель - це затверділі частинки гелю, утвореного перенасиченим розчинами кремнієвих кислот. Зовні виглядає, як сипуча маса, що складається з великих округлих напівпрозорих гранул, які не мають виразних ароматичних характеристик. Колір частинок може змінюватися від матового до жовтуватого різного ступеня насиченості. Розмір гранул може варіюватися в діапазоні від 2-х до 10 міліметрів.

види силикагеля

Залежно від фракції гранульованих часток і інших показників виділяються кілька марок даної речовини.

Силікагель   - великий силікагель великопористий гранульований. Абсорбуючий матеріал з великими пористими утвореннями (величина пір 50 - 80 ангстрем) на поверхні складових його зерен. Розмір частинок від 2,8 до 8 мм. Застосовується в якості вологопоглинаючого компонента, особливо затребуваний при підвищеній відносній вологості (понад 80%).


Може також використовуватися для очищення від водяної пари і небажаних рідинних домішок паливно-мастильних матеріалів, гідравлічних масел та інших рідин технічного призначення. Застосовується в якості каталізатора в різних технологіях в прикладної хімії.

Силікагель КСМГ   - великий силікагель дрібнопористий гранульований. Частинки, що становлять даний матеріал характеризує досить великий розмір 2,8 - 8 мм, наявність на поверхні дрібних пористих утворень (розмір пір 20 - 30 ангстрем).

Застосовується даний продукт в якості абсорбуючого вологу матеріалу для різних областей виробничої діяльності. Крім того, використовується речовина як очищувача для різноманітних технічних рідин і газоподібних матеріалів промислового призначення.


Силікагель індикаторний - це силікагель марки КСКГ (розшифровку маркування можна подивитися вище), але на відміну від стандартного адсорбуючого матеріалу, даний продукт має в своєму складі ще такий компонент, як хлорид кобальту. Такий силікагель в звичайному своєму стані синього кольору, і його забарвлення змінюється в міру гідратації (тобто, насиченні вологою).

При максимальному насиченні даний адсорбує матеріал приймає виразну рожеве забарвлення, що означає, що подальша ефективна експлуатація адсорбенту неможлива і його слід замінити свіжою порцією силикагеля.


Застосовуватися даний силікагель може в тих же галузях, що і його нефарбовані аналоги, але з тим обмеженням, що все що містять кобальт хімічні сполуки є токсичними і не можуть застосовуватися в таких галузях, як виробництво продуктів харчування, фармакологія і інші.

Для цих галузей розроблений індикаторний силікагель з барвником - метилвіолетом, органічною речовиною, значно менш шкідливим в порівнянні з кобальтом і його солями. Силікагель, просочений даними барвником, також має синє забарвлення в звичайних умовах, але в міру насичення вологою забарвлюється в зелений або оранжевий колір. У деяких випадках стає безбарвним.

Практикується при використанні даних різновидів адсорбенту, підмішувати індикаторні різновиди до незабарвленим видам з метою економії більш дорогого індикаторного силікагелю.

Питання безпеки при використанні силикагеля

Даний продукт не володіє вибухо- і пожежонебезпечними властивостями. Він не є токсично небезпечною речовиною, і не викидає небезпечних випарів в навколишнє середовище.

Однак, пил, що виділяється даним матеріалом, містить діоксид кремнію, хімічна сполука, здатне при тривалому вдиханні викликати силікоз, хронічне захворювання органів дихальної системи. Тому при практичному використанні у виробничих цілях даного адсорбенту, обов'язковим є застосування індивідуальних засобів захисту органів дихання, а також оснащення робочих і складських приміщень вентиляційними системами.

Силікагель купити оптом і в роздріб в Україні   пропонує інтернет-магазин ХімЕлемент на найбільш вигідних для вас умовах, скориставшись можливістю швидкої доставки в будь-який регіон нашої країни.

Поділитися: