23 июня

Циклогексанон. Застосування, властивості та характеристики

Щи таке циклогексанон?

Циклогексанон - це хімікат, що представляє велику номенклатуру аліциклічних кетонів, органічних сполук, що мають у своєму складі карбонільну групу, пов'язану з вуглеводневими радикалами.

Набув широкого виробничого застосування у різних галузях промисловості. У зв'язку з цим у великій кількості синтезується хімічною індустрією.

У хімії відомий також під такими назвами: анон, секстон, пімелінкетон.

Циклогексанон. Властивості та характеристики

Циклогексанон (формула речовини С6Н10О) зовні виглядає як прозора, масляниста, легкорухлива рідина з дуже характерним запахом, схожим на суміш ацетону з м'ятою.

Добре змішується з водою, а також із цілим рядом органічних розчинників: ацетоном, бензолом, діетиловим ефіром, сульфоланом, хлороформом, етанолом та іншими спиртами.

Хімікат належить до сильних окислювачів, є хімічно активною речовиною, здатний вступати в різні реакції.

Зокрема, ця сполука взаємодіє з кислотами (органічними та неорганічними), воднем (із застосуванням каталізаторів), киснем, а також аміаком та його похідними.

Має яскраво виражені розчинні властивості, здатний швидко і ефективно розчиняти натуральні і синтетичні жирові і масляні матеріали, смоли, віск, целюлозосодержащіе речовини, полівінілхлорид і ще безліч речовин.

Клас небезпеки циклогексанону відповідно до сучасних міжнародних вимог визначається як високий (ІІІ за СГС ООН).

Навіть невеликий вміст пари хімікату в повітрі сприяє утворенню небезпечних пароповітряних сумішей, здатних до займання та вибухових реакцій.

Крім цього, пімелінкетон має токсичні властивості, при вдиханні його пар виявляються ознаки наркотичного впливу (хоча і не дуже тривалі).

Також дратує слизові оболонки людського організму та епітеліальну тканину при безпосередньому зіткненні з нею. Тому всі виробничі та складські операції з хімікатом проводяться у суворій відповідності до нормативних вимог (герметична тара, приміщення з вентиляцією, індивідуальні засоби захисту для персоналу тощо).

Застосування циклогексанону

Головною галуззю промислового використання даного хімікату є хімічна індустрія, в якій секстон широко застосовується як сировинний матеріал для отримання таких хімічних продуктів, як поліаміди, капролактами, пероксид циклогексанону, адипінова кислота та ряд інших сполук.

Другою поширеною сферою застосування реактиву є його використання як промислового розчинника.

З його додаванням отримують широку номенклатуру масел і технічних рідин, барвників, складів, що клеять, лаків, герметичних засобів і смол.


Може використовуватися як компонент складних розчинних композицій та засобів побутової хімії. Крім цього, затребуваний хімікат у суміжній області – як пластифікуючий агент.

За допомогою ціалогексанону отримують різні гумотехнічні вироби, ізоляційні матеріали та інше.

Експлуатують дану сполуку також у різних напрямках аналітичної хімії, затребуваний анон у спеціальному друкованому виробництві (флексодрук). Застосовується у фармацевтиці та виробництві аграрної хімії (інсектициди).

Отримання циклогексанону

Основним методом індустріального виробництва циклогексанону є окислення циклогексану із застосуванням кисню (або кисневмісного газу).

Вихідна сировина при цьому має бути у рідкому стані, і використовується каталітична добавка: стеарат або кобальт нафтенат.

Відомий ще цілий ряд технологічних ланцюжків, що дозволяють отримати анон, проте вони частіше мають лабораторний характер і в сучасній виробничій сфері поширення не набули.

Інтернет-магазин ХімЕлемент пропонує купити циклогексанон в Україні за найбільш вигідними для вас умовами.

Поделиться: