26 бер.

Триетиленгліколь. Застосування, властивості та характеристики

Що таке триетиленгліколь?

Триетиленглікольце сполука органічної групи, що належить до гомологічного ряду дигідроксильних спиртів (тобто мають у своєму складі дві гідроксильні групиОН).

Даний реактив тривалий час вважався одним із побічних продуктів синтезу моноетиленгліколю та діетиленгліколю.

Проте з власних властивостей ТЕГ надалі набув широкого поширення у виробничій сфері.

Формула триетиленгліколю у стандартному вигляді C6H14O4. У сучасних умовах для господарських потреб даний продукт одержують за допомогою окисної високотемпературної реакції етилену з використанням оксиду срібла як каталізатору. Проміжний продукт піддають наступній гідратації, у результаті якої утворюється ТЕГ.

Триетиленгліколь властивості та характеристики

Зовні даний хімікат є прозорою, безбарвною, гігроскопічною і дещо тягучою рідиною, позбавленою всяких ароматичних властивостей і має легкий солодкуватий присмак.

Має високу температуру кипіння (порядку 285 °С), добре змішується з водою та цілим рядом органічних розчинників - одноатомні спирти (етанол та інші), ацетон, оцтова кислота, альдегіди, гліцерин, піридин та інші речовини.

Помітно гірше піддається змішуванню з діетиловим ефіром, і зовсім не поєднується з усіма вуглеводнями, а також жирами та оліями.

Незважаючи на широку номенклатуру речовин, що не піддаються розчиненню у ньому, триетиленгліколь по праву вважається одним із найбільш ефективних пластифікуючих агентів промислового типу.

Його популярності у цій якості послужив відносно низький рівень небезпеки. Він хоч і відноситься до горючих хімікатів, але не є речовиною летючою і яка легко випаровується, тому не утворює небезпечних пароповітряних сумішей, а також має низьку токсичність для організму людини, тварин і навколишнього середовища.

Триетиленгліколь застосування

Як пластифікатор його широко експлуатують при виробництві вінілових виробів, деяких різновидів полімерних матеріалів.

Широко використовується ТЕГ як зволожувач. Його гігроскопічні властивості нагоді у виготовленні паперу, барвників для друкарської галузі, клейових складів, шкіряних виробів та інших видів продукції.

Певну кількість цього продукту споживає косметологічна галузь, де він є інгредієнтом різних ароматичних композицій.

Затребуваний у виготовленні деяких лакофарбових виробів, як розчинник. Має яскраво виражені антисептичні та антибактеріальні властивості, що було використано у виготовленні дезінфекційних засобів та деяких видів очищувачів.

Може використовуватися для рідких теплоносіїв, гальмівних, гідравлічних та інших технічних рідин.

Однак найбільш поширеним способом використання даної сполуки є нафто- та газовидобуток.

Здатність активно поглинати вологу з будь-якого середовища активно експлуатується для дегідратації природного газу під час його підготовки та відправлення до газопроводів.

А також ТЕГ в аналогічній якості може використовуватися для осушення інших промислових газів, які споживаються у виробничо-технічній сфері.

Це може бути сірководень, вуглекислий газ та інші кисневмісні гази.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонуємо всім своїм покупцям купити триетиленгліколь в Україні на найвигідніших умовах, з оперативною доставкою до всіх регіонів країни.

Поділитися: